Aan Mark Rutte

Beste meneer Rutte,

Ik neem aan dat u het las in uw partijkrant De Telegraaf?

Het Turks Openbaar Ministerie wil gevangenisstraffen tot 43 jaar eisen tegen journalisten die worden verdacht van steun aan een terroristische organisatie en van ‘asymmetrische oorlogvoering’ tegen president Erdogan. In de tenlastelegging die persbureau Reuters woensdag inzag, staat dat de oppositiekrant Cumhuriyet in feite was ‘overgenomen’ door het netwerk van Fethullah Gülen.

Deze in de VS wonende geestelijke zou de kwade genius zijn achter de mislukte staatsgreep vorig jaar. Als reactie daarop voerde de regering-Erdogan een grootschalige zuivering door bij politie, leger, rechterlijke macht, onderwijs en media. Cumhuriyet, van oudsher de spreekbuis van het seculiere establishment, wordt beschuldigd van ‘separatistische manipulatie’ in zijn artikelen.

In de dagvaarding worden negentien medewerkers van de krant genoemd. Twaalf van hen zitten al vast, onder wie de bekende columnist Kadri Gürsel en Ahmet Sik, die ooit een kritisch boek schreef over de Gülen-beweging. Drie van de verdachten gaan mogelijk voor 43 jaar de cel in wegens ‘hulp aan een gewapende terroristische groep zonder daar lid van te zijn’.

En u zag vast ook die filmpjes van Nederturken die bij de stembureaus hun stem kwamen uitbrengen voor het Turkse referendum dat van Erdogan een nog grotere dictator maakt? Laten we vaststellen: ze kennen maar één leider – en u bent het niet. Hier gebruik maken van een democratisch recht om de laatste restjes democratie daar naar de knoppen te stemmen – ik kreeg er best een beetje buikpijn van.

U toonde het weekend voor de Tweede Kamerverkiezingen eindelijk een keer ballen toen die Turkse ministers in Rotterdam hun middelvinger wilden komen opsteken. Daar werd u ook rijkelijk voor beloond door de kiezer. Well played.

Is het een idee als u in Brussel ook een keer met dat vuistje van u op tafel slaat? Of zie ik het weer helemaal verkeerd en overweegt u (“vanwege geopolitieke belangen”) juist serieus om ‘sorry’ te gaan zeggen tegen die schoft?

Groet,

JanD

PS. Binnenkort terug in dit theater: 99 woorden!