Aan Mark Rutte

Beste meneer Rutte,

Plannetje van Hans Wiegel gisteren bij DWDD: vervroeg de verkiezingen naar begin januari. Want zes maanden campagne, wat het nu wordt, is bizar. Heeft ie volkomen gelijk in. Kan volgens mij alleen nog als het kabinet valt. Maar gezien de peilingen is dat wel het laatste wat de PvdA en uw partij willen. U heeft meer tijd nodig om afstand te nemen van de puinhopen van zes jaar Rutte.

Maar daar wil ik het niet met u over hebben. Wel over Hans Wiegel. Heeft u de ouwe baas (75) gezien? Dát, meneer Rutte, is nou een man die er voor zou hebben gezorgd dat die hele PVV van Geert Wilders het straks met een zeteltje of tien, maximaal, zou moeten doen. Die wel de harten van de kiezers zou hebben gestolen, juist in deze tijd. Die zich met zelfbedachte (!) grappen en grollen uit elke penibele situatie zou hebben gered. Die zijn tegenstrevers in het debat op een keurige manier alle hoeken van de vergaderzaal zou hebben laten zien. Die de uitslag van dat hele Oekraïne-referendum met een grote zwaai in de prullenbak zou hebben gesmeten – en er nog mee zou wegkomen ook. En die nooit dingen zou beloven waarvan ie wist dat ie ze toch niet zou nakomen, zeker niet als daar de nabestaanden van 196 Nederlanders bij betrokken zouden zijn.

Van mijn 9e tot mijn 20e was Hans Wiegel partijleider van de VVD. Ik ben van de politiek gaan houden door mensen als Hans Wiegel (en Dries van Agt en Joop den Uyl). Van mijn 43e tot nu bent u partijleider van de VVD. De liefde is in die laatste tien jaar volledig verdwenen.

En dat ligt niet aan mij.

Groet,

JanD