Aan Mariëtte Hamer

Huishouden

Beste mevrouw Hamer,

Gefeliciteerd!

Uw Sociaal-Economische Raad (SER) komt vandaag met het advies om beursgenoteerde bedrijven met minder dan 30 procent vrouwen in de Raad van Commissarissen vanaf volgend jaar te verplichten bij vacatures éérst een vrouw te benoemen.

Wil zo’n onderneming toch een man benoemen, dan wordt de benoeming nietig verklaard.

Daar zijn de onafhankelijke Kroonleden van de SER, de werkgevers en de werknemers het over eens geworden.

Hallelujah, praise the lord!

Op dit moment voldoen 58 van de 88 beursgenoteerde bedrijven niet aan die norm.

Mij lijkt het pijnlijk voor de 58 vrouwen die de komende jaren bij die bedrijven tot de Raad van Commissarissen worden geroepen, want ze weten dat ze in elk geval óók excuustruusjes zijn. Hadden zij geen borsten, maar een snikkel, dan hadden ze het kunnen schudden.

Ik weet best dat ik daarin ouderwets ben.

Maar hé, mevrouw Dijkgraaf, al jaren voorzitter van de Raad van Bestuur én van de Raad van Commissarissen in Huize Dijkgraaf, en ik zijn er een paar daagjes met ons bootje tussenuit, dus laat ik eens niet zeuren.

Maar u kent me: ik laat me zelfs tijdens een korte vakantie niet in de maling nemen.

Dus ik dacht: even kijken hoe het bij die Sociaal-Economische Raad zelf zit.

Wat denkt u?

De SER heeft 31 leden, waarvan 8 vrouwen: 26,7 procent.

Extra grappig: bij de werknemersvertgenwoordigers in de SER (de ‘linksen’) is het zelfs maar 18,2 procent.

Ofwel of u even drie mannen een schop in hun lendenen wilt geven.

Ik zou beginnen bij de grootste eikel.

Groet,

JanD

PS. Ik was gisteren nog even bij Veronica Inside over dat andere paradijs:

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (via Back me) en door incidentele giften (via Bunq me).