Aan Marianne Thieme

Vaderdag 2019

Lieve Marianne,

Het wordt tijd dat je thuiskomt.

Leuk hoor, al die vluchten over de aardbol om het dierenevangelie te verkondigen, maar je herdertjes in Nederland kunnen niet zonder hun Messias.

We hadden onlangs natuurlijk al je nummer twee in de Tweede Kamer, Esther Ouwehand. Die slaagde er maar niet in om duidelijk afstand te nemen van die gijzelaars van dat boerengezin in Boxtel.

Jeweetwel, die onnozelen uit binnen- en buitenland die een stal vol varkens de dood in joegen door zonder goede ontsmetting tussen de dieren te gaan zitten.

En gisteren bleek bij de algemene beschouwingen in Amsterdam dat je fractieleider Johnas van Lammeren (LOL) aan de gekke koeienziekte lijdt.

Die vroeg namelijk om een moment van stilte voor alle dieren die afgelopen jaar op het bord van Amsterdammers beland waren. Ik kon zijn Forum voor Democratie-collega Annabel Nanninga hier op het Friese platteland bijna horen schaterlachen.

Als je geen tijd hebt om terug te komen naar je eigen land, stuur dan tenminste iedereen een zootje vitamine B12-pillen, want één Volkert is meer dan genoeg, hè.

Maar liever onderbreek je je wereldtour en neem je een voorbeeld aan Jesse Klaver.

Die vond tussen het verhuizen door gisteren gewoon nog even tijd om in de NOS-camera’s te vertellen dat Jesse Klaver baalde van de manier waarop Jesse Klaver de rest van de Jesse Klaver-sekte duidelijk had gemaakt welke straf afvallige leden van de Jesse Klaver-club te wachten staat als ze niet precies doen wat Jesse Klaver van ze eist. Met het als een insect vertrappen van Zihni Özdil, bedoel ik.

Alle krabben weer in de mand, alle kikkers weer in de kruiwagen en als er één schaap een mes in zijn rug kreeg, dan zullen de andere weer een tijdje zo mak als een lam zijn.

Kijk, dát is leiderschap.

Terwijl we allemaal weten dat Jesse Klaver ook maar de marketingtechnisch aansprekende trekpop is van de crimineel Wijnand Duijvendak en de Pol Pot-apologeet Paul Rosenmöller.

De katvanger.

Enfin, kom snel!

Dikke kus,

JanD

41 thoughts on “Aan Marianne Thieme

 1. Wat een geweldig stuk stuur het naar de 2e.kamer.ik zou het willen doe maar weet niet hoe
  Ga zo door

 2. Jan, …. je begrijpt er niets van. Dat geeft niet hoor maar voor de meer ontwikkelde mens of voor de mens die wil nadenken is dit stukje satire een ” beetje huili huili dom”. Ben IK dan zo ontwikkeld? Nee! Maar ik wil en kan wel nadenken. Vanuit die gedachte zie ik dat je in bovenstaand stukje “poep” praat. Trouwens ook best knap dat je dat kan maar het zegt veel over jou als mens. Nou even alle gekkigheid op een stokje; lekker verder leven en vergeet plan B , maar tegen de tijd dat jouw hersentjes weer een beetje werken doe je gewoon weer met ons mee. Je bent welkom.
  PS
  Jesse Klaver is een zichzelf goed voordoend marionette poppetje van zijn partij. Een marionette pop in de vorm van de wolf in schaapskleding. Fijne dag gewenst.

 3. Beste Jan,

  Enkele tips:
  – je collemn gaat van de hak op de tak.
  – veel te veel informatie in te weinig teks
  – 6 VWO schoolkrant stijl
  – de collemn is niet rond
  – creër rust in je hoofd

  Groet
  Manuela O

 4. Weet je zeker dat je naam Jand is, en niet Trump? Of Baudet?
  Beetje populistisch fake news verspreiden en hopen dat wat? De wereld dat nog onmenselijker wordt dan ie al is?
  Ik vind het altijd zo apart dat mensen daarnaar streven..
  Denk je echt dat jij en je kinderen en kleinkinderen gelukkig worden als de problemen van onze ‘beschaving’ worden genegeerd of goedgepraat?
  In plaats van dat je het nou kan waarderen dat er totale vreemden hun best doen om voor jou kleinkinderen nog een enigszins leefbare toekomst te creëren. Goh wat een schoften die dát doen zeg, niet te geloven! (Dat laatste moet ik natuurlijk even uitleggen, dat was dus sarcasme.)

 5. Jan je heh een mooi en duidelijk verhaal neer gezet dat wou ik even kwijt en nu ga ik verder met mijn heerlijke paardenbiefstuk .

 6. Als je op zo een negative manier manier onderteund met vingertje wijzen als Jan je geld moet verdienen..zegt het genoeg over zijn persoontje….

 7. Ga zelf eens binnen kijken bij die varkensboeren oftewel geldwolven! Undercover beelden al eens gezien? Heb geen medelijden met die boeren! Meer investeren in biologische veeteelt! Wat een flauw stukje.

 8. Greenpeace/D666/DICTATORIAAL LINKS verwijderen steeds mijn verhaal en HELD: ALLAN SAVORY met verhelderende blik op het MICRO KLIMAAT en als de 1/2 van de woestijnen wordt opgelost dan hebben we al geen eens een CO2 probleem meer, sssstttttt niemand mag dit blijkbaar weten, KOEIEN, SCHAPEN en GEITEN zouden erger zijn voor het milieu en klimaat, door hun methaangassen, wat een LULKOEK https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI&t=75s en de dagelijkse praktijk en met TOEN en NU foto’s DUS HET WERKT!!! https://www.youtube.com/watch?v=q7pI7IYaJLI&t=35s en voor de MALLOTEN die op FRANS TIMMERMANS hebben gestemd kijk hoe SLECHT dit HEERSCHAP is https://www.youtube.com/watch?v=EvKvr2oHq7g&t=653s

 9. Gewoonlijk ben ik het met Dijkgraaf oneens, maar dit column slaat de spijker op de kop.

  Het goedpraten van het belagen van boerengezinnen, terwijl de boer zich aan de wet houdt.

  Dat opdringerige, eenzijdig gezwam. Geen woord over het verbeteren van handhaving. Nee, iedereen moet maar stoppen met vlees eten of weet ik wat er allemaal moet worden verboden.

  Dan verlies je juist steun van de gematigde massa.

 10. Heerlijke column, chapeau! Lekker doorgaan met prikkelen, mensen als u hebben we nodig.

 11. Laat ik dan even duidelijk zijn. Niemand hoeft zich zorgen te maken om mijn kinderen en kleinkinderen Sascha Anali!

 12. Jan d wat ben ik het met je eens. En dan die arrogante houding van die meid op de tv. Ga protest aantekenen bij de prins ban oranje over de milieu vervuiling in Zandvoort. Maar die mensen horen natuurlijk bij hun elitaire rijkelui daar kom je niet aan want die lobby is te sterk. Ik miinacht die varkensactisten
  W.J Oosterm

 13. In de reacties lees ik ergens het woord satire. Moet dit een satire voorstellen? Wat een niveau. Deze Jan heeft duidelijk geen respect voor andere levende wezens. En dat duidt op het ontbrekende respect voor zichzelf. Mijn advies daarom Jan: ga eerst eens aan jezelf werken. Wellicht behoedt je jezelf dan voor zo’n belachelijk verhaal.

 14. Prikkelen is fijn
  Krijg een kop als een konijn
  Een flinke lus om zijn strot
  En eet hem lekker op
  Dit is een domme tekst
  Er wordt wat afgekletst
  Neemt niet weg dat reïncarnatie zou kunnen bestaan
  Terugkomen als een koe is geen fijn bestaan
  Een paard zou beter zijn
  Maar ook hier weer geen gein
  Ook die een pin door zn kop
  Dat ruimt lekker op
  Heerlijk paardenbiefsfuk op mijn bord
  Ooh ooh ooh wat is ie lekke mals
  Maar een paard heeft geen kop
  Dus dat was vals
  Dus prikkel lekker door
  Het maakt niet uit
  Alle dieren dood, wat maakt het uit
  De boer zijn brood
  Lekker vreten, lekker doden, lekker slachten
  Weer wat fokken en ff wachten
  Kijk nou daar is er weer èèn
  Mes er in voor ons gezin
  Want onze smaak staat boven alles
  Leve de mens … kom op vergal ‘ s

  Eet smaak n’ lijk
  Ps
  Ik vind Marianne Thieme allessomvattend mooi!
  Thiery baudet te bloot
  Jesse klaver een malloot
  Zucht…. ik ga maar eens een beyond meat burger klaarmaken.

 15. Wauw, zoveel leugens in zo’n klein stukje tekst.

  “Die slaagde er maar niet in om duidelijk afstand te nemen van die gijzelaars van dat boerengezin in Boxtel.” Gijzelaars? Boerengezin? Dit was een volautomatische stal op een erf waar het gezin helemaal niet woont. En de boer vond zijn varkens dusdanig belangrijk dat hij weigerde te voederen en al het water uitschakelde toen de activisten binnen waren.

  “Jeweetwel, die onnozelen uit binnen- en buitenland die een stal vol varkens de dood in joegen door zonder goede ontsmetting tussen de dieren te gaan zitten.” Varkens worden sowieso geslacht na 6 maanden, dus wat bedoel je nu? Dat ze geruimd zouden zijn? Ook dat is een leugen en was bangmakerij door ZLTO. NVWA is helemaal niet akkoord gegaan met ruimen omdat zij geen risico zagen. Daarnaast waren alle activisten op dezelfde manier ontsmet als een boer of bezoeker die de stal in gaat. 2 leugens in 1 zin, mooie score dus.

  Verder worden er in Nederland per jaar 641.163.900 dieren geslacht voor menselijke consumptie en dit aantal neemt ieder jaar toe door de wereldwijde bevolkingsgroei. Omgerekend gaat het om dus om 1.220 dieren per minuut!!! Pure massamoord en een minuut stilte is dan ook helemaal niet gek. Dat je dat zelf raar vind en het zelfs nodig vind om meneer van Lammeren te beledigen, zegt meer iets over een gebrek aan empathie bij jou dan over deze meneer. Het laat in ieder geval zien dat geld voor velen belangrijker is dan de levens van deze dieren.

 16. Beste Maartje Pas,
  Te pas of onpas
  Door jouw bericht weer in mijn sas
  De waarheid is hard
  Gedeelde leed is halve smart
  In dit geval gaat dat niet op
  Dieren slachten te consumptie is hypocrisie ten top
  Smaak boven leven
  Het laat dieren beven
  Degene die dat niets doet
  Is een randdebiel maar wie goed doet, goed ontmoet
  Zucht….Het lijkt wel 5 december
  Vandaag een heerlijke roti met tahoe…. in dit geval eet ik smakelijk. Voor de carnivoren onder ons;
  eet u weer en smaak een lijk.

 17. wat een reactie er komt een tijd dat die mensen die geen vlees eten gaan janken omdat ze zo gezond bezig zijn ze krijgen een tekort aan alles het tast het benul aan veel pillen slikken om een beetje gezond te blijven wat zielig de boeren overal de schuld van geven ga naar den haag maar laat de boeren met rust ik ben blij dat ik elke dag een lekker stukje vlees eet van ons eigen vee strekte veganisten ben blij dat ik gezond verstand heb

 18. @Maartje
  Dieren zijn onmisbaar om de kringloop te sluiten, zonder mest kan je ook geen planten laten groeien. En de varkens, kippen en koeien zijn ook nog eens zeer geschikte afvalverwerkers, om voedselverspilling tegen te gaan. De wereldbevolking moet toch zijn voedsel ergens vandaan halen, anders verplaatst dat toch naar ‘t buitenland waar de omstandigheden voor de dieren nog 10 maal slechter zijn. Leef je op een wolk of zo ??

 19. De wereldbevolking heeft het voedsel/vlees toch nodig. Minder dieren houden lukt ook niet omdat je anders de kringloop niet kan sluiten.

 20. Tom coby tom
  Tjonge jonge jonge
  Reincarneren wordt voor julli taai
  Jullie komen terug als papegaai
  Samen in een kooi
  Vleugels geknipt dus het vogelvrij zijn is dan niet zo mooi
  Elke dag een koekie nadat jullie kletsen
  Kletsen wat aangeleerd is
  Net als nu want jullie zitten te zwetsen
  Al hetgeen dat jullie zeggen is gebaseerd op niets
  Leugens, napraten ….jullie zeggen niets
  Denken in problemen is niet hetgeen dat jullie doen
  Mogelijkheden tenover Tom, ben jij soms een oen?!
  Niet kunnen en willen zien wat vegan is
  Het is een beweging en die is niet mis
  Verenigd als één staan wij sterk
  Wit zwart rood geel moslim katholiek christen boedhist of atheïst
  Het maakt niet uit … We vormen voor onze dieren een eenheid en vechten voor hun rechten. Dat is ons besluit.
  Dus leef ik als vegan op een wolk? R o t toch op
  Ik lust je rauw vriend, in een goed gesprek of als het moet met mot
  Het tijdperk van de standaard dunne , linksdenkende, magere veganisten is voorbij
  We zijn VEGAN en komen niet zoals jullie uit een ei

  Zucht zucht zucht…. tsjong jong jonge eerst een kop koffie met een stukje chocolade. Lekker buiten in de zon. Eerst mijn schoenen aan.
  Nee de patta’s zijn niet van leer en de chocolade koeslaafvrij
  Alleen de plukkers van de boeren, die slaven die tegen een hongerloon die bonen plukken. Cacoabonen, koffiebonen .
  Achja, jammer. Hadden ze maar geen mens moeten worden of gewoon een studie moeten volgen. En tsja, met die koffie kan mijn kringloop zich wat gemakkelijker sluiten; ik ga na de koffie lekker poepen, ik zal dan aan jullie denken coby en tom.
  En wie weet toch maar eens voor eerlijke koffie en cacao gaan kijken…. het is een mogelijkheid natuurlijk. Geen probleem toch?!

 21. @Steve-e
  Een stuk met mega veel wartaal op zijn zachtst gezegd!!
  Dieren als varkens, kippen en koeien zijn uitermate geschikt om in moderne gebouwen te huisvesten en te houden voor de melk en vlees-consumptie. De mensheid zou nooit zover geweest zijn zonder eten van vlees, we willen ook niet terug naar mensen met een IQ van 50.

 22. Beste Tom
  U heeft gelijk; mega veel wartaal. Het is ook ingewikkeld.
  Maar dat u reageert zegt toch wel dat het iets met u doet. En dat is de bedoeling .
  Dieren als varkens, kippen en koeien zijn inderdaad uitermate geschikt om in moderne gebouwen te vesten en te houden voor de melk en vlees- consumptie. Tot zover voor de mensen met een IQ tot vijfig.
  De mensheid zou ook nooit zover gekomen zijn zonder slaven, kinderarbeid, oorlog etc etc. Is dat een reden om vanuit die gedachte andere wezens te gebruiken, misbruiken omdat WIJ de smaak van vlees of melk zo verschrikkelijk lekker vinden? Is UW smaak belangrijker dan het leven van een andere aardbewoner, Tom? En voordat je primair reageert op deze vraag, denk er eerst even over na. En nee, dit is niet sarcastisch bedoeld.
  Hebben wij melk nodig om te overleven? Om te kunnen leven?
  Hebben wij vlees nodig om te kunnen overleven? Om te kunnen leven? Nee toch, Tom? Je WILT het eten omdat het lekker is. Je kan jezelf er niet los van maken en houdt je vast aan het verleden. Het verleden waar de mensheid inderdaad minder ontwikkeld was. We zijn verder Tom. U loopt achter Tom. We zijn zover doorontwikkeld dat er geen enkel dier nodig zou zijn voor onze primaire levensbehoeften. FEIT.
  En de discussie over millieu, opwarming, b12 tekort, onze snijtandjes of gewoontes die ons aangeleerd zijn etc etc. laten we maar over aan de meer intellectuele mensen dan wij zijn toch, Tom?
  Ik ben 44 jaar en leef 10 jaar volledig Vegan. Daarvoor 10 jaar vegetarisch. Daarvoor een vleesjunk. Heerlijk. Frikandellen burger king kentucky chinees eten bbq etc etc. fritepan aan en de mexicano ‘s waren niet aan te slepen.
  Dus ik weet wat het is om van vlees te houden. Om vlees te eten. Om er niet over na te denken of willen denken. Gewoon doen, eten en geen gezeik. Totdat ik wakker werd en mij ging verdiepen in hoe dingen nu zijn. En dat is best wel een shock kan ik je vertellen Tom. Oorlogen, olie, vluchtelingen in bootjes en een verplichte veroostering door onze zogenaamde politieke leiders. Alles werd en wordt door mijn strot gedouwd omdat het een ander beter uitkomt.
  Halal slachten? Wat dalijk een standaard is omdat het wel zo gemakkelijk is ivm onderscheid. Bekijk die industrie maar eens goed. Menig moslimvriend vangaat mij gaat ten rade bij de imam. maar Allah sprak en…. lekker gewoon doden. Dat doen we al ons gehele bestaan en daardoorzijn we zover gekomen als Moslim mensheid???? uhhhhh
  Geld net zo voor een Christen of Katholiek of Atheïst .
  Beste Tom, ik weet datje het niet meende van het iq van 50, het is je vergeven. Ik heb ook geen hekel aan vleesetende mensen. Ik vraag alleen om jezelf eens te verdiepen in het hoe en waarom. Om je in te leven in een dier in een kooi, in een stal, in een kist, in een dierproefhok… en of er andere manieren zijn om dit leed te voorkomen zonder onszelf tekort te doen aan gezondheid, kleding, medicijnen, drinken etc etc. Kunnen we ons zover ontwikkelen? Zijn we al zover ontwikkeld? ech wel!
  Ik ben 1,93m , sta vol in het leven en weeg 102kg door spieren zonder al teveel vet. Ik heb geen b12 of vitamine tekort. Slik geen handenvol pilen. Geen hangborstjes door soja en de sex gaat zoals het hoort. Ik voel me niet beter of gezonder of energieker dan toen ik vlees at maar ben nooit ziek of verkouden of iets dergelijks.
  In uw ogen, Tom, ben ik misschien verward maar dat geeft niet.
  We horen voor onze dieren te zorgen. Niet zogenaamd verzorgen om ze daarna te laten doden.We horen ze vrijheid te laten ervaren en ze helpen daarin. Vrijheid ; Iets dat de mens al van het begin der tijden naar opzoek is maar moeilijk kan vinden. Vleesloos is mogelijk en ik ben verre van een idealist. Ik ben een Realist, maar ben sceptisch over het gezond kunnen nadenken van de mens…. hoog of laag IQ.

 23. @steve-e
  Punt 0. Eet zelf niet zoveel vlees, jij doet net dat een ieder zich vol propt en alsof ‘t hard-drugs is. Overdrijven is ook een kunst, maar geef toe, doe ‘t zelf ook soms wel een beetje hoor…. Reageer hier enkel omdat zo extremistisch zoals jij de dingen brengt veel te zwart/wit is en dat waarheden altijd in ‘t midden liggen. Nu even terug naar de andere feiten, dieren zijn geen mensen en andersom. Hoeft niets mis te zijn met dieren in gebouwen te huisvesten voor de voedsel productie. Miljoenen huisdieren van de mensen in flatgebouwen, piep kleine kooitjes enz hebben ‘t vaak vele male slechter, ga je dat ook verbieden ?? En dan erbij dieren die wild leven is ook lang geen pretje, niets is zo grillig als de natuur. M.a.w. de conclusie is dat je steeds oneindig zinloos met een hoop luchtfietsen bezig bent.

 24. Punt-1 etc
  Klopt als een tang op een varken….
  Maar het gaat niet om het vlees eten. Het gaat om het waarom.
  Of het een harddrugs is kunnen we een tijdje over luchtfietsen denk ik .
  Mensen zijn geen dieren en andersom, klopt. Ik begrijp dat argument nooit zo goed. Pijn, angst, stress en de wil om te leven, liefde vind een dier fijn eenmens ook etc. etc. Maar, we zijn inderdaad niet dezelfde en de mens is zeker intelligenter. Feit!
  Waarom dan dieren fokken met alles eromheen terwijl dat niet nodig is?

  Waarheid ligt altijd in het midden Tom maar ;
  Als een vrouw tegen haar wil iets in haar gestoken krijgt heet het verkrachting . Bij een koe inseminatie.
  Als bij een goede moeder haar kind tegen haar wil en zonder over leg wordt weggenomen heet het ontvoering. Bij een koe heeft het niet eens een naam en het gebeurt altijd, altijd…. waarom? Zoek het maar eens op. Melk is goed voor elk ?
  Mensenkinderen met honderden dood maken zou genocide of massamoord heten. Bij mannetjes kuikens heeft het geen naam. Ze brengen gewoon geen geld op daarom maar dood. Nog een eitje extra vandaag?
  Waarom en hoeveel liter melk geeft een koe? En doet ze dit altijd, hoe komt dit? zoek het eens op, alsjeblieft.
  Heel veel mensen van een bepaalde afkomst in kooien en gevangenschap houden om ze daarna te vergassen…… heet of is?
  Heel veel varkens in kooien en gevangenschap houden en daarna vergassen….. heet of is?
  GEEN LUCHTFIETS, NIETS VAN DIT ALLES TROUWENS.
  Zet ik de dier boven mij? Nee! Plaats ik hem onder mij? Nee!
  Is hij gelijk als mij? Nee! Is hij gelijk aan mij? ……. daar kunnen we weer over gaan luchtfietsen. En de uitkomst zou geen hollansche,en ondertussen haast rascistische, bruine pepernoot uitmaken!
  Wij mensen hebben ons het recht verworven om ons boven de dieren te plaatsen vanwege onze intelligentie. Prima! Maar dat wil niet zeggen dat we ze als gebruiks voorwerp moeten gebruiken vanwege onze behoeften. Behoeften die, door onze intelligentie en ontwikkeling , geen onnodig dierenleed nodig heeft.
  GEEN LUCHTFIETS!
  Zo…. en nu even uw luchtfiets uit de lucht schieten beste en ondertussen zeer gewaardeerde Tom;
  Veel mensen hebben het zeker slecht zoals u schetst. En die moeten geholpen worden voor zover mogelijk . De natuur is zeker grillig en geen pretje en verre van ideaal. maarrrr….. Is dat een gegronde reden om dan maar wel en domweg mee te werken aan een onnodige industrie waar HEEL veel angst en leed is? de vlees industrie. u geeft een argument om gewoon vlees te eten en een industrie op gang te houden die leed veroorzaakt aan leven omdat er bepaalde mensen het slecht hebben, heel slecht zelfs , dakloos etc etc? Dat staat toch los van elkaar en heeft niets, maar dan ook niets met elkaar van doen.
  Kunnen we als mens je stoppen of langzaam minder vlees eten en onze voedselsupply etc langzaam omvormen? Beter voor dier en millieu en ook nog eens niets veranderend in gezondheid van de mens….. ja, dat kan. Zoek en gij zult vinden.
  Dan kunnen we gewoon daarnaast de mensen helpe, of alleen maar aanze denken en niets doen, die het zo slecht hebben…. Toch?
  BAM! Lekke band van jou luchtfiets…:) Hopelijk en gemeend niets bezeerd.
  We moeten niet stilstaan en gewoontes vasthouden Tom. We moeten ons verder ontwikkelen.
  Vanoudsher kookt en zorgt de vrouw
  Zijn er slaven
  Werken er kinderen
  Worden de vrouwen verplicht om seks te hebben, geen rechten.
  Kinder misbruik werd verzwegen
  Iemand met een beperking is niet wijs
  In dit alles ontwikkelde we ons als mens….
  En toch blijf het grootste argument met vlees eten; maar maar maar dit doen we al van oudsher, onze voorouders die…. en onze snijtanden die….

  kijk eens luchtfietsen zonder handen….. oioioi, weg tanden.

  Groeiend verzet!

  Het gaat erom dat wij moeten kunnen overleven en vandaaruit uiteraard moeten kunnen genieten van een goed drankje en eten want inderdaad; we zijn als mensheid nietsvoor niets zover gekomen.

 25. @Steve-e
  Zal je nog is wat sterkers vertellen. Stel we krijgen een grote vulkaanuitbarsting of een flinke meteorietinslag op deze aarde, waar in principe best veel kans op is. M.a.w. de kans is vrij groot dat we deze beschaving die we nu doormaken, over enkele jaren compleet terug bij af is. Ps; laat ‘t hopen, maar geloof jij echt dat de wereld ooit nog hogerop komt ?

 26. Aanvulling: ik las mensen maar lees nu dat u huisdieren van de mensen zegt… haast en spoed he…
  maakt trouwens verder niet uit met wat ik schreef/ typte. omdat het ene niet goed is wil niet zeggen dat we het andere wat niet goed is dan ook maar moeten of kunnen doen.

 27. Een antwoord diep doordacht , overdacht en diep vanuit mijn gevoel; … nee.
  Maar even alle drama opzij en naar buiten kijkend, het gras, de bomen, vlinders, vogels en meer van dat soor clichees en dan niet denkend aan mijn aan ramadan meedoende buren die ‘s nachts leven en tiefus veel herrie maken en dan de dag door slapen om het niet eten en drinken vol te houden en dan tegen zonsondergang gaan leven en eten etc etc(gewoon dag en nacht omdraaien ) te voldoen aan een opgelegd gebruik want niet meedoen ben je niet moslimwaardig. En uiteraard is dit gezin een uitzondering op de regel. Maar een wijs man vertelde mij laatst dat de waarheid in het midden ligt. Ahwel, bij deze dan.
  Als ik dan naar buiten kijk dan wil ik hoop hebben dat we als aardbewoners ver kunnen komen. Tenminste, als er geen meteoriet op mijn luchtfiets valt. Ik heb hoop en vanuitdaar begin ik bij mijzelf om het zo goed mogelijk proberen te doen, of het nu helpt of niet. Het kost namelijk geen fysieke of mentale energie en het kost financieel niets extra’s en hoef niets te laten.
  En tot die meteoriet valt en die vulkaan uitbarst of een ijsberg in zee terecht komt en ons overspoelt met water zet ik door om ander leven te respecteren( ja, ook mijn buren, hoewel het na het nutteloos schaap slachten lastig zal zijn). Zodra ik na al die bovenstaande ellende van vulkanen en meteorieten werkelijk voor mijn leven moet gaan vechten en moet gaan OVERleven dan zal het lastig zijn om plantaardige voeding te vinden. Dan zal ik dat zelfgevangen visje wel moeten eten om te overleven. Of ik daar dan voor zal kiezen is de vraag… misschien ga ik aan het zeewier en dood aan een overdosis zout hahahah. Ahwel, wie weet kom ik dan terug als vis en geef toestemming aan jou Tom, om mij te mogen vangen en te eten om te kunnen overleven op de wereld die er dan zal zijn. Luchtfiets?
  Op dit moment valt er niets te OVERleven maar gewoon simpel te leven…. gun dat ook een ander leven,mens en zeker dier.
  Als je werkelijke liefde voor een dier kan opbrengen en dat gevoel
  kan en mag ervaren , dan pas raak je de essentie van het leven. En wat die essentie is mag een ieder zelf over luchtfietsen.
  Tom, het gaat je goed en zet het weinig vlees eten voort. Niet voor het vlees maar voor het leed wat er aan voorafging, zijn of haar niet gewilde dood en WIE het stuk vlees ooit was. Een dier is voor de wet misschien een iets (goederen) maar in werkelijkheid is het een leven. Een leven dat gevoel heeft, angs kent, liefde kan ontvangen en geven, kan communiceren, pijn kan ervaren en stress kan hebben. Lijken we toch best opelkander.
  JAH guides and protect

 28. We gaan juist naar meer vleesconsumptie wereldwijd, grote kuddes zijn ook noodzaak om de verwoestijning van onze aarde tegen te gaan. Zonder dierlijke mest kan al de mooie natuur niet blijven bestaan. Eten van vlees is daarom super positief om de klimaatsverandering tegen te gaan en de wereld van de ondergang te redden!!

 29. Grote kuddes mensen humaan doden. Oorlog en uitdunnen van de menselijke bevolking is de enige redding van deze aarde. Snapt u.

  Die kuddes die U benoemd hebben zoveel voedsel nodig dat daar niet tegen op te verbouwen is. Hele regenwouden gaan tenonder aan soja verbouwing VOOR DIERLIJKE CONSUMTIE,GEEN MENSLIJKE CONSUMPTIE!
  Al dat voedsel dat die dieren krijgen kunnen,al dat land dat de dieren nodig hebben,al dat water dat dat verbouwen van graan en groente kost voor vleesconsumptie……..zoveel mensen en land dat daarvan gevoed kunnen/kan worden. En u maakt zich zorgen om mest? They put a man on the moon! Maar mest is een probleem? Wie heeft u dat verteld; de vleesboeren?
  Nee Tom, je zit er goed naast. Gelukkig wordt de politiek en de mens wakker en zien ook de vleesindustrie dat er geld valt te verdienen op een goedkopere en makkelijker manier aan de mens.
  Vlees is dood!
  De aarde en zijn groen groeit gewoon. Altijd zo geweest Tom. Eeuwen en eeuen en eeuwen. kijk maar eens naar buiten en elk jaar weer.
  We moeten meer naar onszelf kijken. We willen alleen maar meer en beter, ondertussen ten koste van alles. En dat meer willen komt ergens vandaan. Het wordt ons opgelegd door mensen die GELD willen,macht en geld! Of het nu leven kost of niet. Het leven van plant en mens en dier.
  De oude manier werkt niet en gaat niet werken ,dan de nieuwe manier maar toch? PLAN B! Maarja,dan moet je wel dingen willen laten…. moeilijk moeilijk moeilijk

 30. De oorzaak van de verwoestijning is puur dat bv t’ soort stammen als de Masai verjaagd zijn door machthebbers met dollartekens in hun ogen, op wat voor manier dan ook. De grote kuddes zijn al jaren verdwenen en nu zitten we met de gevolgen daarvan. Als we op deze aarde niet snel met veeteelt gaan verdubbelen, krijgen we binnen 10 jaren een ongekende rampspoed die zijn weerga niet kent.

 31. Ik ga met je mee in deze Tom.
  We hebben een oplossing en een compromis.
  Wat kan het leven toch gemakkelijk en mooi zijn;
  -meer “veeteelt” op de juiste plekken en op een natuurlijke manier vermeerderend.
  – op die plekken waar de verwoestijning dan zal afnemen plantaardig voedsel planten en oogsten.
  -ondertussen heeeel erg veel respect hebben voor die dieren. Want blijkbaar,en volgens jou, zijn zij de sleutel van de toekomst.

  Wanneer beginnen we Tom? Ik zie een nieuwe politieke partij hier ontstaan.
  PVDM ; partij voor de mensen. Met als lijstduwer “nametag 269″(is een member van the tribe of cows)

 32. Idd zo’n partij is nu al onmisbaar. Elke dag worden honderden ha bos in stukken gezagen. De organische stof gebruiken ze voor een groot deel om de gewassen te laten groeien omdat dierlijke mest enorm schaars is en kunstmest is ook onbetaalbaar geworden. M.a.w. de wereld kan met geen mogelijkheid om meer veeteelt heen. Wil men dat niet, dan staan binnen enkele jaren grote hongersnoden voor de deur.

 33. Hmmm, jaja…. leerzaam.
  Dus de bossen en regenwouden worden gekapt voor organische stof?. Okee….
  en dan ook nog voor het hardhout neem ik aan?
  Maar met het hout worden we al stil gehouden doormiddel van het fsc keurmerk. Toch?
  En nu dan volgens jou dat diezelfde bossen gekapt worden voor organische grondstof om voedsel te verbouwen? Met een knipoog van jou, richting veganistisch voedsel…
  Dan moet ik je bij deze toch terecht wijzen:
  Beidde zijn bijproducten van de soja verbouwing voor de door u genoemde veeteelt. En dat alles voor de doelloze vleesconsumptie.
  Maar die waarheid horen we nooit. Greenpeace bijvoorbeeld, niets!
  En weet je waarom tom? De vleeslobbyisten,die miljardairs mrt veel macht schenken Greenpeace etc. Geld donaties.
  Als Greenpeace de waarheid zegt kunnen ze naar dat geld fluiten en ophouden te bestaan en kan Greenpeace niets meer.
  Mooi hè.
  Wakker worden! Ontbossing is als hoofddoel voor vleesindustrie! De rest is bijzaak en wordt gebruikt als sluier.
  Veeteelt is een loosing Business! De wereld vergaat niet, honger zal er ook niet zijn en het groen zal weelderig groeien.
  Het enige dat nodig is, is dat de mens wakker wordt en normaal gaat leven. Niet alles willen. En niet ten koste van ander leven rijk willen worden onder het mom van dat het nodig is anders redden we het niet.
  Waarom denk je dat PLAN B bedacht/ontwikkeld is? Voor macht?voor geld? Of voor ons aardbewoners en de wereld?
  Precies Tom!
  De enige echte eerlijke partij die er voor iedereen wilt zijn met daarbij een oplossingsgericht vermogen.
  Vlees is dood.

 34. Droom maar lekker verder! Vlees is juist de toekomst en de dierlijke mest maakt onze aarde weer vruchtbaar. Maar ook weerbaar om de enorme problemen omtrent klimaatsverandering tegen te gaan.

 35. Klinkt volwassen hoor Tom!
  Succes met je plan en ideeën, je zal het hard nodig hebben. Ik zal er als ik jou was niet te veel geld en energie in steken; loosing Business.
  Toch wens ik je het allerbeste toe.

Comments are closed.