Aan Margriet van der Linden

Beste Margriet,

Na die ronkende aankondiging had ik gisteren echt zin in jouw journalistieke talkshow ‘M’.

“Op 9 november werd de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamer gepresenteerd, met een nieuwe naam: Kauthar Bouchallikht. Eigenlijk was ze niet eens zo opvallend, maar ze werd het wel. Bij M reageert ze voor het eerst op tv over de ophef rondom haar presentatie op de kandidatenlijst.”

Dus ik dacht: top!

Daar gáát ze.

Sonja Barend 3.0.

Margriet gaat Jesse’s Moslimbroederschap-meisje natuurlijk confronteren met de vele keiharde bewijzen dat ze gelieerd is aan die, volgens de NCTV, radicaal politiek salafistische club.

Vragen naar haar vader, die de Moslimbroederschap in Nederland nota bene op poten heeft gezet.

Vragen waarom ze de afgelopen dagen op social media opeens haar banden heeft verbroken met moslims die een bepaald onfrisse reputatie hebben, zoals Mufti Menk, Linda Sarsour en Tariq Ramadam (en Fatima Elatik).

Nou ja, jeweetwel.

Vuur aan de schenen.

Onderste steen boven.

Journalidinges.

Eerlijk zeggen?

Viel niet mee. Zeg maar: tegen.

 Sint 2020

Jij: “Koethar. Ik spreek je naam goed uit, hè?”

Jesse’s Moslimbroederschapmeisje: “Ja, hihi.”

Jij: “Vérs op de lijst van GroenLinks. Plek nummer negen. Best wel hoog. Best wel kansen als we de peilingen goed in de smiezen houden. Ehhhm… Maar het was ook wel een beetje een ingewikkelde start in de politiek… Laten we dit eerst even ophelderen. Want het was eh… een toestand rondom jouw persoon. Eh… wij hadden vorige week, om jou een indruk te geven, over alles wat er rond Forum voor Democratie is ontstaan, de uitspraken die in app-groepen, nou, enfin, dat heb je ook gevolgd. En toen werd er, ook hier aan tafel gezegd: ‘Moeten we het ook niet over GroenLinks hebben? Want daar staat iemand op de lijst die, nou, om kort te gaan, die heeft banden met het Móslimbroederschap. Hoe zit dat precies?”

Jesse’s Moslimbroederschapmeisje: “Ja, nou, ik schrok ook heel erg… Hoe het zit, ik ben dus bestuurslid ge… Blablabla… Blablaba… Kritiek kwam: ‘Hé, heeft dat echt niks te maken met allerlei enge clubs?’ Nee, hihi. …nooit iets van gemerkt… Blablabla…”

Jij: “Ja. Het probleem is: er heerst ook een ander klimaat in Europa en dat heeft te maken met eh… eh… eh… de fundamenten… eh de fundamentalistische islam, de dreiging die daar vandaan komt en ergens is het zaadje geplant, en we moeten toch eventjes erachter komen hoe die connectie zit, dat jouw kóepelorganisatie, waar állerlei organisaties onder worden gebracht, die met de beste bedoelingen discussies voeren, ook worden gesubsidieerd heb ik begrepen door de Europese Commissie, ook érgens contacten heeft met bijvoorbeeld het Moslimbroederschap. Een organisatie, gestart in Egypte, inmiddels uitgewaaierd over Europa, die in sómmige landen als mógelijk gevaarlijk wordt gekenschetst. En daar zit het probleem.”

Jesse’s Moslimbroederschapmeisje: “Ja, ik heb de afgelopen weken zelf ook heel veel geleerd over de Moslimbroederschap, hihi. Want in mijn werk heb ik daar echt helemaal niks mee te maken gehad blablablablabla. En ik vond het best wel bijzonder dat ik bijna persoonlijk de democratie van Nederland zou ondermijnen, hihi.”

Jij: “Nou, om kort te gaan… Terwijl wij dit gesprek voeren zit er waarschijnlijk iemand te twitteren dat ik het wel door heb, dat ik mogelijk met iemand praat die mij van een flat af wil gooien.”

Jesse’s Moslimbroederschapmeisje: “Ja.”

Jij: “Want dat is ongeveer het klimaat waarin we zijn beland.”

Jesse’s Moslimbroederschapmeisje: “Ja. En dat vind ik best heftig…”

En toen trok ik het niet meer, Margriet.

MDA

Ik had geen zin om, net als toen bij jihadistenbruidje Laura H. en bij die kopschopnegert, toe te zien hoe jij met een opgelucht “Helder!” weer een witwasoperatie afrondde.

Want dat was het.

NPO-ambtenaar wast GroenLinks-kandidate met Moslimbroederschap-banden wit.

En dat je het ná dat ‘interview’ met Jesse’s Moslimbroederschap-meisje Kauthar Bouchallikht uitgerekend over Anne Frank ging hebben, laat ik dan maar even onbesproken.

Ik heb mijn moeder namelijk ooit beloofd voortaan zo min mogelijk te vloeken in mijn briefjes.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Niet dat het zal helpen, maar ik mag toch hopen?

PS2. Ik was vannacht te gast bij Miss Podcast op NPO Radio 1. Een vrouw die haar vak wél verstaat.

(Advertentie)

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)