Aan Lodewijk Asscher

Vaderdag 2019

Meneer Asscher,

Forum voor Democratie wil als grootste fractie de voorzitter van de Eerste Kamer leveren: ene Toine Beukering.

Beukering diende veertig jaar als militair ons land, laatstelijk als brigadegeneraal, en legde gisteren in een interview in De Telegraaf uit wat hem gemotiveerd had tot die keuze.

Letterlijk ging het interview zo:

“Ik heb als klein jongetje een boekenkast vol gelezen over de Shoah. Ik ben altijd geïntrigeerd geweest hoe dat toch kan. Dat de Joden – zo’n dapper strijdbaar volk – als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werden gejaagd. Dat heeft me altijd gefascineerd. Ik heb nooit het echte antwoord gevonden. Maar een ding voor mij: dat nooit meer. Daarom heb ik 40 jaar een uniform gedragen en ben ik over de hele wereld gereisd.”

Wat bedoelt u met makke lammetjes?

„Nou, er is heel weinig verzet geweest. Verzet door de Joden. Ontsnappingen. Dat soort zaken. Daar zijn allerlei redenen voor, maar het is een triest verhaal dat nooit meer mag gebeuren.”

Het Joodse volk is als makke lammetjes naar de gaskamer gegaan?

„Afgevoerd, hè. Ze zijn niet vrijwillig gegaan.”

Nou ja, ’makke lammetjes’ impliceert toch iets anders?

„Er is weinig verzet geweest, heb ik gezegd.”

Aha, daar was-ie!

De stok om de hond te slaan.

In Leeuwarden greep u gisteravond meteen uw kans: “Ik vind het een ontzettende zak. Hij heeft in ieder geval zijn ruiten ingegooid als kandidaat voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer.”

Niet kijken naar de context, niet kijken naar de nuance, maar volop meegaan in het ‘frame’ dat een prominente FvD’er ‘de Joden’ ‘een laf volk’ noemt.

U.

Als het niet zo in- en intreurig was, zou je er bijna om in lachen uitbarsten.

Want natuurlijk waren er in de Tweede Wereldoorlog naast zich verzettende Joden in Nederland ook Joden die gewoon deden wat hen werd opgedragen.

Dat kwam omdat de Duitsers het bestuur over de Joodse gemeenschap op 13 februari 1941 hadden overgedragen aan de Joodsche Raad. Via die Raad gaven de Duitsers bevelen aan de Joodse gemeenschap. De Joodsche Raad bestond uit (voorheen) respectabele Joden (die dachten invloed te kunnen uitoefenen op de Duitsers). Dus was het vrij logisch dat de Joodse gemeenschap luisterde naar de opdrachten van de Joodsche Raad. Eén daarvan: lever je wapens in.

Enfin, u kent de geschiedenis beter dan ik.

Want de oprichter en eerste voorzitter van de Joodsche Raad was de toenmalige voorzitter van de Kerkeraad van de Nederlands-Israëlische Hoofdsynagoge.

Zijn naam: Abraham Asscher.

Uw overgrootvader.

Naar uw overgrootvader luisterde een deel van de Joodse gemeenschap wel.

Met de kennis van nu weten we: dat hadden ze beter niet kunnen doen…

U bent uw overgrootvader niet.

Maar nu uw eigen familie -ongetwijfeld toentertijd met de beste bedoelingen- met de nazi’s heeft samengewerkt, geeft het niet echt pas om hoog van de toren te blazen over een man die veertig jaar het land diende als militair.

Doet allemaal niets af aan het feit dat die lui van Forum voor Democratie hun woorden nóg zorgvuldiger moeten kiezen, omdat in de gezamenlijke jacht van politiek en mainstream media op die partij nu eenmaal geen middel onbenut wordt gelaten.

Groet,

JanD

PS. Zat u niet als  vice-premier in het kabinet toen het Openbaar Ministerie vanuit de coalitie opdracht kreeg om Geert Wilders te vervolgen? Kunt u dáár eens op reflecteren bij uw volgende spreekbeurt?

28 thoughts on “Aan Lodewijk Asscher

 1. Zo, Jan ! Deze Asscher heb je nu door dit briefje heftig in zijn ballen getast, deze schijnheil !

 2. De huidige politiek in Nederland is zo giftig. Het is verworden tot elkaar vliegen afvangen, vals beschuldigen, beschadigen en scoren over de rug van de “tegenstander”. Het begrip volksvertegenwoordiger heeft geen enkele inhoud meer. Helaas doen de media dapper mee in de wedloop om te scoren. Daarom zijn de briefjes van u zo nodig. Zoals deze waarin een hufter weer eens op zijn plaats wordt gezet.

 3. Jan, een geweldig stukje ontzenuwen van de ware aard van Lodewijk Asscher onze Zonnekoning, onze backstabber, veel positiefs kan ik niet zeggen over deze hyena.
  Helemaal eens met de inbreng van Wim, want dit is wel een kenmerkend voorbeeld van een politicus, die in het geheel geen volksvertegenwoordiger meer is.
  Heel netjes dat je zegt dat hij niet zijn grootvader is, maar wat te denken over de Jodenhaat en homohaat van nu, welke geïmporteerd werd en mede mogelijk gemaakt door ene Lodewijk Asscher?

 4. Vergeet ook niet dat deze man zonder verzet de Islam naar binnen haalt op dit moment. Dat zijn stad Amsterdam een hel voor Joden is geworden.De grootse wereld levensbedreiging voor de Joden en zelfs deze instroom van antisemitisme promoot in Nederland en mensen die zich hier tegen verzetten fascisten noemt.
  Het zit bij Asscher in de genen zijn eigen afkomst verraden.

 5. De strekking van dit briefje komt overeen met mijn mail aan hipster dominee Alain Verheij. Zat gisteren in de Taalstaat van Frits Spits op radio 1. Spits (niet in zijn eerste Baudet bash gestikt) kon het niet laten even dit interview te noemen en hoopvol een sturende vraag te stellen aan Verheij. “Klinkt niet fris weer” zei deze. Hij had het interview nog niet eens gelezen! Inderdaad: elke context ontbrak. Verheij, die van meninkjes-schnabbels bij de Staatsomroep zijn verdienmodel heeft gemaakt-gaf alvast zijn ethische oordeel. U begrijpt: theologen (zoals ook gekkie Rikko Voorberg) hebben recht op veel mediaoptredens want hun meninkjes en deugethiek doet er natuurlijk meer toe dan van elk ander…. Verheij is academicus, dan verwacht ik enige distantie, verdieping, open debat op niveau op grond van kennis en inzicht. Nee hoor: “onfris weer”-uit de losse pols. Overjarig over-het-paard-getild Vara icoon Spits blij, Groen links sektelid en lulmaarraakschnabbelaar Verheij weer klaargekomen. Het is allemaal ook zo respectloos tegenover zo’n Beukering, die ons land lang en betrokken heeft gediend. Deze man stelt iets voor: zijn niveau zou ik liever vaker in de media horen dan al die deugdzeveraars die in de kern van de zaak vrij dom zijn, niet kunnen denken/lezen/luisteren en over anderen heenwalsen die dat wel doen. Groen Links stijl anno nu, zal ik maar zeggen. Met name Groen Links begint een hele enge kliek te worden. Buikgevoel niet goed….

 6. Mooie briefje mijnheer Jan, want het zit in de genen van deze laffe en verraderlijke familie om iemand in de rug te steken, en waarheden te verdraaien.

 7. “Asscher blaakt van gezondheid, ziet er uit alsof hij pas van een langdurig verblijf in de bergen is teruggekeerd. Hij kuiert, het hoofd trots, zelfgenoegzaam geheven, alsof hij hier al jaren verblijft; maakt met iedereen die wil een praatje, joviaal, gezellig. Hij heeft geen flauwe notie van de minachting, die men voor hem koestert, van de wraak, die men tegen hem voedt. Of doet hij alsof? Hij begrijpt nog niet dat hij hier slechts een uit velen is, transportmateriaal. In de kantine maakte hij vanmorgen aanspraak op voorrang bij de bediening met limonade, maar een od-er wees hem zijn plaats aan in de file. ‘Ik ben Asscher.’ ‘Dan moet u in de rij staan.’ Kleine pesterij.”
  https://www.dbnl.org/tekst/mech011inde01_01/mech011inde01_01_0118.php

 8. Juist door deze Asscher, die als voorzitter van de raad mede verantwoordelijk was voor de selectie en het transport, gedroegen ze zich als makke schapen. Zelf bleef hij daarbij buiten schot. Na de oorlog werd hem de bevoegdheid om nog enige bestuursfunctie uit te oefenen ontnomen. Mede door zijn gedrag is uiteindelijk Lodewijk Asscher op de wereld kunnen komen.

 9. Die nep jood aschbak van de sloop partij die ze de PvdA noemen en meer hebben gesloopt dan goed gedaan in Nederland kan beter zijn dikke neus in eigen mislukkingen steken want zoveel goede dingen heeft inze Aschbak nu niet betekend en Jan geweldig je uitleg aan deze lul de behanger over zijn Joods roots en de medewerking aan deze afschuwelijke vernietiging van zijn eigen Ras. Een stumpertje dus die zijn mond moet houden als het om deze zaken gaat. Maar schaamte is hem onbekent blijkt. Deze lul van de PvdA. Bedankt Jan voor je uitleg.

 10. De gedachte is ook bij mij opgekomen toen ik beelden zag van joden afvoeren.
  Verschrikkelijk mag nooit meer gebeuren maar om als man van de PvdA zo te reageren zegt alles. Wat een bende schroot die Asscher.
  Door wat voor bende maffia leden worden we geregeerd. De leugen regeert en dan gaat het fout.

 11. Deze man heeft het Nederlandse volk zeer ernstig bestolen als minster in het vorige kabinet . Nu komt zijn ware aard naar boven. Het onbegrijpelijk dat mensen het niet door hebben. Hij heeft ons land tot een derde wereld land gemaakt en hij is zeker niet vies van corruptie. Waarom krijgt deze man een podium?

 12. Zo is het!, dank Jan.
  Asscher gebruikt gewoon de elende van de Holocaust voor eigen politiek gewin, schandalig.
  Hier mag hij bet wel eens zijn excuus voor aanbieden.

 13. De P v A is nooit eerlijk geweest. Al door de jaren heen. Net als Groenlinks , infomeer eens naar de geschiedenis van Paul Rossemuler. Breng dit maar i.v.m Cambodja

 14. Beste Mensen.. Hoe verging het Pim.? Welke deftige “volksvertegenwoordigers” zwaaiden met hun handjes in de lucht.. Demoniseren met het wetboek in de hand.
  Nederland wordt geregeerd door lammekakkers en slaven van het kapitaal. Waar komen deze vandaan.? Wie schuift deze onnozele hannesen naar voren. Klaver met zn groen gezever. Jufrouw Jetten. Wordt dat de nieuwe lichting.
  Boer Koekkoek nam de microfoon in de 2e kamer en zei rustig (maar boos); weetn jullie wat jullie zijn ; kutnkoppn.
  En intussen moet Rutte zn neus ondersteunen anders struikelt hij over zn eigen leugens..
  WO 2 gebruiken is Not Done Ascher.!

 15. Forum voor Democratie is een Conservatieve Partij zoals we we uit de USA, Engeland en Polen etc kennen. Daar is niks mis mee. In een democratie hoort ook deze stoming vertegenwoordigd te zijn. De VVD is dus kennelijk niet conservatief genoeg. Dat moet duidelijk zijn voor elke kiezer.
  Maar het MH17 rapport in twijfel te trekken, zeggen dat Rusland niet zo’n gevaar is, dat Nederland eindelijk ook aan de Nexit moet, mag je zeggen. Maar het is ernstig dat elje dan een grote arrogante broek aantrekt richting Acher. Dat laat alleen maar zien waarom je vooral niet op deze partij moet stemmen. In de provincies is het niet gelukt samen te werken, Ligt dat alleen aan die andere partijen. Schiet toch op.
  De conservatieven van Groot Brittannië hebben laten zien hoe het niet moet, geldt ook voor Trump en vooral ook voor de partij Forum voor Democratie. Nederland let op uw zaak. Wij willen niet naar de afgrond.
  Gelukkig hebben veel Nederlanders tijdens het debat tussen Rutte en Jerry dat al ingezien en de VVD ruim laten winnen. Er zijn dus nog veel verstandige en weldenkende mensen over om ons land niet naar de knoppen te helpen. We mogen blij zijn dat Rutte onze premier in deze complexe wereld met complexe regelingen wil zijn.

 16. Helemaal gelijk Jan.Het is zelfs nog pregnanter vwb die Opa van Asscher in 1947 werd Abraham Asscher en ene Cohen in opdracht van de advocaat generaal mr Sikkens van het bijzondere gerechtshof van Amsterdam in hechtenis genomen in afwachting van het gerechtelijk onderzoek van het laakbare gedrag van de heten.Ze hebben 1 maand in het huis van bewaring doorgebracht in afwachting van verder onderzoek voorlopig in vrijheid gesteld
  Tot een rechtzaak is het nooit gekomen vanwege het overlijden van mn Asscher in 1950

 17. Beste Jan, heb je ook gelezen dat de huidige maar ook de voormalige legertop (waaronder zijn voormalige baas Dick Berlijn) met plaatsvervangende schaamte afstand hebben genomen van de woorden van Beukering. Het heeft dus weinig zin om iedereen die commentaar heeft op Beukering persoonlijk van repliek te dienen… Accepteer gewoon dat jouw clubje een incompetente eikel naar voren heeft geschoven…

 18. Weer een virtuoos briefje Jan!
  Ongelooflijk jou gave, in een aantal zinnen
  neem je verleden en heden samen….top.
  Groetjes ,
  Sjoke van Berendonk.

 19. Mijn grootouders zijn in maart 1942 door de Joodse Raad olv Cohen en Ascher gedeporteerd naar Westerbork
  .na 3 maanden naar Auschwitz

  Had geen idee dat deze Ascher ( ken de naam uit t familie archief) de Opa was van dd fractievz van de pvda
  Als dat klopt van die Opa vind ik die L. Asher nog n groter zwijn dan Aantjes

 20. @Piet Retief, ik kan Aantjes geen zwijn noemen, heb respect voor uw inbreng, maar Jan corrigeerde al met overgrootvader, maar ik denk toch echt dat u Willem Aantjes eens goed onder de loep moet nemen, er is namelijk geen koe zo bont, of er zit wel een vlekje aan.

 21. Het zou de heer Asscher sieren als hij wat zorgvuldiger zou zijn met zijn uitlatingen. De makke schapen waren door zijn overgrootvader zo geconditioneerd. Voor zover ik het boek van de heer Knoop kan beoordelen, begon de samenwerking van de Joodse Raad en de Duitse bezetter de grenzen van verraad te benaderen.
  Men schijnt vaak te vergeten dat de strijdbaarheid, van de Joden, het verzet tegen Romeinse overheersing, tot de diaspora heeft geleid. Ook in deze waardering was de heer Beukering correct.

 22. Die aSScher is het ware gezicht van die vuile verraders van de Partij van de Arabieren. Timmermans is oneerlijk ,door grote fraude aan de macht gekomen. Dit gegeven zullen wij NOOIT accepteren.

Comments are closed.