Aan Lodewijk Asscher

Beste meer Asscher,

Genoten gisteren, van die drukte voor uw gezicht toen u koffie zat te drinken op één van de terrassen op Het Plein in Den Haag?

Allemaal wilden ze een foto of bewegend beeld van u, of u gewoon even zien, omdat via de NOS ‘uitlekte’ dat u zich eindelijk kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Waarop u vervolgens ontkende noch bevestigde. U zei wel dat er aanstaande maandag ‘een mededeling komt’. En dat op de dag dat een stel ‘PvdA-prominenten’ (waarvan ik 80 procent echt niet kende) bij de Volkskrant ruimte kreeg voor een geschreven oproep aan u om inderdaad de uitdager van Diederik Samsom te worden. Er stonden zoveel loftuitingen in die open brief, dat ik aanvankelijk dacht dat ie over Barack Obama ging. Maar nee, hij ging echt over de PvdA-minister en oud-PvdA-wethouder in Amsterdam wiens enige plan dat wel lukte het regelmatig zelf naar bed brengen van zijn kinderen was.

Manmanman, wat een circus.

Maar goed, maandagavond gaat u aan tafel bij Jeroen Pauw dus vertellen dat u de volgende premier van Nederland wilt worden (want in de fractie gaat u niet). Dat heeft het campagneteam dat u al lang heeft samengesteld en dat al maanden voor u aan het werk is zo met u afgesproken.

Ik schreef het al eerder en ik doe het nog één keer: u bent niet de man die de PvdA gaat redden. Kijk, er is veel op Diederik Samsom af te dingen. Maar één ding niet: de man meent wat ie zegt. Hoe rot zijn (en uw!) beleid ook voor al die potentiële en oud-PvdA-stemmers heeft uitgepakt en zal uitpakken, ik ben er van overtuigd dat zelfs zijn ergste slachtoffers wél geloven dat hij het beste met het land en de inwoners voor heeft. Van u gelooft helemaal niemand dat. U heeft het beste voor met Lodewijk Asscher.

Vandaar dat maanden durende doet-ie-het-of-doet-ie-het-niet-circus. Het land boeit u niet. Lodewijk Asscher boeit u.

Daar gaan heel veel Nederlanders (buiten Amsterdam) op 15 maart 2017 keihard mee afrekenen. Áls de PvdA-leden ze tenminste niet voor zijn…

Groet,

JanD

PS. Is deze mevrouw uw zus?