Aan Lisa van Ginneken

Beste mevrouw Van Ginneken,

“Ze wil vooral beoordeeld worden op haar kwaliteiten in de politieke arena”, schreef het Algemeen Dagblad boven een interview met u.

U bent namelijk, namens D66, het eerste transgender Tweede Kamerlid in Nederland.

En het was niet de bedoeling dat het altijd dáár over gaat.

Dat interview ging voor een groot deel over het feit dat u een transgender bent.

Net als uw maiden speech in de Tweede Kamer voor een groot deel ging over het feit dat u een transgender bent.

Net als u zich op uw promotiepagina op de D66-website voor de Tweede Kamerverkiezingen presenteerde als “bekend lid van de transgender-community”.

Net als u uw promotiefilmpje op de Facebook-pagina van ‘Pride66’ voor de Tweede Kamerverkiezingen begon met “Dag, ik ben Lisa van Ginneken en ik wil het allereerste transgender Kamerlid van Nederland worden. Het wordt hoog tijd dat transgender mensen rechtstreeks vertegenwoordigd zijn in het hart van de democratie.”

Mooi en gezond

Kortom: het uitmelken van het feit dat u transgender bent was voor de verkiezingen, direct na de verkiezingen en ook drie maanden na de verkiezingen het enige waar we u over hoorden en horen.

Want voor de verkiezingen was het feit dat u transgender bent handig om stemmen te winnen.

Direct na de verkiezingen bewees het feit dat u transgender bent hoe deugend ‘divers’ D66 wel niet was.

En drie maanden na de verkiezingen zorgt het feit dat u transgender bent dat u niet als een anonieme backbencher nu al in de vergetelheid raakt.

Dus ik snap dat u en jullie tot vervelens toe melden dat u de eerste transgender in de Tweede Kamer bent en hoe uniek dat wel niet is.

Al weet je natuurlijk nooit zeker of u wel echt de eerste was 🙂

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Ik gebruik het zelf ook.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.