Aan Amsterdam

Outlet

Beste hoofdstad,

Het kan altijd gekker hè, bij jullie?

En nee, ik heb het niet over de ‘voortrekkersrol’ die jullie deze dagen spelen in de ashatenbroekisering van de maatschappij.

Pffff.

Geen stad ter wereld waar de mond zo fanatiek bescherming van de zwakkeren belijdt en de daad hen keihard laat doodvallen. Wat zou een homo nou liever hebben? Dat ie voortaan ‘lgbht’er’ wordt genoemd, of dat ie veilig over straat kan, hand in hand met zijn vriend? Wat zou een islamitische moeder nou liever hebben? Dat ze voortaan ‘islamitische ouder’ wordt genoemd, of dat ze wel gewoon alleen haar huis mag verlaten van haar man?

Nou dan.

Ik snap dat hypercorrecte van jullie ook nog wel, hoor. Jullie zijn onze moffen. Jullie zitten nog met een vreselijk schuldgevoel over de jaren ’40-’45 van de vorige eeuw. Toen Amsterdam de minst veilige stad van Nederland was voor joden en de (over)grootvaders van prominente Amsterdammers als Rob Oudkerk en Lodewijk Asscher in de Joodsche Raad hand- en spandiensten verrichtten voor de bezetter.

Het komt allemaal voort uit schuldgevoel.

Maar het gaat niet om een plee voor iedereen of om een ander etiketje op de lesbiënne. Enfin, daar wil ik het nu dus niet over hebben, want beter dan Nausicaa Marbe kan ik het toch niet opschrijven.

Nee, ik doel op iets anders waarmee Amsterdam aantoont definitief van het padje te zijn.

Zomergasten.

Ik mag graag de columns van Theodor Holman en Roos Schlikker lezen en zo kwam het dat ik stuitte op een bericht op de website van Het Parool over de Zomergasten-uitzending van morgenavond.

Wat blijkt?

Die wordt in Amsterdam op minimaal negen plekken op grote schermen vertoond!

In andere delen van Nederland gebeurt dat bij live-uitzendingen van wedstrijden van het EK of WK voetbal of de inhuldiging van een nieuwe koning, maar in Amsterdam gaan dus morgenavond op minimaal negen plekken mensen gezamenlijk kijken naar een tevoren opgenomen (!) uitzending van het VPRO-programma Zomergasten. In kroegen, in bioscopen, in de QFactory, in De Balie, in het Scheepvaartmuseum, you name it en er gaan morgen Amsterdammers onder het genot van een hapje en een drankje samen kijken naar het laatste interview ever met hun doodzieke burgemeester Eberhard van der Laan.

En dan denken ze in Amsterdam dat de rest van het land gek is…

Groet,

JanD

PS. Het kan nog net.

 

18 thoughts on “Aan Amsterdam

 1. Beste Jan,

  Meestal ben ik het roerend met je eens. Zo ook met het begin van dit stuk proza.

  Het verbaast me wel om aansluitend jouw verbazing te lezen over het effect wat het charisma van Van der Laan heeft op veel stadgenoten. Die man is gewoon populair. En dat met recht. Mooi toch? En tja… Populaire dingen beleven wij als kuddedieren nou eenmaal graag samen. Vind je dat werkelijk vreemd?

  Ik ben al lang blij dat er deze aflevering iemand zit die vast wél een interessant verhaal te vertellen heeft.

 2. Dit zijn nu precies de redenen waarom Maastricht mijn hoofdstad is en niet Amsterdam en Nederlander ben ik alleen nog maar omdat ik hier 40 jaar pensioen en Aow betaald heb.

 3. Beste Robert,

  Ik ben het (net als jij bij Jan) eens met de eerste zin van je reactie. Echter in het tweede gedeelte verbaas jij je over Jan en zijn opmerking over Zomergasten aankomende zondag. Ik ben het met Jan eens. Burg v Rotterdam, Achmed Abutaleb (die overigens onder de Marokkaanse gemeenschap als verrader word gezien, je gelooft het niet) Was vorig jaar ook bij Zomergasten, niet te zien op grote schermen in Rotterdam. Als ik een gezagsdrager dan overal op grote schermen ga zien, moet ik ongewild denken aan de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw in Duitsland. Daar kwam ook een populair gezagsdrager overal op grote schermen. (Voor zover dat technisch al mogelijk was natuurlijk.) Ik bedoel maar. Je kunt verering ook overdrijven. Ik ben het met Jan eens.

 4. Jan gaat er met gestrekt been in. En terecht! Want in Amsterdam maakt men overuren om de realisatie van de dystopische novel 1984 tot stand te brengen. En, zoals uit Jan’s column blijkt, ontbreken zelfs de alom aanwezige monitoren uit het boek niet.

 5. Wat mij verbaast is de populariteit van Van der Laan, ik kan het niet navolgen. Woon langer dan 60 jaar in Amsterdam, maar noem mij geen Amsterdammer. Voel me hoe langer hoe meer vervreemd hier. Was actief in de buurt maar dat heeft geen enkele zin. Doe dat een aantal jaren en je snapt dat democratie niet bestaat. En ja, een burgemeester representeert het beleid. Daar zou ik dus geen verantwoording voor willen nemen.

 6. Tsja…. .. ik heb nog nooit zo’n smerige hypocriete burgemeester gezien bij een dito hoofdstad. .dus dat betreft mag hij best op 9 plaatsen hangen.. dan kan iedereen zien wat een eikel dat is die van der Laan

 7. Beste Jan,
  Ik begrijp dat het voor mensen zonder inspiratie soms makkelijker is om te schieten op een doel dat zich niet beweegt dan op een doel dat zich graag aan de media toont. Toegegeven, het is ook makkelijker commentaar vanaf de zijlijn te geven. Ik vond het makkelijker om (virtueel dan) mijn kont met jouw column af te vegen dan verder te kijken naar wat je bedoelt. Blijf verbinden Jan, en als je dat nog niet deed, begin er maar mee. Op een dag komt jouw familielid binnenwandelen met de exotische nieuwe liefde. Wen maar.

 8. Beste Jan,
  Als Amsterdammer ben ik gewend aan het eeuwige gezanik over Amsterdam en AJAX maar dit slaat alles. Behalve dat je eigen carrière ook geen ‘walk of fame’ was, is mijn eerste reactie: ‘wie denk je wel dat je bent om je met Amsterdam en onze hardwerkende en doodzieke burgermeester te bemoeien?’ Hoe haal je het in je hoofd om ons met NSB’ers te vergelijken? Je komt uit Rotterdam en woont nu in Friesland. Blijf daar vooral! Wij zijn de hoofdstad van Nederland en bepalen hier wat wij denken dat goed is zonder dat anderen daar last van hebben. Is je kijkgeld omhoog gegaan omdat wij op een groot scherm naar Van der Laan keken? Is je leven in duigen omdat er hier een ander bordje op de W.C. komt? We incasseren klappen van iedere buitenstedelijke nitwit met een mening. Geen enkele journalist zal zoiets ooit over Rotterdam schrijven. Uit fatsoen en omdat het ons niet interesseert.
  Wij zijn Amsterdam. Love it or leave it!
  Mvg. Nanda

 9. Beste Jan,
  Als ras-Amsterdammer distantieer ik me van het gezwets van die Nanda hier boven me. Sterker: ik ben het gewoon met je eens. En ik ben de enige niet. In het vervolg dus niet meer generaliseren alsjeblieft, ik schaam me zelf ook de pleuris.

 10. Ja, ook ik ga naar het scheepvaartmuseum. Ik heb het geluk een kaartje te mogen ontvangen. Vanavond wil ik graag met 999 andere Amsterdammers onze burgervader eren. Onze burgervader die ik op een platte Amsterdamse wijze heb horen vloeken en schelden. Het is net een mens….
  I’m heb geen tv btw.. En ik lees geen gossips, dus ik ken de schrijver van dit onbeschofte stukje niet.
  Maar laat ik je zeggen Jan… Je hebt geen fatsoen in je lijf. Scoren met krenken dat is wat je doet. Alleen laten Amsterdammers zich niet zo snel krenken Jam. Want wat een eerdere schrijfster al aangaf, we zijn gewend aan de afgunst op onze mooie stad.
  Ga jij lekker een herhaling van gtst kijken Jan Lul. (ahhh daar komt die uitdrukking vandaan) dan eren wij onze burgervader en onze stad.

  Greeetzzzz André

 11. Beste Jan,
  Weet je ook of ik ergens een lijst kan vinden met alle Zomergasten v 2017?
  Die bestaat want die afleveringen zitten al lang in de knip…..
  Link op twitter misschien?
  Dank alvast

 12. Jan je heb reuze gelijk alleen al om de onlangs geschorste topvrouw die over het jihadistenvraagstuk ging en heel twijfelachtig nu blijkt wat door het OM onderzocht word ! Van der Laan heeft haar en haar staf aangesteld terwijl zij nu juist met JIHADISTEN blijkt te heulen.

 13. Fantastisch dat er mensen zijn die een ongekozen marionet van onze failliete democratie willen eren. Waarom? Om zijn integratie-wegkijk-beleid , of omdat hij (net als helaas heel veel mensen ziek werd?) waarom?

 14. Hé jan d.ji bent gewoon een boeren hoeren kind en je moet je bek houden over Amsterdam.lul

 15. Briefje terug aan Jan

  Beste Jan,
  Het kan altijd triester bij jou, of niet?

  En nee, ik heb het niet over amateuristisch azijnpissen om je belegde boterham te verdienen.

  Niets is makkelijker dan de Tweede Wereldoorlog er bij te halen om mensen een slecht gevoel te geven over zichzelf.
  Maar naast het feit dat er vraagtekens gezet worden bij de historische accuraatheid en de motieven van dit drama dat vele mensenlevens heeft gekost, vegeet jij, beste Jan, dat er inmiddels nog maar een handjevol mensen zijn die De Oorlog bewust hebben meegemaakt.

  Het komt allemaal voort uit narcisme.

  Het interesseert namelijk helemaal niemand in Amsterdam wat jij (een uit-de-randstad geëmigreerde, mislukte Geen Peil lijsttrekker) graag doet, laat staan wat voor gevoel jij er bij krijgt.
  Ik snap natuurlijk dat jij verontwaardigd bent over het feit dat hier in de grote stad dingen gebeuren. Maar wij kunnen het ook niet helpen dan de provincie Friesland geen budget vrijmaakt om de bevolking te entertainen.

  Groet,

  MarcovanH

 16. Je bent toch niet verplicht om te kijken?Laat Amsterdammers wel kijken naar hun geliefde burgemeester als ze dat willen. Waar maak je je druk om?

 17. De opmerking van de heer Dijkgraaf over de (over)grootvaders van bekende joden is beneden alle peil. Alsof de Joodsche Raad verantwoordelijk was voor de onveiligheid van Amsterdam in de oorlog. Die Raad heeft inderdaad dubieus gehandeld, maar wie zijn wij om over het handelen van joden in de oorlog te oordelen? En wat hebben Oudkerk en Asscher met die Joodsche Raad te maken? Dijkgraaf kan er toch ook niets aan doen dat zijn opa NSB’er was, als die dat was?
  ‘Zomergasten’ is wel degelijk live.
  Ten slotte begrijp ik zijn bezwaar tegen die schermen helemaal niet. Kennelijk was daar een markt voor, om eens als ondernemer te denken. Nou en?

Comments are closed.