Aan alle Kluivert-critici

FIFA 18

Beste Kluivert-critici,

Lekker makkelijk hè?

Een Nederlandse oud-topvoetballer poseert in Zimbabwe met president Robert Mugabe. Hij overhandigt de president namens FC Barcelona een gesigneerd shirt met daarop het rugnummer 10, de naam Mugabe en het logo van sponsor Unicef.

Nou, dat was koren op de molen van deugend Nederland!

Hoe die Kluivert het in zijn hoofd haalde om zich te laten misbruiken door de dictator? Of Kluivert soms niet wist dat Mugabe een ontzettend foute man is, een grootschalige mensenrechtenschender? En dit en dat. En zus en zo.

Ik zal niet zeggen dat Patrick Kluivert vooraan heeft gestaan toen het verstand werd uitgedeeld. Evenmin dat ie over de gave des onderscheids beschikt.

Maar waar waren jullie in februari 2015?

Toen de EU diezelfde dictator Robert Mugabe geen gesigneerd shirtje van de BV Brussel gaf, maar 234 miljoen euro (van jullie belastingcenten). Die mocht Mugabe gebruiken voor “de verbetering van de economische ontwikkeling, gezondheid, de overheid en de institutionele opbouw van het land”.

Ik heb jullie niet horen protesteren.

En nu Patrick Kluivert met wat andere oud-spelers van Barcelona een paar grijpstuivers ophaalt, staan jullie weer met het foei-vingertje te wapperen.

Daar is een woord voor.

Hypocriet.

Groet,

JanD

11 thoughts on “Aan alle Kluivert-critici

 1. Hier ga je iets tekort door de bocht Jan. We hebben om te beginnen helemaal niks geen invloed als Europeaan in wat een paar heren beslissen. In achterkamertjes beslissen een paar ongekozen mannetjes dat het wel een leuk idee is om Mugabe wat geld te geven. Wat gaat een demonstratie van 100 mensen opleveren? Zou dat geld niet gestort zijn? En omdat we toen niet massaal de straat op gingen mogen we nooit meer kritiek hebben? Kan nu iedereen in lengte van jaren naar Zimbabwe en zonder kritiek om Mugabe heenhangen. Of is er nog zoiets als eigen inzicht en moraal. Geld aanpakken van een dictator is altijd bloedgeld, of het nou gekregen of gestolen geld is.

 2. Beste Jan,

  Soms schrijf je top columns. Daar hoort deze zeker niet bij. Dit is namelijk een ontzettend makkelijk ‘ik deug nog harder dan de deugers’ column met een hele doorzichtige ‘two wrongs make a right’ lijntje. Er zwak Jan.

  Ik hoef jou vast niet te vertellen dat Mugabe ook wel ‘de zwarte Hitler’ wordt genoemd. En dat dit niet voor niets is. Deze man heeft de dood van ontzettend veel mensen op zijn geweten. Terwijl hij in onvoorstelbare weelde leeft sterft zijn volk aan honger en ziektes die al decennia geleden uitgeroeid leken te zijn. Onder zijn extremistische racistische bewind en politiek zijn blanken van hun boerderijen en uit hun fabrieken verdreven en worden er jaarlijks talloze blanken vermoord. Zimbabwe is van ‘de graanschuur van de Afrika’ verworden tot de martelkelder van Afrika. Onder zijn leiding is er al jaren sprake van hyperinflatie die in de duizenden procenten beloopt. En dat is nog maar het topje van de ijsberg aan gruwelijkheden en mensenrechtenschendingen. De man is een monster.

  Met zo’n man wil je nog niet onbedoeld en per ongeluk geassocieerd worden. Laat staan dat je er doelbewust bij op zoek gaat en je trots laat fotograferen. Als je dat wel doet ben je of een volslagen imbeciel of het interesseert je niets. De laatste is wat mij betreft erger dan de eerste.

  Ja, en daar mogen wij wat van vinden. Daar mogen wij best schande over spreken. Zonder dat de ene of andere ‘Kluivert fanboy’ roept dat we hypocrieten zijn omdat we vermeend niet zouden hebben geprotesteerd tegen gelijksoortige idiotieën. Want dat, bizarre misstappen apologeren omdat je nu eenmaal een voetbal fan bent, is pas hypocriet beste Jan.

  Groet,

  Remco W

 3. Aha! Je zult wel niet alle critici hier benoemen want er zijn al genoeg die beide voorvallen vooroordelen.
  Mvg

 4. Voor mij mag de “Kabel” hier ook tweehonderd en veertig uur taakstraf voor krijgen en niet bij Barcelona uitdienen, maar in een paar verzorgingshuizen, voor zover die er nog zijn.

 5. Die Kluivert..
  Is dat niet die peanutbrain, die ooit met z’n pooierbak een onschuldige vrouw de hemel ingereden heeft? Oh – die dus. Dat verklaart toch weer een hoop, qua respect voor mensenlevens..

 6. En dan alleen maar antwoorden ‘nietes ik ben geen kluivertfan!’ als antwoord op gegrond commentaar. Alsof dat het saillante punt was.

  En waarom geen fan? Door dat ongeval? Er maken toch zoveel piloten brokken? Niet zeuren dan, Jan.

 7. Dank voor je mening, Peter. Ik lees nooit reacties, maar nu wees iemand me op racistische bagger, dus ik was er even. En nu laat ik jullie weer lekker. Wat ik te zeggen heb, doe ik in die briefjes.

 8. Voetballers voetballen en proberen jonge knullen waar ook ter wereld voor voetbal te interesseren.
  Je kan van voetballers niet verwachten dat zij van land tot land bij houden wat in het desbetreffende land wordt mispeutert.
  Dat is dus wat ik tegen die autisten van A.I .tegen heb :
  Richt je pijlen op politici en niet op de vakmensen, voetballers in dit geval.

 9. @Peter/Kleter: Als er iemand zeurt, ben jij het.
  Ik stel voor dat je een lijst maakt van stoute landen , met redenen omkleed uiteraard. En met oplossingen komt, dat spreekt vanzelf.
  Ik stel mij zo voor dat jij behoort tot het “deugvolk”, dat internet afspeurt op foute regimes en vervolgens gaat afreageren en zeiken, waarschijnlijk omdat je in het dagelijks leven geen invloed hebt .
  Ga vrijwilligerswerk doen, dan ben je misschien iets nuttiger bezig.
  En mocht je gaan jijbakken : Schijt aan.

Comments are closed.