Aan Kajsa Ollongren

Mevrouw Ollongren,

Om de een of andere reden heb ik pas dit najaar tijd gevonden om de Amerikaanse serie ‘Suits’ te bekijken.

Mijn favoriete zin, mits uitgesproken door Harvey Specter: “You lying son of a bitch”.

Ik moest aan die zin denken toen ik las dat u “alle constructieve voorstellen wilt onderzoeken om te zorgen dat deelnemen aan de verkiezingen voor alle Nederlanders zo makkelijk mogelijk is”.

Het kabinet zou, volgens de courant, namelijk bang zijn dat vooral oudere, kwetsbare kiezers niet naar het stembureau durven, omdat zij bang zijn om besmet te raken.

Oudere, kwetsbare kiezers.

Speelgoed Deals 2020

Precies de groep die door het falende kabinetsbeleid op het gebied van testen, bron- en contactonderzoek en de misdaden tegen de menselijkheid die plaatshadden in de zorginstellingen het zwaarst getroffen zijn, worden nu al bang gemaakt voor een bezoek aan het stembureau.

De groep die door tien jaar Rutte de koopkracht achteruit heeft zien hollen, de ouderenzorg naar de filistijnen heeft zien gaan en het land verkwanseld heeft zien worden aan de megalomane gekken in Brussel, met hun hobbyprojecten op het gebied van immigratie en klimaat.

De groep die “omdat we dat van huis uit doen” PvdA of CDA stemt en even gemist heeft dat de PvdA niet meer van de Arbeiders is en het CDA niet meer christelijk en die van stadse bakfietspartijen als uw D66 en Sinterklavers GroenLinks niks moeten hebben.

Óf de groep die wél het nieuws volgt en die dreigt te vluchten naar protestpartijen als de SP, de PVV of FvD.

De oplossing die u onderzoekt: stemmen per brief.

In november heeft u dat uitgezocht en ik wed: u vindt dat daar te veel haken en ogen aan kleven. Trage postbodes, gesjoemel met biljetten (tuig is het, die thuiszorgmedewerkster!) en (vermoedelijk zegt u dat met het oog op de naar DENK neigende moslimpopulatie) dwang.

Online stemmen gaat het om dezelfde redenen én vanwege de reputatie van de Nederlandse overheid op het gebied van grote ICT-projecten óók niet worden.

Dus?

Dus gaan die oudjes straks niet stemmen.

Het grappige is dat u, vijf maanden voor de verkiezingen, de allersimpelste en meest effectieve manier om iedereen wél de kans te geven veilig te gaan stemmen al afwijst: de stembureaus meerdere dagen open.

Twee dagen? Dan de achternamen met A tot en met M de ene en die met N tot en met Z de tweede dag.

Drie dagen? De achternamen met A tot en met I de eerste, J tot en met R de tweede en S tot en met Z de derde dag.

Vier dagen? Vijf dagen? Same story.

Zo ingewikkeld is het allemaal niet.

Gezondheid

Er zijn in Nederland zo’n 10.000 stembureaus. Eén mannetje aan de deur, drie mannetjes/vrouwtjes achter de tafel, dus da’s 40.000 m/v per dag. Als u de verkiezingen over vijf dagen uitsmeert, gaat het om 200.000 mandagen werk.

Da’s minder dan de helft van het aantal werklozen dat Nederland telt.

Het hóeven niet altijd de gestaalde kaders van de ‘kartelpartijen’ en de door ie ‘kartelpartijen’ aangestelde ambtenaren te zijn die de stembureaus bemannen. Ook ‘gewone’ burgers kunnen formulieren op stapels leggen en (eerlijk) tellen. Als Erik van Muiswinkel op een stembureau kan zitten, kan iedereen het.

Toch weet u nu al dat ‘we’ het zo niet gaan doen.

En waarom niet?

“Dat scenario is redelijkerwijs niet uitvoerbaar voor gemeenten. Het lukt niet om genoeg stembureaus en stembureauleden te vinden.”

Een minister die wilde dat de verkiezingen doorgaan én dat alle stemgerechtigden van hun stemrecht gebruik kunnen en durven te gaan maken, zou die gemeenten zeggen “dan doe je maar beter je best”. Niet zoeken naar problemen, maar naar oplossingen.

Maar ja, zo’n minister bent u niet.

Als u die verkiezingen niet kunt tegenhouden met het corona-excuus (volgens mij nog altijd stiekem jullie voornemen), dan gaat u ze in elk geval saboteren.

Heil Sigrid!

Groet,

JanD

PS. Best een tijdje geleden dat ik u een cadeautje gaf. Dus ik heb echt mijn best gedaan iets goeds te zoeken.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)