Aan Jos Verstappen

Beste Jos,

Ik wilde het even met je hebben over de beroemde scenarioschrijver Willem Bosch.

Die maakte zich gisteren boos op een verslaggever van het Reformatorisch Dagblad die die T-shirts van de Hema met twee rookworsten en twee tompouces ‘smakeloos’ en ‘aanstootgevend’ had genoemd. En twitterde: “Persoonlijk heb ik liever tienduizend ISIS-soldaten dan het Reformatorisch Dagblad. Maar goed, dat ben ik”.

Toen Bosch daar door onder anderen Wouke van Scherrenburg op werd aangesproken, schreef hij: “Het was een hyperbool, Wouke”. Een hyperbool, Jos, is een opzettelijke overdrijving. Hij bedoelde vermoedelijk duizend ISIS-soldaten. Of honderd. Of twee, zoals die knullen die eerder die dag nog in Rouen de keel van een hoogbejaarde priester doorsneden. Toen ook die hyperbool-uitleg werd weggelachen en mensen bozig bleven, meldde Willem nog dat Theo van Gogh zich zou omdraaien in zijn graf. Want grappen moest je over alles kunnen maken.

Uhuh. Ik weet dat Theo altijd ontzettend opkeek tegen Willem Bosch.

Maar goed, Jos. Dit was natuurlijk allemaal klein bier. Want jij hebt werkelijk geen idee wie Willem Bosch is.

En jij hebt je eigen sores. Want wat blijkt? Nadat je eerder je ex-vrouw Sophie mishandelde (waarvoor je een boete en een voorwaardelijke celstraf kreeg) en zou zijn ingereden op een ex-vriendin, blijk je je emoties nog altijd niet onder controle te hebben. Want zondag roste je je eigen vader in diens huis in elkaar. Zegt althans ‘opa Frans’ zelf, die gewoontegetrouw voorkeuzetoets 4 op zijn ouwe Nokia indrukte om De Telegraaf te bellen.

Kortom: dat wordt weer een gezellig bezoekje aan de rechtbank.

Misschien wil Willem Bosch er wel een filmscript over schrijven. Paar keelsnijdende haatbaarden er in, paar vrouwen in een kuil flikkeren en in de rug schieten, paar rugzakkies laten ontploffen in een peuterspeelzaal en het wordt misschien wel net zo’n hit als al zijn vorige films (‘Bellicher: Cel’).

Groet,

JanD