Aan Jochem Myjer

Beste Jochem,

Je laatste voorstelling, ‘Even Geduld Aub!’, zag ik twee keer live, in Carré en in Utrecht. Tot grote ergernis van mijn vrouw is die groene hoodie uit je merchandising-collectie één van mijn favoriete kledingstukken. Verder schreef je een buitengewoon vriendelijk voorwoord voor een van mijn boekjes (helaas: uitverkocht!) en toen we elkaar vorig jaar eens louter bij toeval in of all places Maastricht tegen het lijf liepen, bleek het aan de koffie ook persoonlijk te klikken.

Dus als mensen zeggen dat ik bevooroordeeld ben: klopt!

Juist daarom zag ik een beetje op tegen je optreden in College Tour van gisteravond. Je geeft namelijk zelden interviews en als je het dan eindelijk weer eens doet, doe je het bij die Twan Huys. Van hem hoef ik, zeker sinds hij Willem Holleeder met alle egards behandelde en dat maar blijft verdedigen, geen hoodie.

Maar het was top, gozer! En met Huys ook niks mis.

Mooie emotie, een paar goeie grappen, een prima beeld van de passie voor je vak.

Voor mij was het hoogtepunt het stukje waar je uitlegde dat je geen cabaretier bent, maar komiek. Iemand die de mensen niet op hun flikker wil geven, of zijn mening wil opdringen, maar die de mensen wil laten lachen. En ik moest terugdenken aan een paar maanden terug. Toen er twee Zwarte Pieten stopten bij het Sinterklaas Journaal, hoofdpiet Erik van Muiswinkel en Pietje Paniek, jij dus. Van Muiswinkel, de cabaretier, ging zij aan zij met de gekleurde medemens met de Black Panther-petjes roepen dat Zwarte Piet racisme is. En jij? Je zweeg. Tot gisteravond. Toen legde je uit dat je gestopt bent omdat je het niet prettig vond dat je bij de intocht van Sinterklaas de laatste jaren werd beveiligd door twee zwaar bewapende ‘Zwarte Pieten’. Punt. Geen gelul over ‘blackface’, gewoon de nuchtere constatering dat de lol van het ultieme kinderfeest voor jou was verdwenen. En oh ja, als Twan dan toch een mening wilde horen: je bent – zoals iedere weldenkende kaaskop – voor de veegpiet.

Well played, maestro!

En het mooie is: je speelde dat helemaal niet. Je was jezelf.

Zouden meer mensen moeten doen.

Groet,

JanD

PS. Hangt ie er nog?