Aan Jerry Afriyie

Elektronica Deals 2019

Beste Jerry,

Geweldige stunt, kerel!

In de Jerry-luwe periode tussen de Sinterklaasviering van 2018 en die van 2019 was het qua media wat stil rond jouw persoon. Hoe spannend is het immers voor de Publieke Omroep als een bijstandtrekker gaat stempelen?

Dus je besloot tot het houden van de ‘Grote Jerry Afriyie Racisme Test’. Dikke kans dat je Hans Nijenhuis van het Algemeen Dagblad bereid vond een en ander te sponsoren, want die heeft een track record in het kortstondig misbruiken van kansloze allochtonen in ruil voor een paar centen.

Hoe ging de test?

Je zette de volgende tekst op Facebook:

“Gisterennacht was ik op een semi-elite feestje. Ik was de enige zwarte persoon.

Ondanks wat ik met jullie ga delen was het een mooie avond en ik heb het verder naar mijn zin gehad.

Dus ik was de enige zwarte persoon. Ik werd drie keer gevraagd of ik de DJ was en drie keer waar ik echt vandaan kwam.

Bij de derde keer, toen de vraag “Waar kom je vandaan?” kwam antwoordde ik: de Bijlmer. Daarna kwam de standaard vervolgvraag met: “Nee, dat bedoel ik niet. Waar liggen je roots?”. Ik antwoordde Ghana en kaatste meteen de vraag terug: “En jij, waar kom je vandaan?”. Den Bosch! “Nee, ik bedoel waar je roots liggen.” Ik kreeg meteen een blik van meen je dit echt? (alsof alle witte mensen hun roots in Nederland hebben liggen).

Ikke: “Weet je het niet?” Hij: “Jawel. Den Bosch, toch?!” Ikke: “Vraag je het of zeg je het.” Hij: Duidelijk geïrriteerd “Ik zeg het.” Ikke: “Ok! Aangenaam, Den Bosch is een mooie stad.”

Waarom hij per se moest weten waar mijn roots liggen blijft een raadsel.

Afijn!

Dus drie mensen vroegen aan mij of ik de DJ was, terwijl ik in de keuken stond, op de gang en op de dansvloer (woonkamer). Men kon mij ook de vraag stellen: “Waar ken je de jarige van?”, zoals velen deden en ik bij velen. Maar men koos ervoor om hun aannames te laten zegevieren. Twee van de drie realiseersen zich meteen dat ze aan de enige zwarte persoon op het feestje de vraag stelden of ie de dj was (terwijl de dj achter de draaitafels stond te draaien, as we speak) en excuseerden zich. Wat ik waardeerde. De derde ging nog een stapje verder: “Ben je dan met de dj meegekomen?”

(Nee, ik ben met je puntpuntjepuntje meegekomen)

Nee dat zei ik niet, maar dacht wel iets in die richting.”

Tientallen, misschien wel honderden reageerders trapten in de val. De grappen over ‘bediening’, ‘taxi-chauffeur’ en andere beroepen vlogen in sneltreinvaart over internet. Waarin het AD en jij natuurlijk alle aanleiding zien om die lui van ‘racisme’ te beschuldigen, want eh… nou eh… want eh… gewoon daarom! Je mag aan iemand die je niet kent en voor het eerst ziet en wiens biologische voorouders zichtbaar geen autochtone Nederlanders waren nou eenmaal niet voor een praatje pot vragen waar zijn roots liggen. Is gewoon racisme. Sylvana zegt het zelluf!

Eerlijk gezegd stonk ik er zelf ook in. Ik zat in Eesterga alleen geen foute grappen te maken over de toilet boy ofzo, maar me op te winden over jouw stuitende arrogantie. What the fuck is er mis mee als mensen aan je vragen of je de dj bent?

Sorry, maar niet iedereen weet dat Nederland een groepje professionele klaagnegers heeft dat met behoud van uitkering loopt te janken over wat jullie overoveroveroveroveroverovergrootouders door hun overoveroveroveroveroverovergrootouders allemaal níet is aangedaan. Laat staan dat ze weten dat jij het gezicht van dat rondreizende racistencircus bent. Dus die lopen op een feestje tegen je op, die kennen je niet en die vragen beleefdheidshalve of jij die gozer bent die die geweldige muziek aan het draaien is.

Als je Sylvana had meegenomen, hadden ze háár gevraagd of ze de paaldanseres was.

Nou, dan gokten ze bij jou fout en bij haar goed.

So what?

Maar dat dacht ik allemaal voor ik doorhad dat Hans ‘alles voor de clickbait’ Nijenhuis er achter zat en we onderdeel uitmaakten van een Algemeen Dagblad-test die nog ranziger meurde dan de Haringtest.

Well played, bro!

Groet,

JanD

PS. Vanavond komt (nu echt!) me nieuwe nieuwsbrief uit. Meld je snel aan!

UPDATE Hé, het was weer tijd om een nieuw stukje bij elkaar te verzinnen!

8 thoughts on “Aan Jerry Afriyie

 1. De Top 10 van DJ’s in NL is blank (Zie: https://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-nederlandse-djs). Op Afrojack na misschien, die is beige. En ze zijn wereldwijd beroemd, verdienen goud geld en ze trekken waar ze ook komen zalen vol enthousiaste mensen.
  Als ik meneer Afryie zou zijn zou ik vereerd zijn als men dacht dat ik ook tot die succesvolle groep behoorde. Zeker als zwarte meneer. Juist als zwarte meneer. Maar nee.

 2. Ik ga binnenkort buttons laten maken met “40% rascist” erop. Ja, met sc, want dat is beter Nederlands.

 3. Jerry Afriyie staat toch wel model voor alles wat er mis is met het Nederlandse toelatingsbeleid.

  Een neger zonder werkelijke vluchtelingen nood, gereisd door talloze veilige landen, kiest van de zovele veilige plekken (die hij dus niet nodig had) notabene voor Nederland om daarna te gaan uitvreten in het sociale circus zodat hij zijn tijd volledig kan benutten aan het bekritiseren van de hand die hem voedt.

  De neger die zijn hand na aankomst in Nederland sneller ophield dan zijn schaduw. Een gitzwarte uitvretende kutnigger die het best als raar fruit aan de boom kan worden gehangen. Wiens bestaan verspilling van zuurstof en milieu is. Wiens familie en dorp ongetwijfeld blij en opgelucht is om te zijn verlost van die beroepsklager hoewel hij model staat voor zijn soort.

  Kortom een neger die een echte nigger is. Heeft hij toch nog iets bereikt.

 4. hu? kleine correctie: ZIJN overoveroveroveroveroverovergrootouders door ZIJN overoveroveroveroveroverovergrootouders allemaal níet is aangedaan. Shaka kaSenzangakhona is ZIJN overoveroveroveroveroverovergrootouder die z`n gevangen genomen landgenoten eerst liet verkrachte en vervolgens te koop aanbood aan de Portugezen.

 5. Jerry weet de theorie dat racisme op vooroordelen is gebaseerd bij herhaling voortreffelijk te ontkrachten.
  Blanken in een blank land vragen waar hun roots liggen, geeft blijk van een welhaast humoreske intelligentie.

 6. Ik zou tegen alle Klaagzwarten willen zeggen. Wees blij dat je voorouders slaven waren; anders had je nu als vrouw nog meer kinderen in het bezit gehad, die nauwelijks te eten hadden en als man was je werkeloos geweest of had je je pleuris moeten werken, onder leiding van een te dikke roverhoofdman met teveel vrouwen, behangen met goud. En de slaven hadden het destijds beter voor elkaar dat de gemiddelde dagloner in vroege tijden in Europa. Honger, koude en meer niet te beschrijven ellende waren hun deel. Stop die Egotrip a.u.b. Zo zielig die zoektocht naar DE niet bestaande Identiteit. Dat wisten de “Zenners” en Boeddhisten duizenden jaren geleden al; lang voordat de kankergezwellen van de Geloven zich hadden ontplooid.

 7. Wat je ook zegt, hij zal het altijd racisme vinden. Beter zeggen we nooit meer iets noch over tegen deze “van onze belastingcenten profiterende uitvreter” .

Comments are closed.