Aan Jeanine Hennis-P.

Black Friday

Jennis,

Wat stuurt Mark Rutte jou nou als zo’n kwestie met die circa 70 burgerdoden door Nederlandse bombardementen op Irak achter de rug is?

Een bedanksms’je via de beveiligde mobiele telefoonlijn? Een appje in codetaal? Een héle grote bos bloemen? Een lijst met toekomstige vacatures?

Of niks?

Beschouwt-ie ‘nazorg’ gewoon als part of the deal die jullie sloten toen je je ziel aan die duivel verkocht in ruil voor een glanzende VVD-carrière? Moet je gewoon even (“Hophophop Sjaantje!”) zorgen dat hij in het komende debat kan volhouden dat hij geen enkele herinnering heeft aan een moment waarop je hem op de hoogte bracht? En hem daarvoor de perfecte munitie geven?

Want dat is wat je hebt gedaan.

Door te zeggen dat jij vermóedt dat je Rutte hebt ingelicht, kan hij met droge ogen en dat duimpje op dat vuistje blijven beweren dat hij van geen burgerdode wist. Hij hoeft er niet eens voor te liegen, hij kan zeggen dat jij het ook alleen maar vermóedt. Dus niet zeker weet. En dat het dus heel goed denkbaar is dat hij er geen herinneringen aan heeft, omdat het helemaal niet gebeurde.

Als de spitsen van Feyenoord keer op keer zulke goede voorzetten zouden hebben gekregen, stonden ‘we’ nu vier punten los van Ajax, in plaats van zeventien punten achter.

Eigenlijk weet ik het antwoord op mijn vragen wel.

Tuurlijk stuurt Rutte je straks na het Kamerdebat geen sms’je of Appje. Tuurlijk krijg je geen bloemen. Hij vindt het volkomen vanzelfsprekend dat je in ruil voor je carrière zijn nek redt. En mocht hij tegen de tijd dat jij het dragen van de islamitische onderdrukkingskleding zat bent nog aan het roer zitten, dan kríjg je een leuk nieuw baantje.

Heel soms kom ik nog weleens mensen tegen die denken dat politici zoals Rutte en jij heus wel wakker zullen liggen van circa 70 onschuldige burgers, mannen, vrouwen en kinderen, die door Nederlands vuur zijn eh… overleden.

Op zulke momenten verlang ik hevig terug naar vroeger.

Toen ik ook nog zo naïef was.

Het interesseert jullie geen fuck.

Groet,

JanD

PS. Ik ‘vermoed’ dat ik wel weet wat je volgende baantje wordt.

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.

5 thoughts on “Aan Jeanine Hennis-P.

 1. Had je het nu serieus anders verwacht, Jan? Politici groeien pas een ruggengraat als ze met pensioen zijn en niet meer van de baantjes carrousel afhankelijk zijn.

 2. Als we (hoop ik voor u tenminste) in het dagelijks leven zo’n type gladde getapte gangmaker tegenkomen, die voortdurend aan de oppervlakte blijft babbelen en heel lichtvoetig met “waarheid”, “geheugen”, “inhoud” en “herinnering” omgaat; dan gaan er innerlijke alarmbellen af (hoop ik voor u). Zo’n type die geleende boeken of cd’s ook na 3 keer vragen nog niet terug brengt. Die altijd een vrolijke snelle maar nergens echt werkelijk van dieper inzicht getuigende, babbel heeft. Die op je werk alles doet om zich in te likken bij de bazen, met zijn altijd precies bij de baas en gelegenheid passende geleuter, grap, kroegpraat. Dat soort types ga je als het kan mijden. Ze vreten energie. Je denkt “wat een eng vervelend manipulatortje”. Je vertrouwt zo iemand ten diepste niet.
  In de politiek maken we zo iemand minimaal 10 jaar premier. Alles en iedereen verliest karakterloos kleur en identiteit om er ook maar bij te horen. In politiek en bestuur krijgt zo iemand de gelegenheid een decennium lang Nederland af te breken en beschadigen. Zie de geweldige column van Han van der Horst (“verloren decennium”). Types als Jesse Klaver roepen dat ze ideologisch aan de andere kant staan, maar hij zou zich nog door Markie Mark laten nemen om aan te sluiten bij de macht.
  Rutte brandt zich nooit ergens aan, glijdt overal langs als snot van een paal. Gaat hij als eindverantwoordelijk premier Menno Snel de wacht aanzeggen? Nee joh, stel je voor dan is het warme pluche echt foetsie… Net als Jan schrijft: ook die geterroriseerde toeslagontvangers boeien hem geenszins hahahahahaha.
  Op het “festival” van de VVD was ie weer de getapte succesboy hoor (“hoi hoi”, “alles goed”? “hahaha”). ‘S nachts zal Markie zich wel 3 keer hebben ontladen van nagenot.
  Wat een armoede en treurige bende, politiek-bestuurlijk Nederland.

 3. Het hele zogenaamde probleem met die 70+ doden is hypocriet.

  Ten eerste zijn het geen burgers maar moslims en zoals wij weten hebben die een genocideboekje op het nachtkastje liggen waarin het vermoorden van alle niet-moslims tot in detail staat omschreven. Bovendien zijn zij als lid van de islam VERPLICHT tegen ons te strijden; zij noemen dat Jihad. Totdat de totale wereld is veroverd en iedereen is onderworpen danwel vermoord. Zij noemen dat vrede. Dat gaat al ruim 1450 jaar door.

  Het is daarom jammer dat er niet meer doden zijn gevallen. Idealiter zo’n 1,5 miljard, maar de geografische verdeling maakt dat wat moeilijk.

  Dát zou pas een forse stap naar vrede zijn!

 4. Onze bestuurders zijn dus de bestuurs salafisten van de braak, nep moslims met een vernietigingsdrang.
  Dat is nog veel erger.

 5. “Eigenlijk weet ik het antwoord op mijn vragen wel.” Dat is de perfecte samenvatting van al die “akkefietjes” die op dezelfde manier door de Haagse club worden afgehandeld. De grote vraag is dus: wat kunnen we er nu echt aan doen?

Comments are closed.