Aan Jeangu Macrooy

Muziek

Beste Jeangu,

We gaan het even niet over broccoli hebben.

Niet te vreten.

Nee, ik wilde het over iets anders hebben.

1955.

Het jaar waarin Rosa Parks in de hoofdstad van de Amerikaanse staat Alabama, Montgomery, in een bus weigerde haar stoel af te staan aan een blanke. Ze kreeg een boete van tien dollar en omdat ze weigerde die te betalen werd ze gearresteerd.

Daarop riep een nieuwe dominee in de stad op tot een boycot van het openbaar vervoer in de stad. Dat leidde niet alleen bijna tot het faillissement van het vervoersbedrijf, maar uiteindelijk bij het Hooggerechtshof ook tot het ongrondwettelijk verklaren van de rassenscheiding in bussen.

Terecht natuurlijk.

De nieuwe dominee zei in zijn speech onder meer: “Dit is een opwindende tijd, een tijd vol van hoop. Dit is een tijd waarin een nieuwe wereldorde zich vormt. Wij staan tussen twee werelden – de stervende oude wereld en de zich oprichtende nieuwe.”

Zijn naam: Martin Luther King jr.

De titel van zijn speech: Birth of a new age.

Dat is ook de titel van het liedje waarmee jij morgenavond deelneemt aan het Eurovisie Songfestival.

Dat is vast geen toeval.

Vaker Kopen 2021

Dat je vier woorden in het Sranan Tongo, de taal van Surinaamse creolen, zingt, daar vind ik niet zoveel van. Je hebt het grootste deel van je leven in Suriname gewoond, dus het is best logisch.

Maar dat je je liedje dezelfde titel geeft als Martin Luther King jr. een speech die wereldgeschiedenis werd, dáár vind ik wel iets van. Dat vind ik nogal aanmatigend.

Want Martin Luther King jr. was een héld.

Een winnaar.

En jij?

Jij bent een lasiman.

Jij staat bij de bookmakers op de 22ste plaats (van de 26 deelnemers) met een quotering van 501. Als je één euro inzet op winst van jou, win je bij kantoren als Bet365, Unibet en SkyBet 501 euro. De hoogst mogelijke uitkering. In gewoon Nederlands: kansloos.

Volgens mij scoorde Sieneke nog beter 🙂

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Om je tranen na afloop te deppen.

UPDATE Och heden. Meneer heeft de focus even verlegd van BLM-geneuzel naar woke-geneuzel.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Backme of via mevrouw Dijkgraaf.