Aan Jan Paternotte

Beste Jan,

Ik wilde je eigenlijk vragen wanneer je je fractielid Sjoerd W. Sjoerdsma ging schorsen wegens grensoverschrijdend gedrag.

Of je echt langer dan een week nodig had om een onafhankelijk extern bureau te vinden dat officieel onderzoek kon doen naar wat die gast geflikt heeft.

Ik bedoel: hij zat toen bij ‘Dit is M’ de camera’s niet draaiden lachend te speculeren over hoeveel geld hij kon verdienen door ‘short te gaan’ op de Russische economie. Profiteren van een daling op de beurskoers door te handelen in aandelen die je nog niet bezit. Dat mag blijkbaar ten koste gaan van tienduizenden, zo niet honderdduizenden, doden.

Dan kon-ie zijn winst pakken.

Dat dat voor een Tweede Kamerlid grensoverschrijdend gedrag is, had jouw Kamerlid Sjoerd W. Sjoerdsma zelf ook wel door.

Want hij vond het zelf “niet oké” en toen hij ontdekte dat de ook aanwezige schrijfster Lisa Weeda half Oekraïens is, vertrok zijn gezicht.

Dus ik dacht: D66-fractievoorzitter Jan Paternotte leest dat natuurlijk ook.

En D66-fractievoorzitter Jan Paternotte is weliswaar een geradicaliseerde eurolul en als-ie de kans krijgt ook een vaccinatieverplichter.

Maar als één van de mensen van D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zich zo weerzinwekkend gedraagt als Sjoerd W. Sjoerdsma, dan lijkt Jan qua moreel kompas toch meer op zijn grote neef Bas dan op zijn grote politieke voorbeeld Alexander Pechtold.

Maar goed.

Dat was vóór D66-minister van Financiën Sigrid Kaag bij ‘Op1’ duidelijk níet uitsloot dat Nederlandse militairen gaan meevechten in de Russisch-Oekraïense oorlog.

Waarom daar de minister van Financiën zat?

Omdat die van Defensie (Kajsa Ollongren) een Twitter-bericht moest tikken waarin de Russen precies konden zien met hoeveel materieel ze Nederland alvast die oorlog in sleepte.

Dan was Vladimir Putin maar vast gewaarschuwd.

D66-minister van Defensie Kajsa Ollongren plaatste in die tweet overigens ook een zogenaamde emoticon.

Voor het geval de Russen geen Nederlands konden lezen, vermoed ik.

Wat voor emoticon?

Een plaatje van een (blanke) spierbal.

Toen snapte ik wel dat het grensoverschrijdend gedrag van Sjoerd W. Sjoerdsma, die zijn aandelenportefeuille belangrijker vindt dan de levens van honderdduizenden mensen, voor jou niet de eerste prioriteit was.

Je partijgenoten waren ons een oorlog aan het inrommelen!

Wat later vanuit Brussel nog eens versterkt werd.

Daar veegde de voorzitter van de door jou bejubelde Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, namelijk haar witte Duitse behind af met nóg een afspraak uit het inlegvelletje bij het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.

Wat ze deed?

Ze kondigde alvast aan dat Oekraïne lid gaat worden van de EU.

Zodat ze de laatste twijfel bij Vladimir Putin wegnam over de vraag op welke regio hij zijn kernwapens moet richten.

Die wijven zijn allemáál krankzinnig geworden.

Vergeleken met hen is Sjoerd W. Sjoerdsma maar een miezerig mannetje.

Een verder ongevaarlijke rat.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Zodat je geen vuile handen krijgt als je Sjoerd W. Sjoerdsma aanpakt.

Disclaimer: Het ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door donaties en aankopen via Bol.com. Waarvoor dank!

6 thoughts on “Aan Jan Paternotte

 1. Zoals het gezegde in de politiek zegt, never let a good crisis go to waste! Reken maar dat ze de sympathie en deug emoties die nu heersen gaan misbruiken om de Oekraïne de EU en natuurlijk de NAVO in te loodsen.

  Hoewel….., dan zul je toch eerst met een Oekraïnse regering daarover een deal moeten sluiten. Het is best mogelijk dat er in Kiev een nieuwe komt en die zal waarschijnlijk braaf aan het leibandje van Ome Putin gaan lopen. Een Zelenski regering in ballingschap dan? Das net zoiets als een associatie verdrag met de Dalai Lama sluiten.

 2. Hahaha, alle twitter deugkneuzen kiezen opeens partij voor Oekraine. “Heel” Nederland staat achter Oekraine. Na de corona prik kruistocht tegen wappies hebben ze nu een nieuwe hobby gevonden. Dat hele sneue leger aan de gebruikelijke ergofobische twittertrollen. Een land dat een tijdje terug nog bestempeld werd door de MSM als ultra-nationalistisch, extreemrechts, corrupt, onderwereld bandieten, witwas en zwartgeld paradijs en neonazistisch en antisemitsch. Een vage cabaretier als president die beweert dat er al 234567 Russen zijn ‘vernietigd’. Die nazi Europese kampfgruppen oproept te komen vechten en gevangenen vrijlaat om mee te strijden. En de Europese staatsmedia maar jubelen en olie op het vuur gooien met gevaarlijke gekken als von der Leyen en Timmermans met hun D66/Volt sokpoppen. Met grote broer Amerika veilig achter de rug durft het sulletje van de klas Europa weer een grote mond te hebben. Eens kijken als Rusland de gaskraan dichtdraait en er geen olie meer komt. De nos in haar deugspasme over ‘democatie en vrijheid’, Propaganda en fake news, desinformatie en bullshit, Alles voor het beloofde Europees Vierde Rijk met Duitsland als leider. Daarvoor moet de waarheid wijken. Oekraine lid van de EU, waarom dan niet gelijk ook Turkije en Marokko? De nieuwe links-liberale hagelwitte multi-culti vegan Ubermensch die niet rookt, niet drinkt, geen vlees eet, keurige BMI van 25 heeft, klimaatneutraal en extreem tolerant en divers is. Wilkommen in Gross-Euro-Deutsch Reich. Ps, dat Oekraine associatie verdag? Het referendum? MH17? Het inlegvelletje? Maidan? GeenPeil? Hysterische krijsende Europarlementariers. Alweer allemaal vergeten?

 3. Boy, that escalated quickly, Daar komt de aap al uit de mouw. Het links-populistische blok ziet haar kans meteen schoon om definitief af te rekenen met Forum en PVV. De Trudeau fanboy en look-a-like wil Forum en PVV verbieden, uit de kamer zetten en Baudet en Wilders gevangen zetten. Opeens zijn miljarden extra voor defensie ook geen probleem meer. Net als kerncentrales. Bij die fop-coupe van Erdogan en zijn vijfde colonne Grijze Wolven in de Tweede Kamer was het allemaal geen probleem natuurlijk. Nu moet alles wijken voor de 1984 Pravda van Klavertje.

 4. Jan,
  Kleinigheidje, maar er is een (groot) verschil tussen ‘short’ gaan en ‘naked short’ gaan…
  —–
  While “long” sales mean the seller owns the stock, short sales can be either “covered” or “naked”.
  A covered short means that the short seller has already “borrowed”* or has located or arranged to borrow the shares when the short sale is made.
  Whereas, a naked short means the short seller is selling shares it doesn’t own and has made no arrangements to buy. The seller cannot cover or “settle”** in this instance, which means they are selling “ghost” or “phantom” shares that simply do not exist without their action.
  —–
  *Tegen een premie
  **Short squeeze gevaar, als je tegen geen enkel bedrag aandelen kan (terug)kopen die je MOET leveren

  Short gaan (put optie bv) is heel normaal.
  Leesvoer indien je meer wil weten (denk het niet): http://www.openaccessadvocate.nl/tijdschrift/vennootschapenonderneming/2009/1/VenO_0925-9643_2009_019_001_003/fullscreen#:~:text=Op%205%20oktober%202008%20verving,het%20'tweede%20verbod‘).

  P/.

 5. De twitter mondkapjes en prikkies hebben hun covid retoriek ingeruild voor blauw-gele Cambuur vlaggetjes. Want baudet enzo. Nijman moet zich publiekelijk verantwoorden en een disclaimer aanbrengen voor het GeenPeil Oekraine associatieverdrag en referendum. Want Baudet enzo. Dat Oekraine een lange nazi historie heeft en niet vies is van extreemrechts en antisemitisch gedachtengoed? Ach, ik doe gewoon wat al die Eurofielen willen. De Turkse bezetting van Cyprus? De Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara? De Chinese bezetting van Tibet? Het Palestina vraagstuk? Taliban? Al die oorlogen en conflicten in Afrika? Ach, Europa bepaalt inmiddels wat nepnieuws, desinformatie, propaganda en wat democratie is. Hoezo 1984? Je weet toch hoeveel 2+2 is? Heil Ursula! Sieg Timmermans! Europa uber Alles. Zum befehl.

 6. Fascinerend hoe snel regering, overheid en media zoeken naar een zondebok bij crises. In de jaren 30 waren het de Joden, in 1945 de Moffen, in de jaren 60 de kerk, In de Koude Oorlog de Russen, in 1973 de olie sjeiks, in de jaren 70 de Palestijnen, In de jaren 80 de krakers en hooligans, na 9/11 de moslims, na Pim alles wat links was, tijdens covid de wappies en antivaxers en momenteel alles wat rechts is, met name Wilders en Baudet. Hierna weer alle klimaatcritici en sceptici. Zo heeft elk decennium zijn zondebok en pispaal. Een klaslokaal voor volwassenen.

Comments are closed.