Aan Ismail Ilgun

Beste Ismail,

Ik hoor af en toe dat ik op deze plek ook best iets positiefs mag schrijven over mensen die een moeilijke jeugd hebben gehad door discriminatie enzo, dus ik dacht: laat ik eens kijken hoe het met de voormalige treitervlogger uit Zaandam gaat.

Nou, goed dus!

De redactie van het Noordhollands Dagblad heeft je immers met negen andere Zaankanters genomineerd voor de Zaankanter van het Jaar-verkiezing. Uit de oproep die deze krant begin december plaatste, citeer ik: “Wie stak er in 2016 met kop en schouders bovenuit? Wie zette zich bovengemiddeld in voor het welzijn van zijn of haar medemens?” En: “De Zaankanter van het Jaar is een uitblinker, een topper, de man of vrouw die de kar trekt, die nooit verzaakt, de volhouder.”

En zie: je bent één van de tien.

Ik wilde even kijken of je naast uitblinker, topper en volhouder inmiddels ook een beetje bescheiden bent en of je dus niet stiekem reclame voor jezelf loopt te maken. Dus ik kwam op Facebook uit. En toen schrok ik toch een beetje, Ismail. Want weet je wat ik daar las?

“Ik ga dit moeilijk winnen want mvr rot de moslim/Turk hater heeft PowNed ebru umar en nog vele andere niets nutten achter haar kunnen jullie naar al je vrienden sturen dat ze moeten stemmen? Ik wil niet winnen ik wil gewoon dat die haters kapot gaan en niet dat die vieze racist wint. (Enigste Turk)”

Geen idee wat je allemaal voor het welzijn van je medemens hebt gedaan in 2016 (behalve een meneer van zijn fiets geholpen).

Maar hopelijk gaf je geen lessen ‘Nederlands als Eerste Taal’. Want: geen punten, geen komma’s, geen koppeltekens, geen kapitalen, ‘enigste’… Dat doet echt pijn aan mijn ogen, man.

Of ben ik nou een racist, ouwe soldaat van Erdogan?

Groet,

JanD