Aan Rikko Voorberg

Beste Rikko,

Ik heb eigenlijk maar twee vragen aan jou.

Ten eerste: de Verenigde Naties heeft 20 juni uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vluchteling. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stierf 2,32 procent van de Nederlandse bevolking door de gruweldaden van een andere man met te strak gekapt haar en een snorretje, Adolf Hitler. Lijkt het jou een goed idee als we op de Internationale Dag van de Vluchteling de 7900 Nederlandse militairen, de 102.000 Nederlandse joden en de 88.900 (andere) Nederlandse burgerslachtoffers van die oorlog herdenken? Dat we op 20 juni niet te veel focussen op de Afrikaanse en Aziatische vluchtelingen van nu (ook heel zielig) maar juist stilstaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust?

Ten tweede: doet dat nou pijn, zo’n te groot ego?

Groet,

JanD

PS. Wat ik van mensen zoals jij vind, lees je via Blendle.

13 thoughts on “Aan Rikko Voorberg

 1. 3 mei
  Ik vier uitbundig de verjaardag van mijn eerste kleindochter. Dankbaar dat mijn zoon ons bloed heeft doorgegeven. Ik geniet al jaren van dit mooie mensenkind.

  4 mei
  Ik sta stil bij de mensen die in de 2e wereldoorlog alles op het spel hebben gezet, zodat wij nu in vrijheid kunnen leven. Ik denk aan de opofferingen die mijn vader en zijn familie hebben gebracht om in die hongerwinter toch nog heel veel mensen te voeden. Ik denk aan zijn eerste vrouw en kind die de oorlog niet overleefden. Aan al die mensen die de moed hadden om te vechten voor hun vaderland. Ik heb stil verdriet om de zinloze daden die oorlog met zich meebrengen.
  Aan het einde van de avond buig ik mijn hoofd en realiseer me dat zonder die vechters, zonder die moedige mensen die met opgeheven hoofd hun einde tegemoet traden, ik er niet zou zijn geweest.

  5 mei
  Met vreugde in mijn hart vier ik op bevrijdingsdag mijn vrijheid. Ik ben het aan al die mensen die gevochten hebben verplicht om te genieten van het leven.
  Ik ben ook verplicht, als de tijd ooit komt dat ik moet vechten voor mijn vrijheid, ik dat ook zal doen. En ik zal niet laf weglopen.

 2. Ik herdenk op 4 mei de lievelingsbroer van mijn vader, die in de nacht van 2 op 3 mei 1942, te Oraniënburg-Sachsenhausen door Duitsers werd vermoord, met nog 68 andere Nederlandse verzetsstrijders. En mijn vader die door zijn verzetswerk voor de rest van zijn leven beschadigd was.

 3. Mijn gevoel zegd dat we op 4 mei de Holocaust herdenken met al zijn droevigheden. Het is zeker niet een dag waarover gediscussieerd wordt mbt vluchtelingen. Mijn vader en moeder hebben de oorlog meegemaakt en mijn vader heeft mij iedergeval hetgeen overgebracht wat vrijheid mag zijn. Dus toorn niet aan bestaande dingen om het te vertroebelen door er telkens andere onderwerpen aan toe te voegen !!!!!

 4. Dat vind ik ook, het is heel simpel laat de dingen is voor wat het zijn en kom niet steeds met veranderingen 4 e 5 MEI zijn de dagen om de doden te eerbiedigen die in WO2 hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven.
  D A A R B L I J F J E V A N A F

 5. Kors van Es Beste Ricco Voorberg. Ik was zo gek om op 15 september 2004 een bedrag te lenen van €.2000,= aan een dominee. Dit bedrag, waar ik nog steeds de schuldbekentenis van heb zou eerwaarde dezelfde maand terug betalen. Tot op heden is dat niet gebeurt. Ik denk altijd dat het in het jaar 0 is begonnen. Ik vermoed dat Jezus en zijn discipelen mensen waren (hoe noem je dergelijke mensen ook al weer, ik ben even de naam kwijt) die de mensen wat op de mouw spelde, wat mij ook in 2004 overkomen en zo rijkelijk in hun levensonderhoud voorzagen.

 6. Dan moeten er ook kruizen komen voor de 300 kinderen die zijn vermoord in Georgie door terroristen, of de slachtoffers van 9/11, treinaanslag in Madrid, Boulevard in Nice, Plein in Berlijn, de bus en metro aanslagen in Londen, de Luchthaven van Brussel, Bataclan in Parijs of de laatste aanslag in Stockholm……en zo kan ik wel even doorgaan…….maar daar hoor ik deze meneer niet over. 4 en 5 mei is voor het herdenken van de slachtoffers van de TweedeWereldOorlog en niets anders en 20 juni is de dag voor het herdenken van slachtoffers wereldwijd. Maar nee……deze moeimaker moet weer zijn zin doordrijven. Waar was deze meneer toen het Auswitz monument werd besmeurd of waar was deze meneer toen duidelijk werd dat duizende zweedse vrouwen worden verkracht door criminele vluchtelingen, maar door de politiek word verzwegen ivm dat het dan geen goede reclame is voor de integratie…..en zo kan ik wel doorgaan. Jammer dat ik deze meneer daar niet over hoor

 7. Ach mijnheer de dominee, terwijl het volgens mij toch zo simpel is:
  Op 4 mei herdenken wij de doden uit de Tweede Wereldoorlog en de dag erop de bevrijding.
  Dat zijn twee dagen per jaar. Met de Duitsers leven wij inmiddels weer in vrede.
  Dan blijven er 363 dagen per jaar over om alle ellende en de bijbehorende slachtoffers die gevallen zij ná 1945 te overdenken en te proberen hier iets aan te doen.
  Maar beste dominee, ik heb een vermoeden dat het u daar niet om gaat: U behoort tot de allengs uitbreidende groep aandachtrekkers die wij iedere avond op de televisie mogen aanschouwen.
  Ik wens u sterkte, want u heeft hierin nog al wat concurrentie.

 8. Beste dominee, uw wens om de minstens 3000 op zee of elders omgekomen
  vluchtelingen te herdenken kan ik begrijpen. Kunt en wilt u ook begrijpen dat ik net als vele anderen in Nederland hun door de Nazi’s omgebrachte familieleden ( in mij geval 442) op 4 mei willen herdenken. Misschien moet u gewoon met uw 3000 kruizen naar Damascus gaan en die kruizen plaatsen in de straat die al eeuwenlang ” de straat die de rechte heet” Dan verplaatst u de herdenking naar de grootste veroorzaker van deze vluchtelingen ellend

 9. Volgens mij zijn alle doden die door oorlog vallen het waard te herdenken. ‘onze doden’ zijn niet het meer waard om te herdenken dan andere doden. @lorito Het een staat ook het andere niet in de weg. Niemand bepaald wie en wanneer ik herdenk. Bovendien hebben wij als zijnde Europa een nieuwe verantwoordelijkheid als het gaat om menselijkheid. Het is dan makkelijk wegkijken naar het verleden ipv naar onze eigen verantwoordelijkheid. En nee, ik vind niet dat iedereen hier welkom is.

 10. ach rikko wil over de doden van de 2e wereld oorlog beroemd worden en roept weer even iets, geef hem geen aandacht, het kind heeft schijnbaar weinig van zijn ouders mee gekregen vooral kennis over onze historie de 2e wereld oorlog en het feit dat heel veel jonge mannen uit den vreemde hier begraven liggen en de hoogste prijs betaalde voor onze vrijheid, shame on you Rikko, en hoe je, je zelf ook noemt , wand dat zijn er vele , o.a. dominee, theatermaker, etc, in mijn ogen ben je een mens met weinig respect en dat verdien je dan ook! het zou je sieren als je, een bloemetje zou leggen bij een van de vele graven die in de jaren 40 hun leven gaven zodat jij nu onzin kan rond roepen! en mensen kwetst met je onzin die je uitkraamt!

 11. Het is triest dat zo’n [email protected] de nationale dodenherdenking weet te kapen. Het geeft aan dat meneer een grote egotripper is. Te gek voor woorden. Als je het zo verschrikkelijk vind geef je telefoonnummer op aan de verantwoordelijke mensensmokkelaars en ga met je bootje jouw eigen pendeldienst opzetten tussen Libië en Europa.

 12. Nog even….Kijk, in de achterlijke Middeleeuwen werden mensen tentoongesteld …op de plaatselijke kermissen…. Op het plaatselijke marktpleinen: De Vrouw met de Baard…. de man met zes vingers en tenen…Het dikste kind… Men verdrong zich om deze mensen te zien….Er waren handelslui die hier hun brood mee verdienden.
  En , even vertaald naar het heden:
  Types als Pauw verdienen hun ruim belegde boterham met het ten toon stellen van imbecielen en achterlijken en idioten zoals deze dominee. Maar wel in een moderne setting: op TV..
  Vanavond denk ik aan de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.
  Ik wens u allen het beste.

Comments are closed.