Aan ‘Hugochenko’ de Jonge

Zomer 2020

Meneer De Jonge,

Smullen!

Zo leken CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum, CDA-notaris Lars Boellaard en u CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt te hebben geëlimineerd voor het lijsttrekkerschap van het CDA én ‘m te hebben ingepalmd als stemmenkanon voor u.

En zo wordt niet alleen door De Jonge-haters, maar door iederéén getwijfeld aan de rechtmatigheid van de lijsttrekkersverkiezing.

De schuldige: Ayfer Koç.

Ayfer Koç kwam als 9-jarig meisje als vluchteling naar Nederland. Haar Syrisch-orthodoxe ouders achtten zich in Turkije niet meer veilig. Ze is tegenwoordig fractievoorzitter voor het CDA in de gemeenteraad van Enschede. Maar ze is momenteel vooral: de vrouw van Pieter Omtzigt.

Die deze week in samenwerking met haar man via het dagblad Trouw voor u desastreus nieuws, dat tot nu toe alleen bij de top van het CDA bekend was, liet lekken: er moet worden getwijfeld aan de manier waarop de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA is verlopen.

Uw toch al bizar nipte ‘winst’ (254 stemmen verschil) zóu weleens aan ‘een technisch mankement in het systeem’ te danken kunnen zijn.

Of aan fraude.

Want hoe competent is de CDA-notaris werkelijk? Was die niet gespecialiseerd in familierecht? En hoe close is de CDA-notaris in zijn werk met de CDA-voorzitter, die een advocaten- en notariskantoor in dezelfde regio Rotterdam runt, en die niet moest dénken aan Omtzigt als lijsttrekker?

Nu -zogenaamd toevallig- is uitgelekt dat uitgerekend de vrouw van Pieter Omtzigt bewíjs heeft van fouten in het systeem (ze werd bedankt voor haar stem op ú), begint uw marginale overwinning niet alleen het laatste beetje glans te verliezen, maar wordt u van Twitter tot in het Tweede Kamergebouw ‘Hugochenko’ genoemd, vrij naar de Wit-Russische president Loukachenko, van wie ook iedereen wel weet dat zijn uitverkiezing niet op eerlijke wijze tot stand is gekomen.

En nu ruikt Pieter Omtzigt bloed.

Hij wist al dat hij voor de zoveelste keer genaaid is door zijn grote politieke liefde, het CDA, maar hij voelt ook aan (en anders leggen mensen als Wopke Hoekstra en Mona Keijzer het hem graag uit) dat u begint te wankelen. Dat hij nog maar een paar welgemikte uppercuts hoeft te geven, of u ligt uitgeteld in de hoek.

Gezondheid

CDA-voorzitter Rutger Ploum gaat dat met CDA-notaris Lars Boellaard en een slap ‘geloof ons nou maar, want de notaris is beëdigd’-verhaal proberen te voorkomen.

Maar als Omtzigt eenmaal de ring heeft betreden, is er geen houden meer aan. Hij heeft niet alleen de kwaliteiten om die wedstrijd te winnen, hij heeft ook de gunfactor.

Toen u tijdens de eerste coronagolf bejaarden in verzorgingstehuizen letterlijk in eenzaamheid liet stikken, vocht Omtzigt als een leeuw voor de etnisch geprofileerde slachtoffers van de Toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.

Dat is de kiezer niet vergeten.

Ik zeg niet dat Omtzigt alsnog lijsttrekker van het CDA gaat worden. Ook niet dat hij lijsttrekker bij de nieuwe ombudspartij van Richard de Mos wordt.

Sterker: misschien blijft hij uit liefde voor zijn partij wel gewoon uw ‘running mate’.

Maar premier wordt u nooit.

Want níemand gelooft nog dat u eerlijk verkozen bent en iedereen weet dat uw ‘running mate’ uw bloed inmiddels wel kan drinken.

Dat is een cocktail die het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen kansloos maakt tegenover de VVD, de partij die alle vuile was binnen houdt sinds Rita Verdonk op 14 september 2007 uit de fractie werd gezet.

U ‘won’, maar u hebt verloren.

U bént verloren.

En dan moet die parlementaire enquete naar de vermijdbare coronadoden nog komen…

Groet,

JanD

PS. Omdat uw vrouw zich wat achtergesteld voelt nu die van Pieter Omtzigt even de schijnwerpers krijgt, heb ik speciaal voor haar een passend cadeautje uitgekozen.

UPDATE Eerste trap: het lek van de familie Omtzigt naar Trouw. Tweede trap: de uitspraak van Pieter Omtzigt in De Telegraaf dat er helemaal geen Team CDA is. En nu maakt Mona Keijzer de drietrapsraket af door te hinten op nieuwe lijsttrekkersverkiezingen. I smell dead meat, and it’s called Hugochenko.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)