Aan Hugo de Jonge

Beste meneer De Jonge,

In oktober 2018 stond staatssecretaris Mark Harbers op het punt om namens het kabinet Rutte 3 het meest verstrekkende Kom Maar Binnen Met Je Knecht-pact in de Europese geschiedenis te ondertekenen: het Verdrag van Marrakesh.

Er was nogal wat discussie over in ‘de maatschappij’.

Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP, doorgaans net zo gezagsgetrouw aan de zittende macht als de kniklaven van de coalitiepartijen, klom zelfs in het Nederlands Dagblad én De Telegraaf in de pen om de gevolgen even haarfijn uit te leggen.

En toen verving u op de wekelijkse persconferentie van de minister-president Mark Rutte (die weer een stukje van ons land zat weg te geven aan het Groot Europeesche Rijk) en kreeg u een vraag over het Verdrag van Marrakesh.

Het was hilarische televisie.

Toen een journalist u vroeg of er geen debat over het Pact van Marrakesh moest komen, antwoordde u: “Het pact van Marrakesh. U moet mij even helpen.”

En na een ellenlange uitleg van de journaliste, zei u: “Ik heb me op dat onderwerp niet voor kunnen bereiden. Excuus daarvoor.”

We weten hoe het afliep. Uw kabinet wilde er niet eens een debat over met de Tweede Kamer, dat debat kwam er op aandringen van Thierry Baudet toch, op PVV, FvD, SGP en 50Plus na gaven álle partijen hun zegen aan het verdrag en de grenzen van West-Europa staan sindsdien open voor nóg meer gelukszoekers uit (w)arme landen. Het Urgenda van de klimaatactivisten zal de aanjagers van ongebreidelde migratie de komende decennia als voorbeeld dienen.

Vijftien maanden later mag u zich in NRC Handelsblad zonder enig weerwoord presenteren als de potentiële CDA-leider die vindt dat er een grens moet worden gesteld aan het aantal gelukszoekers dat jaarlijks neerstrijkt in Nederland.

Zonder dat u zich tot een maximum-aantal laat verleiden.

Zonder dat u het echte probleem (dat zijn dus níet de EU-ingezetenen die hier komen om te wérken…) hoeft te benoemen.

Zonder dat u hoeft te vertellen hóe u de import van gratis huizen, gratis zorg en gratis geld eisende economische ‘vluchtelingen’ gaat beperken.

Ofwel: de verkiezingscampagne is begonnen en in ruil voor het verzwijgen van het echte probleem werken twee NRC-miepjes daar graag aan mee.

CDA (en VVD) gaan weer een tijdje doen alsof ze zich níet comformeren aan de dictaten van Brussel.

In de hoop dat kiezers erin trappen.

Of gewoon een slecht geheugen hebben.

‘Wel woorden, geen daden’ is een vruchtbare strategie gebleken; het heeft de VVD al drie keer het premierschap opgeleverd.

Zo is 2020 amper vijf dagen oud en is alles weer als vanouds.

De mainstream media en de staatsomroepen rollen van hun vuurwerkverbodcampagne moeiteloos door naar het verstrekken van lippendienst aan de zittende macht.

En in Parijs noteerden we de eerste niet-islamitische aanslag. Een ‘steekincident’ met een indewarman die beslist geen terroristisch motief had, maar later toch weer wel. Een beetje. Ofzo. Misschien.

Alleen voor u staat dit jaar niet alles vooraf vast.

Wordt u binnen het CDA een serieuze concurrent voor Wopke Hoekstra en dus de volgende procuratiehouder van Brussel?

Of blijft u voor altijd die ijdeltuit met die malle schoenen?

Ik denk dat ik het antwoord wel weet…

Groet,
JanD

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

Films en series

15 thoughts on “Aan Hugo de Jonge

 1. Heel goed Jan!
  Misschien iets voor jou als journalist om de mensen eens heel duidelijk te maken dat artikel 94 van de Nederlandse grondwet zo is aangepast dat we in Nederland alleen nog maar een schijnregering hebben. Alle beslissingen moeten hierdoor namelijk voldoen aan de normen van Brussel. Wij als Nederland hebben dat als enige land van de EU nu vastliggen in de grondwet heb ik begrepen.

 2. Al dweilend de toekomst in!
  Achmed dweilt gewoon lekker mee!
  Niets mis met deze mensen maar dat geloof wil niemand hier!

 3. Meer dan voortreffelijk politiek sermoen maar wél voor eigen parochie Jan..
  Wat mij boeit is hoe deze en andere scherpe analyses van jouw hand verder in de ‘bevolking’ kunnen doordringen..
  ‘Veel woorden, geen daden’ of met Ernst Bloch; ‘aangepaste waarheid is vele malen effectiever dan hele leugen’.., zijn perfide marketing instrumenten uit de reclamewereld die dagelijks in wagonladingen over het Volk worden uitgestort door handige spinners met veel invloed.
  Hier verdienen Rutte/Kelder welgemeende complimenten.., geen regeringsleider voor ‘hen’ heeft dit niveau ooit bereikt..
  Politieke alternatieven lopen zich voorlopig tegen deze mediamuur al ruziënd te pletter..
  Individueel semantische brille is ‘aardig’, TPO probeert daar een businessmodel van te maken
  maar zet weinig zoden aan de dijk..
  Preaching for the converted..

 4. Goed onderbouwd stuk steekhoudend en feitelijk zeer juist. Idd het is onhoudbaar en zeer onwenselijk om jaarlijks 130.000 asielzoekers toe te laten die veelal aangewezen zijn op langdurige zorg(achterstallig onderhoud),uitkeringen,onderwijs en huisvesting. Dat ontwricht onze samenleving in alle aspecten sociaal,financieel,economisch en onze veiligheid.

 5. De Nederlanders zijn hier zelf schuld aan. Zij houden van de islam en de asielparasieten.

 6. Waarom er zoveel woorden aan vuil maken? Gewoon niet meer stemmen, dat is alles. Boycotten de politiek!

 7. Perfect verwoord Nederland wordt overgenomen kijk MAAR over een jaar of 15 is al DIVERSE keren gemeld. Pim Fortuyn had dus toen al gelijk

 8. Als het allemaal niet zulke grote gevolgen zou hebben, zou ik er alleen maar om lachen.
  Helaas: zelfoverschatting is de grootste deugd van vrijwel elke Nederlandse politicus.

 9. Wanneer er uit peilingen blijkt dat de VVD en CDA in de problemen beginnen te raken, dan is daar altijd nog die PVV vijver, die vol met vis zit!
  Bente Becker (VVD) en Madeleine van Toorenburg(CDA), vinden het heerlijk om daar dan stiekem hun hengeltjes in uit te werpen, met Ankie Broekers-Knol(VVD) op de uitkijk valt er vast wel wat te halen en het wekt ook nog eens de schijn, dat beide dames iets willen doen aan de vis die niet in deze vijver thuis hoort.
  Madeleine van Toorenburg heeft beet, maar kan maar met moeite de hengel onder controle houden, dan snelt Bente Becker te hulp met het schepnet!
  Maar wat ze dan te zien krijgen doet alle drie de dames in paniek vluchten, Azarkan de haai van DENK komt met opengesperde muil op ze afzwemmen.

 10. Jan voor premier ! Eerlijk is eerlijk ze zijn scherp en we zijn het er merendeels mee eens !
  Maar wat ik liever zag was een nieuwe midden partij met Jan aan het roer, genoeg kennis en scherp van snede met de juiste doelstelling !

  Nou idee ? 😃

 11. @Anoniem on 5 januari 2020 at 15:16 Dat is wel het domste dat je kunt doen: niet stemmen. Maar daarom ben je ook anoniem. Het enige middel dat het volk nog heeft is zijn stem. Helaas maar eens in de vier jaar en geen tussentijdse referenda meer. Vooralsnog moeten we het ermee doen.

Comments are closed.