Aan Hugo de Jonge

Bol.com Algemeen

Meneer De Jonge,

De minister die verantwoordelijk is voor voldoende IC-plaatsen, voor voldoende apparatuur, voor voldoende beschermingsmiddelen en voor voldoende mensen, had het er gisteren maar druk mee.

Met de Grote Hugo de Jonge Show, bedoel ik.

Jolig brak u in bij een interviewtje van Jinek-lachzak Jaïr Ferwerda met uw collega Martin van Rijn. Dat jullie, nu de kans aanwezig is dat de KNVB de stekker uit het eredivisieseizoen trekt, als Rotterdammers Feyenoord wel tot kampioen konden uitroepen.

Hahaha.

En daarna was overal te zien en lezen dat Mireille, uw vrouw, vandaag uw haar gaat knippen.  “Ik heb zorgen om een ‘coupe corona’”, zei u. “Ik heb daarom een arrangement ingericht zodat mijn vrouw mij morgen gaat knippen. Geïnstrueerd door mijn eigen kapper via Facetime. We gaan het morgen uitproberen.”

Want als uw haar maar goed zit (en uw Pipo de Clown-schoenen zijn gepoetst).

Terwijl bij u de jolijt niet op kon, verdiepte ik me eens in de regels die nu al gelden als er ergens de komende week of weken een tekort aan IC-bedden ontstaat.

Er wordt hard gewerkt aan een protocol, maar tot die tijd hanteren IC-artsen het zogenaamde ‘pandemiehandboek’ van 16 maart 2020 van hun beroepsvereniging NVIC.

In tegenstelling tot u kan ik wel kort en simpel vertellen wat daar in staat.

Ten eerste: als alle IC-bedden bezet zijn, worden corona-patiënten met een score van 5 of hoger op de zogenaamde Clinical Frailty Score (een internationale standaard om de gezondheid en ‘kansen’ van iemand te berekenen) niet meer op de IC geplaatst.

Ten tweede: als dat onvoldoende ‘afvallers’ oplevert, worden mensen van 70 jaar en ouder niet meer op de IC geplaatst.

De Tweede Kamer heeft weliswaar met algemene stemmen een motie aangenomen die selectie op leeftijd afwijst, maar daar hebben medici bot gezegd niets mee te schaften. Die volgen de richtlijnen van hun vak en niet de nukken van de Tweede Kamer.

Ten derde: mensen die al op de IC lagen en die een CFS-score van 5 of hoger hebben en/of die ouder dan 70 zijn, worden van de IC verwijderd zodra “een toenemend aantal organen faalt”.

Ten vierde: er wordt niet meer gereanimeerd.

Let wel: dit is pas de tweede fase van de zogenaamde triage.

Er is ook nog een derde. Daarbij lukt zelfs selectie via de criteria uit de tweede fase niet meer, omdat het ‘aanbod’ aan patiënten te groot is.

De keuzes die dan gemaakt moeten worden zijn zo ingrijpend en niet-medisch, dat de beroepsgroepen eisen dat de overheid die vaststelt.

Wederom bot gezegd: onder aanvoering van die vrolijke Frans op zijn malle schoenen die gisteren liep te dollen over het kampioenschap van Feyenoord en het kapsterbijbaantje van zijn vrouw.

NRC Handelsblad heeft (helaas achter de betaalmuur) een verhelderend verhaal over die derde fase.

Dan is de vraag bijvoorbeeld: “Heeft de premier meer recht op drie weken op de intensive care dan een timmerman?”

Het gaat in die fase namelijk niet meer om wat het beste is voor de patiënt, maar wat het beste is voor de maatschappij.

NCIV-voorzitter Diederik Gommers (wat mij betreft duizend keer vertrouwenwekkender dan “Jaap en zijn mensen”) legde bij Jinek gisteravond haarfijn uit in welke maatschappij we dan zijn beland.

Niet voor niets eiste hij dat de richtlijnen die de komende week worden vastgesteld openbaar worden gemaakt, zodat duidelijk is dat niet de artsen kansrijke patiënten de dood in hebben gejaagd, maar dat de politiek die keuzes heeft gemaakt.

Wat een keuzes!

Is Mark Rutte van meer belang voor de maatschappij dan een timmerman?

Zijn fans zullen zeggen van wel.

Maar je kunt evengoed beredeneren dat een timmerman opbouwt en dat Rutte alleen maar sloopt.

Worden dan, om het minder persoonlijk te maken, álle leden van het kabinet en de Staten-Generaal automatisch op de IC opgenomen vanwege hun maatschappelijk belang?

Als hij geen robot zou zijn: ook Rob Jetten?

En zélfs Henk Otten?

Dat mag ú de komende dagen allemaal gaan bepalen.

De mens wikt, Hugo de Jonge beschikt.

Met de haartjes keurig in het gelid.

Want het plaatje moet wel kloppen natuurlijk…

Groet,

JanD

UPDATE En dit is de Clinical Frailty score, met plaatjes. Met rollator ben je de Sjaak 🙁

UPDATE 2: Nu ook te beluisteren (en ja, ik werk aan de kwaliteit).

UPDATE 3. Wat een schaamteloze zak hooi is het toch…

PS. Het vinden van een passend cadeautje voor Hugo de Jonge was nou echt een no-brainer.

PS2. Me nieuwe Nieuwsbrief is uit!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid