Aan Hugo de Jonge

Zomer 2020

Meneer De Jonge,

Wat moet u gisteren een gelukkig mens zijn geweest.

De hele dag ging het over niets anders dan die lafhartige wegrenactie van de Kamerleden van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Die dikke middelvinger van types als Bente Becker (VVD), Madeleine van Toorenburg (CDA), Jan Paternotte (D66) en Joël Voordewind (Christen-Unie) richting de medewerkers in de zorg verdiende die aandacht ook. Zo’n overduidelijk bewijs dat politici geen volksvertegenwoordigers meer zijn, maar manipulatieve machtswellustelingen, kan de stemgerechtigden niet nadrukkelijk en lang genoeg onder de neus gewreven worden.

Opdat wij hun namen en die van de partijen die hen aan een touwtje hebben niet vergeten.

De enige naming and shaming-lijst die nog ontbreekt, is die van Kamerleden die te beroerd waren om hun acht weken vakantie te onderbreken voor het spoeddebat over “de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”. Liefst 54 Kamerleden klokten woensdag helemaal niet in. Een deel daarvan ongetwijfeld met een goed excuus, maar een grote meerderheid had geen zin om te komen werken.

Onder deze 54 Kamerleden zaten ook nog vier fractievoorzitters: Klaas Dijkhoff (VVD), Esther Ouwehand (PvdD), Corrie van Brenk (50Plus) en Thierry Baudet (FvD).

Ik vind daar iets van en ik zou er nog veel meer van vinden als die lui in maart voor mij hadden staan klappen omdat ik zo’n ‘held van de zorg’ was en me nu slechts in de stront lieten zakken.

Maar goed, politiek is, zoals een voormalig fractievoorzitter van een voormalige vernieuwingspartij in 2006 al zei, “vies en vunzig”.

Komen we nu op u.

Wat namelijk in alle consternatie over de egoïstische vakantiegangers en de ranzige weglopers niet mag worden vergeten is wat Pim Fortuyn ‘De Puinhopen van Vijf Maanden Hugo’ zou noemen.

Ik hou het kort.

Te weinig coronatests.

Te weinig beschermingsmiddelen (wat leidde tot een ‘grote schoonmaak’ in de verpleeghuizen).

Die megafaal met die corona-app.

De onvoldragen Noodwet die u bijna onbeperkte macht gaat geven en die u even snel door Tweede en Eerste Kamer wilde jassen.

De leugen over de capaciteit van de GGD’s om voldoende bron- en contactonderzoek te doen. (Ja, dat blijkt inmiddels geen bluf meer, maar een regelrechte leugen!)

En nu weer dat gekut met die verplichte thuisquarantaine voor besmette personen en hun contacten (met torenhoge boetes en zelfs gevangenisstraf als sancties) die u een dag voor het Kamerdebat presenteerde om de aandacht af te leiden van uw blunder met de GGD.

En waarvan godbetert de ongekozen machtswellusteling Hubert Bruls als voorzitter van het ‘Veiligheidsberaad’ toen u vanwege kritiek uit de Kamer wederom op uw schreden terugkeerde, meteen riep dat die verplichte quarantaine er gewoon moet komen.

Je zou verwachten dat u de tijd tussen de eerste en tweede coronagolf benut had voor een grote hersteloperatie, waardoor alles wat bij de eerste golf fout ging bij de tweede wordt voorkomen.

De waarheid is dat u op vakantie ging, dat u uw haar een nieuw kleurtje liet geven en dat die tweede golf er eerder komt dan iedereen had voorspeld.

En Mark Rutte is met het oog op de komende verkiezingen inmiddels begonnen om alle schuld op uw bordje te schuiven.

“Hugo en ik” is sinds het Kamerdebat veranderd in “de minister van Volksgezondheid”.

Terecht overigens.

Dat ge-Hugo op televisie past een premier niet tijdens “de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”.

Hoe “vies en vunzig” jullie achter de schermen ook zijn, enig decorum is wel op z’n plaats.

En ik denk dat de nabestaanden van de mensen die door uw beleid inmiddels begraven of verbrand zijn dat ook wel verdienen.

Al is het maar om de schijn op te houden dat ook andere mensen u boeien.

Groet,

JanD

PS. De stapel cadeaus wie je wist dat ging komen!

UPDATE En wéér ligt het aan een ander. Hij loog weliswaar over de capaciteit van de GGD’s, maar dat is de schuld van de GGD’s. Je zóu ‘m…

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)