Aan Hubert Bruls

Sint 2020

Meneer Bruls,

Het wereldkampioenschap ‘Indekken’ heeft een nieuwe deelnemer: u.

De voorzitter van het Veiligheidsberaad, het gezelschap burgemeesters dat zich al sinds maart gedraagt als een schaduwkabinet, snapt ook wel dat het vuurwerkverbod dat is afgekondigd voor dit jaar voor geen meter gaat werken.

Ja, brave kindertjes uit brave gezinnetjes gaan zich er aan houden.

Maar de die hard liefhebbers van vuurwerk én ‘jongeren’ die het gevoel van onterechte gevangenschap zat zijn, zijn al lang bezig om te zorgen dat ze op 31 december voldoende voorraad hebben.

Op Whatsapp en Instagram wordt nu al stevig gehandeld in vuurwerk. Poolse en Tsjechische webshops hebben een grote toeloop van Nederlandse klanten die vuurwerk kopen dat we in handen van moslimterroristen ‘een bom’ zouden noemen. Nederlandse en Duitse vuurwerkhandelaren richten zich de laatste dagen van het jaar vol op verkoop in Duitsland aan Nederlandse klanten. Komen ze mooi van hun oude voorraden af, die ze hier niet meer hadden mogen verkopen. In België hoef je niet te wachten tot 29 december, daar kun je nu je kofferbak al volgooien. En als u denkt dat het in handen van stadskinderen levensgevaarlijke carbidschieten een snelle vlucht maakt: dat klopt. Er is geen stalen melkbus meer te krijgen.

Kortom: we gaan misschien minder, maar zeker zwaarder vuurwerk en dus gevaarlijker vuurwerk zien.

En dat gaat de politie allemaal niet handhaven.

Ten eerste niet omdat er veel te weinig blauw op straat zal zijn, ten tweede niet omdat de mensen in blauw die wel willen ingrijpen tegenover een overmacht aan dronken ‘jongeren’ komt te staan met letterlijk levensgevaarlijke wapens (lees: vuurwerk) in handen.

Om nu te voorkomen dat u en de andere 24 burgemeesters die voorzitter van een Veiligheidsregio zijn (de Halsema’tjes, de Jorritsma’s en de Aboutalebs) als handhavers van de openbare orde de Zwarte Piet toegeschoven krijgen, roept u dat er alternatieve feesten moeten komen voor de ‘jongeren’.

U ziet het helemaal voor u.

Gezondheid

Als mensen bingo buiten willen doen of wat willen zingen, dan laat ik dat aan hen over. Als er toch iets gebeurt, dan liever geregisseerd en onder begeleiding van een jongerenwerker, de wijkagent of iemand van de gemeente. Anders ontstaat er wildwest en moet ik politie en boa’s vragen al die mensen te gaan bekeuren. Dat wordt dan handhavingstechnisch echt een hele forse uitdaging.”

LOL.

Alsof een potje bingo of het zingen van een liedje met maximaal zes personen dronken ‘jongeren’ ervan weerhoudt om de frustratie over negen maanden gevoelde gevangenschap van zich af te knallen.

Het gaat u natuurlijk helemaal niet om het plezieren van ‘jongeren’.

Het gaat u om het afschuiven van de verantwoordelijkheid.

Als het komende jaarwisseling fout gaat, en dat zal het gaan, is het gewoon de schuld van de jongerenwerker en de wijkagent.

Die hadden dan het verkeerde gezelschapsspelletje of liedje uitgekozen.

Iedereen fout.

Behalve de wereldvreemde politici en burgemeesters die vonden dat een vuurwerkverbod juist dit jaar een goed idee was.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Niet aan uw vrouw vertellen, want dat krijgt u weer op uw lazer.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)