Aan Howard Komproe

WAARSCHUWING VOORAF: ONDERSTAAND BRIEFJE BEVAT SATIRE. VOLGENS DE MANAGER VAN HOWARD KOMPROE NEEM IK MEZELF NIET SERIEUS ALS IK DAT PAS AAN HET EIND VAN DIT BRIEFJE MELD. DUS BIJ DEZE 🙂

Bol.com Algemeen

Beste Howard,

Complimenten!

Jij bent de witte raaf!

Ik hoor de laatste weken nogal wat zichzelf ‘kunstenaar’ noemende mensen janken over het feit dat ze door de coronacrisis een tijdje geen inkomsten hebben.

Blijkbaar zijn ze ondanks hun voortreffelijkheid en hun belang voor de samenleving niet in staat geweest om genoeg geld op de bank te zetten om het een paar maanden uit te zingen zonder inkomsten.

Van de jongens en meiden in de techniek en de catering enzo snap ik dat. Die behoren niet alleen tot de uitverkorenen omdat ze in de nabijheid van grote sterren als pak ‘m beet Nasrdin Dchar en Thijs Miedema mogen verkeren, maar ook nogal worden uitgebuit, met hun karige zzp-vergoedingen.

Maar ik kan het van de sterren zelf echt niet begrijpen.

Die hebben toch allemaal een management dat goed voor ze zorgt en krijgen van de opbrengsten van al die volle zalen, workshops en lezingen en dat ‘aanschuiven’ bij de Mathijs van Nieuwkerken van deze wereld toch wel hun eerlijke deel? En dat stoppen ze toch niet allemaal in dure auto’s, grote huizen en lekkere wijven?

Maar goed, jij bent zo niet.

Nu er even geen werk voor je is als presentator, acteur en comedian op radio, televisie en het podium, heb je een nieuw podium gevonden: written comedy.

Ja, je schríjft comedy.

En ik moet zeggen: dat doe je voortreffelijk!

Ik las gisteren je eerste artikel op De Kanttekening, de nieuws- en opiniewebsite die ooit begon onder de naam Zaman Vandaag.

Geniaal!

Zo geniaal dat ik het gewoon nóg een keer wil lezen.

En jij vast ook.

Komt-ie:

”Volgens het Landelijk Platform Slavernijverleden loopt de Afro-Nederlandse gemeenschap onevenredig veel risico om zwaar geraakt te worden door de coronacrisis. Het platform heeft zijn grieven opgeschreven in een rapport voor het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

De Nederlandse regering, de media, het onderwijs en de gezondheidszorg zouden zich laten leiden door alleen een ‘wit perspectief’. ‘De slogan ‘Wie men niet ziet hoort men niet’ is in deze periode meer dan van toepassing.’

De media bedienen zich voornamelijk van witte experts en professionals, vindt het Landelijk Platform Slavernijverleden. Ook zijn de voorbeelden die worden getoond van ‘goede praktijken’ bijna allemaal vanuit een ‘wit perspectief’.

‘Zelden worden goede voorbeelden getoond die zijn ondernomen binnen de gemeenschappen van meer dan de Nederlandse cultuur, maar ook uit de landen die vanwege het Nederlands koloniaal verleden dichterbij de Nederlandse cultuur staan.’

Een ander kritiekpunt is dat de overheid en de media wel aandacht geven aan hoe christenen en moslims met de coronacrisis omgaan, maar dat de Caribische Winti-spiritualiteit van deze aandacht wordt uitgesloten.

Verder komen hard getroffen Afro-Nederlandse ondernemers niet of nauwelijks aan bod, aldus het platform. ‘De focus voor wat betreft de ‘pijn’ is op nationaal niveau niet of nauwelijks op deze doelgroep gericht.’

Tevens vreest het platform dat niet-witte leerlingen – nu de examens zijn komen te vervallen – lagere schooladviezen krijgen. Onderwijspersoneel zou racistisch zijn en zwarte en islamitische leerlingen structureel onderadviseren.

Het Platform Nederlands Slavernijverleden baseerde het rapport op de observaties van 46 personen, waaronder twaalf Afro-Nederlanders in de zorg. Volgens deze zorgprofessionals hanteren ziekenhuizen nog steeds discriminatoire criteria bij het vaststellen van een bepaald ziektebeeld.

Het platform vreest voor ‘toestanden waarbij ‘witte’ artsen, ethici, instellingen, instituten, politici criteria gaan vaststellen wie in aanmerking komt voor medische zorg’.

‘Iemand met een ‘zwarte’ huidskleur zal niet rood of spierwit aankleuren om de diagnose vast te stellen die hoort bij een bepaald ziektebeeld. Bij een persoon met een ‘zwarte’ huidskleur zal dan gauw worden gesteld, dat het ‘kennelijk tussen de oren zit.’

Witte professionals zouden zich ook vaak laten leiden door het vooroordeel dat zwarte mensen een hogere pijngrens hebben. Dit vooroordeel stamt volgens het platform nog uit de tijd van de trans-Atlantische slavernij.

Het rapport zegt tevens te vrezen dat ongedocumenteerde asielzoekers vanwege het quarantainebeleid van de Nederlandse overheid ‘bewust of onbewust strategisch ‘weggemoffeld’ kunnen worden’.

Het Landelijk Platform Slavernijverleden zegt ook voor de rechten van Afro-Nederlandse verzorgers in de verzorgingshuizen op te komen. Het platform neemt in het rapport alvast een voorschot op het aankomende Sinterklaasfeest.

‘Bijna alle respondenten melden dat 4 en 5 december belangrijke data zijn in verzorgingshuizen. Het geloof in een Sinterklaas vergezeld van een zwarte Piet is nog niet uitgebannen. Gemeld is dat verzorgers van Afrikaanse afkomst vrij nemen. Eén respondent meldt dat in het huis waar zij werkt zwarte Piet is uitgebannen.’”

Applaus!

En een diepe buiging voor je!

Jij hebt in één keer die kaaskoppen van Lubach op Zondag en de satirische website De Speld tot prutsers gemaakt.

Amatéurs.

En ook mijn complimenten voor de hoofdredactie van De Kanttekening trouwens.

Die presenteerden je ‘written comedy’-debuut zodanig, dat er nu echt mensen zijn die denken dat dat ‘Landelijk Platform Slavernijverleden’ echt bestaat.

Smullen, bro!

Groet,

JanD

PS. Nu de schoorsteen in huize Komproe weer volop rookt, vind je het vast niet erg dat ik een cadeautje voor je ex-vriendin heb gekocht.

UPDATE 1 | Voor mensen met een afstand tot het leesplankje en luie honden: de audio-versie.

UPDATE 2 |Reactie van Het Agentschap namens Howard Komproe: “Beste Jan, ik las je Briefje aan Howard Komproe. Howard heeft dat stuk bij De Kanttekening niet geschreven. Zou je je column daar op aan kunnen passen? Howard vindt het nooit een probleem als hij wordt aangesproken op wat hij zegt, schrijft of deelt via social media, maar dan moet hij dat wel geschreven of gecommuniceerd hebben. Dat is hier niet het geval. Dank en groet, Jigal Schrijver.”

NASCHRIFT JD: Blijkbaar waren er mensen die dachten dat Howard Komproe dat malle stuk op die malle website echt had geschreven. Het stuk is echt, de malle website is echt, maar het is van een onbekende auteur, want niet ondertekend.

UPDATE 3 | De schrijver van het door De Kanttekening overgetikte persbericht lijkt anders verrekte veel op Howard Komproe!!! (met dank aan B. Nijman)

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid