Aan het Openbaar Ministerie

Vakantie!

Beste heren en dames,

U bent er ongetwijfeld van op de hoogte dat artikel 181 (belediging van een bevriend staatshoofd) uit het Wetboek van Strafrecht wordt geschrapt. D66-Kamerlid Kees Verhoeven stelde het in 2016 voor en as we speak hoeft alleen de Eerste Kamer er nog een klap op te geven.

Maar die is met vakantie.

Belediging van een bevriend staatshoofd wordt, grof gezegd, voor de wet straks hetzelfde als belediging van Jan met de Pet, Marie met de Muts en Sylvana met de Pruik: u kúnt tot vervolging overgaan als degene met de lange tenen een klacht indient.

Zowel onder de huidige wet als onder de gewijzigde wet staat u dus volledig in uw recht als u een strafzaak begint tegen een 64-jarige man uit Sittard die de Turkse dictator Erdogan tussen juni en november 2016 meermalen per e-mail heeft gemeld dat hij een zwijn is, seks met geiten heeft en vergelijkbaar is met Hitler. De rechter die de man ervoor veroordeelt, staat ook in zijn recht, want natuurlijk neukt dictator Erdogan niet met geiten.

Het Openbaar Ministerie heeft er de afgelopen decennia echter een goede gewoonte van gemaakt mensen die ‘bevriende staatshoofden’ (why the fuck is dictator Erdogan een ‘bevriend staatshoofd’ trouwens?) beledigden níet te vervolgen. ‘Kúnnen vervolgen’ is namelijk geen ‘móeten vervolgen’. Zelfs de moffen snappen dat.

De tijd dat ter voorkoming van vervolging over de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson ‘Johnson molenaar’ moest worden gescandeerd waar vanwege de Vietnam-oorlog ‘Johnson moordenaar’ werd bedoeld, ligt al een tijdje achter ons. Om precies te zijn: 51 jaar.

En nu schopt u ons land terug in de tijd om een bruine arm te halen bij dictator Erdogan.

Doodeng.

Ondertussen vraag ik me af waarom de huidige president van de Verenigde Staten in uw ogen géén bevriend staatshoofd is.

Al kan het natuurlijk ook zijn dat Donald J. Trump een minder klein pikkie heeft dan dictator Erdogan en ons justitieel apparaat niet wil belasten met klachten over Nederlanders die zo nodig hun mening over hem moeten geven, hoe onaardig ook.

Groet,

JanD

PS. Ik hoop maar dat dictator Erdogan de nieuwe editie van The Post Offline volgende week zaterdag niet te pakken krijgt. Indien wel, wilt u dan aan mijn vrouw doorgeven dat mijn pincode op alle pasjes 4045 is? Alleen de creditcard van de zaak heeft een andere: 1984.