Aan Henk Otten

Dier algemeen

Meneer Otten,

Op 20 oktober 2016 schreef ik op verzoek van 50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol een briefje waarin ik een “vertrouwelijk oriënterend gesprek” (Krols formulering) aanvroeg met de selectiecommissie van zijn partij.

Op 6 december 2016, een dag nadat ik de blunder had begaan lijsttrekker te worden van de a-typische politieke beweging GeenPeil, gaf 50PLUS-partijleider Jan Nagel een kopie van dat briefje aan iemand van de NOS. En hij en NOS-verslaggever Wilco Boom noemden het vervolgens “een sollicitatiebrief”.

Die dag ondervond ik twee dingen aan den lijve.

Ten eerste: ik wist dat er in de politiek grote ratten rondlopen, maar dat ze zo intens slecht zijn dat ze ook schaamteloos vertrouwelijke post naar buiten brengen om de potentiële concurrentie kapot te maken, had ik tóch niet verwacht.

Ten tweede: ik vind het volkomen terecht dat journalisten informatie die ze krijgen toegespeeld gebruiken, maar dat ze bij de keurige Staatsomroep een verzoek om een oriënterend gesprek “een sollicitatiebrief” noemen om je te kunnen framen als een ‘overloper’ als je na 20 oktober hoort van een veel aantrekkelijker alternatief, had ik tóch niet verwacht.

Kijk, zo’n Jan Nagel, dat is dus schuim. Een rat. Een vieze, vuile, smerige bloedhond.

En ik heb aan Henk Krol nadien nooit gevraagd of hij op de hoogte was van die actie van Nagel. Want sommige dingen wil je gewoon liever niet weten, omdat je toch een zwak voor iemand hebt. Dus nu hoef ik Henk Krol niet ook schuim te noemen. Of een rat. Of een vieze, vuile, smerige bloedhond. Officieel weet ik niet of Henk Krol schuim is. Of een rat. Of een vieze, vuile, smerige bloedhond.

Struisvogelgedrag natuurlijk, maar dat heb ik heel soms. Mijn moeder kon dat ook goed.

U weet al een beetje waar ik naartoe wil, hè?

U heeft vertrouwelijk WhatsApp-verkeer met Thierry Baudet aan een journalist laten lezen.

Uw doel was om Baudet te beschadigen, nu hij gratis in een privéjet uitstapjes naar Ibiza maakte met de billenmaat van Mark Rutte en een pakkenboer en die tripjes niet in het geschenkenregister van de Tweede Kamer heeft laten zetten.

De media zijn er gretig opgesprongen (terecht) en maakten er een vergelijkbare reis van als die van Alexander Pechtold en Kees Verhoeven van D66 naar Oekraïne in de aanloop naar het Oekraïne-referendum (begrijpelijk, maar niet helemaal terecht). Grappig detail: uw vrienden bij De Telegraaf zetten uitgerekend dit bericht níet achter een betaalmuur, om de VVD maar zoveel mogelijk te bedienen.

Ik vind dat Baudet een sukkel is als-ie zulke reisjes maakt (Kelder is een direct lijntje naar Rutte) en nog meer als-ie ze niet in dat register zet. Je moet in zijn positie namelijk gezeik voorkomen waar je kunt.

Maar ik vind sinds gisteren vooral iets van u.

U bent schuim. Een rat. Een vieze, vuile, smerige bloedhond.

U bent een Jan Nagel.

Uit mijn mond is dat ongeveer de grofst denkbare belediging.

Hij komt u toe.

Groet,

JanD

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en door incidentele giften (Bunq me).

4 thoughts on “Aan Henk Otten

 1. Nu zo’n beetje de stofwolken zijn opgetrokken en de buitenstaanders een helderder beeld krijgt van wat er is gebeurd blijft toch wel het volgende hangen: Otten wilde een puppet master zijn die Baudet als trekpop wilde gebruiken maar zelf de totale macht wilde behouden. Met achterbaks gedrag en vuile trucjes!

  Inderdaad zoals Jan zegt: als een rat. Een smerige gluiperd. Kortom, ook deze dikke wil niet deugen.

  Het beeld dat van Baudet naar boven komt is die er één van naïef en goed van vertrouwen. Geen kwalificaties die je verwacht van een politicus en dát is nu juist zijn sterke punt. De burger weet juist door die openlijke eerlijkheid dat Baudet is te vertrouwen voor wat hij zegt. De rest leert hij vanzelf wel maar het is een zeldzame kwaliteit met veel potentie. Ook een waardoor hij kwaliteit om zich heen kan verzamelen zoals er zoveel in die partij aanwezig is.

  Vertrouwen moet worden geschonken om het beste uit de mensen te halen. Vertrouwen wordt ook geschonden maar ook dat is nuttig om het kaf van het koren te scheiden.

  Opdat het Forum voor Democratie kan floreren!

 2. Jan Nagel voormalig PvdA coryfee is de DENKtank van een aantal nieuwe politieke partijen, dat begon met Leefbaar Nederland, welke na het vertrekken van Pim Fortuyn niet meer zo leefbaar bleek te zijn in de Haagse kringen.
  De partij 50+ verging het dan beter, maar ook daar verdween enige tijd Henk Krol van het toneel, om later weer als de man binnen gehaald te worden.
  Henk Otten keek dit kunstje van Jan Nagel af en dacht dat kan ik ook, maar Henk had andere plannen en toen Thierry volgens hem teveel in de partij te zeggen kreeg, schreef hij een nogal pittig artikel in een krant, die nu eenmaal niet zo Forum minded was, hij dacht even Baudet in de hoek te kunnen zetten.
  Niets geleerd van Jan Nagel zijn kunsten kreeg hij toen een ongelofelijk pak slaag, maar mocht in eerste instantie nog in de Eerste kamer blijven, daarmee maakte Baudet zijn eerste grote fout, die hem nu tijdelijk duur komt te staan.
  Henk Otten kreeg daardoor de kans om zich te herpakken en toen Baudet deze fout wilde herstellen, toen zaaide Otten verdeeldheid binnen de partij en deed aan zetelroof.
  Nu denkt Henk Otten dat hij alsnog zijn VVD light leven in te kunnen blazen, maar de tijd zal het leren of er wel behoefte is uiteraard geldt, waar twee kijven hebben beiden schuld,
  maar de beste overlevingskansen liggen volgens mij toch echt bij Baudet!

 3. Jan, in mijn 1e reactie dacht ik: is dat alles wat je uit de kast kan halen? Vieze vuile rat? Ik vond het te zwak, maar snap het wel. Er is in de taal geen woord te vinden dat dit soort mensen en hun gedrag ook maar bij benadering kan beschrijven. Er zijn zoveel positieve eigenschappen te benoemen van de rat die je niet kunt vinden bij het diersoort waarvoor we nog geen naam hebben gevonden (en ik heb mijn best gedaan). En het zijn er veel he! Ook in mijn kring had/heb ik ze. Nooit over het leven nagedacht, “Pechtold? Sympathieke man, leuke uitstraling, net zoals nu Rob”. “Boreaal? Wat een schoft”. Maar huh, wat weet je dan van het woord? Ben je het ooit eerder tegengekomen? En heb je het nu, na je standpunt wel opgezocht? Ik bespaar je de antwoorden. Klimaat net zo. Geen flauw idee waar het over gaat. Tja, als je niet zo goed kan denken, dan val je terug op je kinderdromen, door sommige mensen ideologieën genoemd. Het zijn niet per se domme mensen. Het zijn sociale angsthazen. Daar zit geen standvastigheid bij, dus die worden op termijn weer onze ‘vrienden’. Jantje Nagel ook. Rutte sowieso en Robbie wordt portier bij de 1e lhbtqrsi-club (heb het idee dat we met de diversiteit letters tekort gaan komen, gaat nog lastig woorden. Ik zie de moties al voor me), alleen om het publiek te selecteren, de deur op slot te gooien en zich door zo’n 100 man te laten naaien. Als zeer prettige boetedoening voor al die mensen die hij op gruwelijke wijze heeft genaaid. Ik snap echt niet hoe het kan dat als hij in de spiegel kijkt, hij niet ziet wat ik zie. En dat bedoel ik niet grappig.
  Tjonge, wat geniet ik van je briefjes.
  Groetjes

Comments are closed.