Aan Hanina Ajarai

Sale

Beste Hanina,

Natuurlijk hoef jij niet te treuren om de slachtoffers van de aanslag op de MH17. Natuurlijk hoef jij niet geïnteresseerd te zijn in het onderzoek naar de aanslag en de rechtszaak die er nooit gaat komen. Natuurlijk mag jij de meeste berichtgeving over de MH17 overslaan. Natuurlijk hoeft het jou niet te boeien dat de kunstenaar die het monument ontwierp het een moeilijke opdracht vond. Natuurlijk hoeft het bij jou allemaal geen snaar te raken.

Natuurlijk mag jij meeleven met Ajacied Abdelhak Nouri. Natuurlijk mag jij huilen bij het zien van filmpjes van zijn treurende familie en bij de beelden van de massale hartverwarmende steunbetuigingen. Natuurlijk mag jij in je nachtgebeden Nouri’s naam prevelen en tot God bidden voor totale genezing, dus voor een wonder.

Natuurlijk mag jij je afvragen waarom het één, 298 doden, je geen reet interesseert en je voor het ander, 1 medelander, wel je normaal aan jezelf en je naasten gewijde nachtgebeden aanpast.

Je schreef het zelf al: ongetwijfeld zijn er psychologen of sociologen die dit verschil prima kunnen uitleggen.

De vraag is alleen waarom je het dan niet aan een psycholoog of socioloog hebt gevraagd. En waarom de lezers van het Algemeen Dagblad (en daarna de rest van Nederland) er mee lastig gevallen moesten worden.

Ik bedoel: als jouw vader je moeder opsloot in jullie driekamerflat in Amsterdam omdat dat nu eenmaal zo hoort van zijn geloof, als jouw man je vandaag afrost omdat er bij Beau een lokje haar zichtbaar was vanonder je onderdrukkingsdoek en als jullie dochtertjes van 4 en 5 het islamitische geschenk van de vrouwenbesnijdenis (hebben) mogen ontvangen, zal ik er ook geen seconde minder van slapen.

Er is alleen – terwijl ik wél kan schrijven – geen hoofdredacteur zo geil op pageviews dat ie mijn harteloze meninkje zou afdrukken in zijn krant.

En terecht.

Groet,

JanD

PS. Ook jouw geld lust ik niet.

54 thoughts on “Aan Hanina Ajarai

 1. Tja…., de waarheid en niks anders dan de waarheid!!
  Normaliter zou ik voor zulke taal al lang weer geblokkeerd zijn! 🙂
  Mvg

 2. Beste Jan je slaat ook weer mijn spijker op zijn kop en inderdaad andere Jan ook ik had soortgelijke plempsels en op Geen Stijl en Powned sloeg Joris mij gelijk met een permaban en nog een ander soort ban in de je bent niet gewenst en opzouten hoek. Hier is echter Jan D. en dat is toch een soort Nooduitgang aan het worden. Want gelijkdenkenden geven je rust, alleen jammer dat dit ook bij de Moslimbroederschap die heel diep al in de PvdA zit, ook zo is. Die Moslimbroederschap zit volgens mij al te ver in Onze Nederlandsche Cultuur (Onc).
  De hoop, dat deze Moslims Ons ooit als gelijken zullen accepteren heb ik opgegeven.
  Ons wordt stukje bij stukje, bij beetje gewurgd en de PvdA & Rutte staan erbij en glimlachen.

 3. Goed geschreven. Ik ga nog verder.als ze zou worden plat gereden zo als het in Nice gebeurde, zou ik er geen aandacht aan schenken. Ik zou de vlag uit hangen. Maar meer ook niet. Normen als die zij heeft kan ook ik gebruiken. Ware het niet dat ik wel echte normen en waarden heb mee gekregen van hen die dit land groot maakten. Mijn ouders en groot ouders. Maar ik behoor dan ook tot de hard werkende klasse en niet tot de groep die enkel maar weet wat hand ophouden is.

 4. Heeft de AD ook normalen journalisten? Een treitervlogger en deze halve gare, misschien nog een plastsje vrij in Castricum?

 5. Niet eens gekeken naar dat wezen gisteren en wil haar niet horen of lezen.
  De verkeerde soort, naar mijn mening.
  Koop Nederlandse waar en support uw Nederlandse ondernemers.

 6. Beste Jan,

  Tussen de reacties lees ik weer veel domme opmerkingen van je domme volgertjes die weer lekker dom aan het doen zijn. Je hoeft het absoluut niet met mekaar eens te zijn, maar om dan meteen dingen te roepen als platgereden worden e.d., ik weet nou niet of dat getuigt van laag niveau of slechte opvoeding.

  Zelf snap ik deze mevrouw wel, en ik ben voor de verandering GEEN “medelander” zoals je dat noemt. Zelf heb ik geen seconde gerouwd om de MH017. Wel heb ik erg meegeleefd met de nabestaanden, die door deze hel moeten. Iedere dag weer. Abdelhak Nouri staat me net iets dichter bij het hart. Als Amsterdammer en Ajacied huil ik iedere dag weer dat zo’n jong jochie met zo’n goud hartje en zo’n mooie toekomst in het vooruitzicht dit nou overkomt. En ook mijn gebeden gaan uit naar de totale genezing van deze jochie. De rechtzaak tegen de daders van de MH017 daarintegen, is een totale flop als je het mij vraagt. Wat wilt de Nederlandse rechtstaat doen? Poetin oppakken en in Vught op de terroristenafdeling opsluiten? Jij weet net zo goed als ik dit niets betekent. Zelfs als het tot een veroordeling komt is dat puur een poging om de families en nabestaanden een beetje blijer te maken. Maar het recht zegeviert niet.

  M.v.g.

 7. Hahaha wat een lol. Zelden heb ik een grotere of dikkere middelvinger vanuit de Marokkaanse / islamitische gemeenschap naar Nederland en haar autochtone burgers opgestoken zien worden dan nu.

  Hahaha? naïeve en arrogante Nederlanders.

  Vooral heel vaak roepen dat je eerlijk wil zijn… EERLIJK hahahaha, alles wat daarna komt vervalt ten opzichte van dat woordje. Hoe dom, hoe vijandig en hoe leugenachtig ook, het woordje eerlijk maakt alles weer goed. Want dat horen wij Nederlanders graag!

  Maar weet je wat eerlijk zou zijn geweest…. Als ze zou zeggen:

  Ik als Marokkaanse heb helemaal niets met jullie Nederlanders en jullie vreugde of verdriet interesseert me geen fuck. En hoe brutaler ik dit kenbaar maak, hoe kwetsender en onbeschofter ik mij opstel, hoe serieuzer jullie mij nemen en hoe harder ik jullie uitlach als de camera uit is en ik terug ben in mijn Marokkaanse gemeenschap, waar ik een heldin ben 🙂

  Of zijn er mensen die haar echt geloven, nee toch!

 8. Goed dat er veel aandacht aan wordt besteed. Dit geeft exact weer wat deze geloofsgroep en deze bevolkingsgroep van ons, Nederlanders vinden en hoe ze over ons denken. En kom me nou niet aan met: “ja maar er waren ook goede Duitsers en Japanners” , want ondanks dat heeft het wel minstens 50 miljoen mensen het leven gekost. Een in onze ogen “goede” moslim kan geen moslim meer zijn, omdat hij dan zijn wetboek te vrij interpreteert.

 9. Beste Anoniem,

  Waarom Anoniem, waarom niet onder jouw door jouw ouders gegeven naam. Ben jij soms bang om ook ‘heel Nederland’ over je heen te krijgen? Jouw anoniem schrijven getuigd in elk geval niet van al te veel ruggegraad, maar dat zijn wij wel gewend van bepaalde groepen medelanders. Ik vind het ook heel erg van Nouri. Ik heb een oudere broer met ernstige hersenschade die +3 maanden in coma heeft gelegen en over links helemaal verlamd is. Met twee kindjes (1 van 2 weken, en 1 van 2 jaar) die hij niet meer kende toen hij ontwaakte, net zoals hij zijn vrouw niet meer kende… hij was het allemaal kwijt. Dus ik weet wat het is om hersenschade te hebben, en ik wens vurig dat het bij Nouri minder ernstig zal blijken te zijn, mijn broer was ook 20 en in de bloei van zijn leven. En al weet ik niet wat het is om geliefden te verliezen bij een vliegtuigramp, maar ik kan mij wel inleven in zo’n situatie en ik vind het veschrikkelijk. Niet dat ik er dagelijks mee rondloop, maar het zal je maar gebeuren.. Zo jammer dat er dan steeds mensen zijn die op deze manier een heel volk, op wat voor (smerige) manier dan ook, telkens weer tegen elkaar op probeerd te zetten. Maar het zal niet lukken kan ik jou vertellen!

 10. Er is iemand die onder mijn naam vandaag om 08.41 uur een reactie heeft geplaatst.

 11. Wat een ophef om, ja waarom eigenlijk? Omdat het een moslima is die dit schrijft? Ik krijg het akelige vermoeden van wel ook gezien de aard van de reacties op haar column en dat is jammer. Veel autochtone Nederlanders denken immers ook zoals zij in haar column weergeeft. Blijkbaar identificeert zich een grote groep Nederlanders meer met een voetballer -ongeacht de afkomst- dan met reizigers naar een verre bestemming.

  Mag je überhaupt aangeven dat deze ramp je niets doet? Ben je slecht of is je EQ niet ontwikkeld indien je blijk geeft dat het verlies en gemis vooral een zaak is voor de nabestaanden net zoals bij veel andere verschrikkelijke gebeurtenissen?

  Toegegeven : ik heb mij destijds behoorlijk geërgerd aan de sociaal gewenste ‘hype’ van rouwbeklag voor de slachtoffers van de MH17. Het is, was en blijft een dramatische gebeurtenis voor de nabestaanden. Vooral voor de nabestaanden! Nationale cliché-rouw spreekt me daarentegen absoluut niet aan en ik heb het volste recht daartoe. Zo vond ik de nationale minuut stilte na de ramp ongemakkelijk. Blijkbaar bepaalt het aantal slachtoffers en niet de gebeurtenis of we collectief op een dergelijke wijze dienen te rouwen. Toen ik daardoor op mijn werklocatie aangaf geen (gedwongen!) minuut stilte in acht wilde nemen werd dat door sommigen mij dat erg kwalijk genomen terwijl het geen kwestie van disrespect was maar meer het sterk afwijzen van hypocrisie: kijk mij eens deugen met mijn rouwbeklag! Juist het min of meer sociaal gedwongen karakter door mensen die absoluut geen relatie hadden tot de overledenen (en eveneens -het komt wel erg dichtbij- nooit gebruik hebben gemaakt van de Malaysian Airlines vlucht naar Azië in tegenstelling tot ondergetekende) bleken fanatiek in het willen handhaven van de verplichte minuut stilte.

  Mensen die onmiddellijk tegen moslims ageren na het lezen van de column van Hanina geef ik tevens ter overweging dat er ook vele (Maleisische) moslim-slachtoffers te betreuren zijn bij deze ramp.

 12. Als zoiets over onze medelanders (lees islamieten), dan zou zgn progressief Nederland op zijn kop staan. Zover is ons land dus gezakt. Goed (Allah) spaar ons.

 13. Hanina Hariraj krijgt van mij het voordeel van de twijfel.
  Haar houding t.o.v. nabestaanden van MH17 ramp verschilt niet veel van de gemiddelde, niet direct betrokken, Nld’er die kennis neemt van zulke drama’s. Vreselijk natuurlijk maar hoe dichter bij de persoonlijke ‘comfort-zone’, de harder en persoonlijker belevenis en verdriet. Dat ze dit in een column in een landelijk dagblad liet optekenen is hoogstens dom, ondoordacht en diskwalificeert haar voor dit vak. Diskwalificeert trouwens ook betrokken AD ‘editor’.
  Jan gaat met gestrekt been in op 3 verschillende onderwerpen; haar algemene rouwbeleving, verantwoordelijkheid van AD én Halina’s passieve houding t.o.v. achterlijke geloofsuitingen.
  Beide zeer interessante onderwerpen maar de link is wat kunstmatig Jan…

 14. Jan goed geschreven, je weet ik hou van de manier waarop jij reageert op gebeurtenissen. Zal je blijven volgen met je blogs. Maar wat erger ik mij aan de doorsnee Nederlander, ik woon nu korte tijd in Spanje, maar ik moet je bekennen dat de mentaliteit en respect voor elkaar, en hoe gebeurtenissen worden opgepakt hier veel beter zijn. Ik denk dat de Islam buiten wordt gehouden, men spreekt er niet over zie ze niet. Toch geeft dat meer rust. En de opmerkingen van enkele voorgangers hier, getuigt van zo weinig respect voor het leven . Dat zou ik nooit meer kunnen aanvaarden. Jan dank je zal je blijven volgen.

 15. Wat een mentaliteit heeft allah deze vrouw gegeven 5 maal bidden en nog zo inheb leven staan!
  Helaas is zij niet de enige! Je mag geen kwaad met kwaad vergelden! Maar dat kweek je op deze manier wel! En onschuldige mensen maken die mannen dood, om zelf 7 maagden te krijgen ja jaaa! Aanpassen aan het land waar je gast bent! Als wij naar hun landen gaan , bouwen ze geen kerken en huizen voor ons! Zo even mijn hart gelucht, maar laat die verrotte regering maar eens wat doen!

 16. Sorry maar dat het deze moslima niet raakt dat kan er bij mij niet in! Wat nou als er een nederlands bedevaarts vliegtuig vol trouwe moslims onderweg naar mekka boven het zelfde gebied uit de lucht zou zijn geschoten zou haar mening dan precies het zelfde zijn of zou ze een andere mening hebben?

  Ander punt heeft ze wel gelijk want onze brave VVD Premier zou er alles aan doen om de daders boven water te krijgen wat natuurlijk een wassen neus is want dan zou je en met de oekraiene en rusland geen zaken meer doen en deze twee landen in een boycot moeten zetten! Is dus niet gebeurd en dit verdwijnt langzaam de doofpot in!

  Zelf ben ik een diehard fan van FCDH en sta ik stil bij het verlies van onze oranje Leeuwin de Nooij die het leven heeft verloren laatst maar ook bij de zeer jonge Nouri die op 20 jarige leeftijd door een hartstilstand zoveel hersenschade heeft opgelopen dat er van leven nauwelijks sprake is op dit moment! Daarom hoop ik op een gods wonder of zoals jij het zou noemen op een wonder van Allah dat deze jonge speler van Ajax dadelijk er zo bovenop komt dat hij weer een gewoon leven kan leiden!

  Daarom hoort het niet dat u met uw vergelijking haat en nijd zaait maar al onze gedachten en hoop bij een goede genezing van Nouri en zijn ouders zullen zijn en bij het verlies van de familie de Nooij! Bij alle slachtoffers van MH17 sta ik stil omdat die het ook totaal niet verdienden te sterven door gebrek aan communicatie, inzicht en lakse houding van onze regering tegenover de Oekraiene en rusland!

 17. Wel mooi hoe ze onder vuur werd gezet gisteren….de columniste met woordengebrek !!! De droeftoeter

 18. Respect voor iedereen dat is het belangrijkste jong of oud gelovig of niet en zo voort iedereen in zijn waarde laten

 19. De een vind dit erg…
  De ander iets anders..
  Wat ik erg vind is dat er zo’n ophef gemaakt moet worden over de rug van een ander..

  Iedereen mag een mening hebben..
  Iedereen mag verdriet hebben..
  Iedereen mag een geloof hebben..

  Dadelijks hebben mensen verdriet omdat ze een geliefde verliezen…

  Of het nu een bekende rijke is voor de wereld of een onbekend arm persoon..

  De naaste voelen het verdriet…

  En voor ieder mens komt een dag dat je dat verdriet van dichtbij voelt..

  Nu al deze ophef en op en neer gegooi van boze wrede woorden naar elkaar..

  Wat helpt dat nog meer haat voor de mede mens en wat heb je eraan??

  We moeten het met z’n alle doen met deze aarde..

  En om nu elkaar af te gaan blaffen omdat de een anders denkt dan de ander maakt dat jouw een beter mens??

  Vraag dat jezelf maar eens af…

 20. De MH17 ramp is voor mij een ‘ver van mijn bed’ verhaal. Gelukkig is er niemand in mijn omgeving die hier iets mee te maken heeft gehad. De vermoorde meisjes in Gelderland (Hanina spreekt ook over Romy en Savannah, maar het is voor de simpele haatzieltjes makkelijker te negeren gezien ze Moslima is) of voetballer met hartfalen zijn veel dichter bij. Het laat zien hoe kwetsbaar wij zijn en dat het ook je directe omgeving of eigen lichaam kan zijn waardoor je het leven verliest, ipv dreiging van buitenaf.
  De MH17 ramp is net als de aanslagen in Londen, Brussel, Parijs, noem het maar op, de gezonken schepen van de vluchtelingen op zee, het geweld van de Boko Haram in Afrika en alle andere gruwelijke gebeurtenissen normaal geworden. We zijn het normaal gaan vinden dat de wereld zo verrot is en maken het met ons haatgedrag eigenlijk alleen nog maar erger.
  Is het handig dat Hanina deze column voor de krant schreef? Nee. Is het nodig om haar zo enorm aan te vallen voor deze column? Ook niet. Denken jullie dat de nabestaanden van de slachtoffers geïnteresseerd zijn in/ tijd hebben voor wat een columnist wel of niet voelt? Vast niet. Dus waar maken we ons druk om?
  Zoeken we niet gewoon een nieuwe reden om met zijn allen te kunnen blijven haten op een bepaalde groep mensen? Zoals we dat vroeger bij de Joden deden voorafgaand aan en tijdens WO2?
  Of het je iets doet of niet. Het blijven gruwelijke gebeurtenissen die je niemand, zelfs je ergste vijand niet, hoort toe te wensen, maar ben je hiermee verplicht om om elke onbekende ziel te rouwen?
  Als we dat gaan doen worden we nog een ongelukkiger volkje dan dat we nu al zijn. Denk maar eens aan de rampen of aanslagen waar geen Nederlanders bij betrokken zijn. Daar rouwt vaak ook niemand om…

 21. Ach ja, het is maar goed dat we ons niet alles aantrekken, dit kan een mens niet aan.. Iets wat een gezicht heeft doet je gewoon meer, mij interesseert het leed van beide situaties vrij weinig, ben alleen politiek geïnteresseerd in het MH17 verhaal.. Zou een stuk anders zijn als er een bekende van me in dat vliegtuig had gezeten of die voetballer m’n broer zou zijn.. Die Ajarai vraagt zich wat shit hardop af (iets wat een columnist doet) en die Dijkgraaf doet hetzelfde maar pist nog wat extra rond.. :/

 22. Op een dag zal 99% van de islam aanhangers zich tegen alle ongelovigen en ander geloven keren. Zelfs de lieve buurman. Dit omdat de islam boven de wet, geweten, gevoel en beschaving staat. Kijk maar tot waar ze in staat zijn naar hun eigen vrouwen en kinderen. Ze kennen ondertussen onze wet en slaan ons daarmee om de oren, ze weten hoe ze van ons belastinggeld kunnen profiteren en krijgen alles voor elkaar onder het mom van acceptatie en discriminatie gevoelens bij ons op te “eisen”. De vraag aan Nederland is; wanneer gaan onze ogen open, hoeveel procent is islamitisch en hoe zwaar zal de oorlog worden. Het is een hele andere cultuur, er zijn er maar weinig die dankbaar zijn voor de nieuwe kansen die ze hier krijgen. Het doel van de islam is de westerse wereld / beschaving de kop in te drukken. Als we ons aanpassen aan de islan, gaan we straks gebukt onder de islam. Dag vrijheid, dag normen en waarden , waar onze voorouders zo hard voor gevochten hebben. Nederland word aub wakker, de eerste voortekenen zijn eral! Dat blijkt toch wel uit het “hoofddoekje (lees onderdrukking) dat we maar hebben te accepteren. Het gaat niet om Nouri, het gaat erom dat hij islamitisch is . Het gaat niet om de MH17 slachtoffers, het gaat erom dat ze ” ongelovigen” zijn. Daarom raakt het Hanina niet. Kortom het word er ingehamerd dat de islam boven de wet staat. Dit kunnen we niet veranderen, hier moeten we onze kinderen voor beschermen. Oorlogsvluchtelingen tijdelijk opvangen, terug als het weer veilig is en ze meegeven dat ze er niet zo een puinhoop van moeten maken in hun eigen mooie land. Laat islamitische landen hun eigen gelovigen helpen. Dat klikt gewoon beter voor een ieder. Wil je toch naar Europa, prima! Aanpassen aan onze normen en waarden. Niet andersom. Nederland doe je ogen open voordat het te laat is en onze kinderen met ” hoofddoekjes ” de straat op moeten en moeten trouwen op minderjarige leeftijd met een pedofiel.

 23. Hey Jan, toch wel interessant om te zien hoe je telkens als eerste er bij bent om moslims te bashen.. guess what? Dit gebeurt dagelijks sinds 9/11, moslims bashen… en vervolgens zijn het christelijke terroristen die MH17 neerhalen en niet moslims, en willen jullie nog steeds alleen maar moslims bashen… en ook nog eens selectief sympathie eisen voor de slachtoffers terwijl je zelf ook niks geeft om andere slachtoffers. Koop een spiegel.

 24. Dit is inderdaad de essentie: “De vraag is alleen waarom je het dan niet aan een psycholoog of socioloog hebt gevraagd. En waarom de lezers van het Algemeen Dagblad (en daarna de rest van Nederland) er mee lastig gevallen moesten worden.”

 25. Met Jan eens. Dat rare mens. Overigens vind ik ook dat je niet radeloos van verdriet hoeft te zijn om de dood van 298 mensen die je niet hebt gekend. Wel hoor je woedend te zijn op de klootzakken die volkomen zinloos een vliegtuig met honderden onschuldige, nietsvermoedende passagiers uit de lucht schieten. Die woede mis ik ook in het warrige schrijfsel van deze mevrouw.
  Toch mis ik ook in de reactie van Dijkgraaf iets wat al vaker mijn irritatie heeft opgewekt. Naast de 298 menselijke doden is ook een aantal dieren om leven gekomen bij dit vreselijke incident. Honden en vogels die in het ruim van de MH17 werden meegevoerd hebben ongetwijfeld een even vreselijke dood gestorven als de bijna 300 menselijke dieren. Bij praktisch geen enkele gelegenheid – officieel of anderszins – waarbij de slachtoffers van MH17 werden herdacht of gememoreerd kwam de dood van de niet menselijke dieren aan de orde. Slechts een paar mensen met het hart op de goede plaats konden het opbrengen ook deze stakkers aan de vergetelheid te ontrukken. De emancipatie van het dier heeft nog een lange weg te gaan.

 26. @Patricia.
  Uw beangstigende paranoia zou Jan eens ‘onder de loep’….., of ‘onze normen en waarden’ die uit sommige reacties druipen eens ‘tegen het licht kunnen houden..

 27. 1400 Jaar is het al oorlog met en door de islam, nadat mohammed zijn ziekelijke openbaring dacht te hebben. Vrijdenkers zoals velen hier in Nederland zullen nooit met de islam kunnen samenleven. Onder de islam zijn andersdenkenden hun leven niet zeker, het is dan doodslaan of dood geslagen worden. Er zijn maar enkele landen, die het gevaar echt inzien van de haatrelegie, als enige tot nog toe is de islam verboden in Japan en komt er geen moslim Japan in. Jan laat hier weer even zien hoe het echt gesteld is met de islam in Nederland momenteel. Nederland staat hoog op de lijst van de Moslimbroederschap, omdat ze Nederland als eerste land onder hun sharia willen hebben. Al velen zijn door de Moslimbroederschap ondersteund teneinde hier in het vrije Westen, sleutel posities in te nemen en van alle kanten te roeptoeteren, dat wij de Vrij denkers hun islam aanvallen en daarbij krijgen ze steun van de linksche elite en van de linksche media. Ik zie het als een levensgevaarlijk gif wat zich steeds verder onze Nederlandsche Cultuur indringt. Ik wou dat ik dit mooier kon zeggen, zonder pijn, maar ik heet geen Jan en hoop hier geen permaban voor te krijgen, maar Jan zit niet onder de duim van TMG hoop ik en anders groet ik U allen en sterkte aan de nabestaanden van alle Slacht Offers die nog gaan vallen.

 28. Hoi allemaal hebt ook gezien ben zelf moslim woon al al jaren in Nederland hebt goed ik werk leuk gezin goede vrienden in ale soorten
  En ik lees all deze reacties ik en wij als moslims
  Vinden deze actie van deze (moslima) afschuwelijk en dat we elkaar alleen maar gaan haten ik vondt bijeenkomt van nouri goede voorbeeld alle soorten mensen waren daar en ik hoopte dat we daar mee zullen doorgaan maar nee deze dame moet het weer gaan verpesten voor ons zal je een ding zeggen dame schaam je en jij ibrahim wat heeft deze met 9/11 te maken deze dame moest zo nodig haar verhaal gaan doen wat nergens op sloeg
  Schaam je schaam je en elke woord wat ik hier over zeg is eigenlijk te veel voor jullie voor nabestaanden veel sterkte en medelanders hopelijk veel respect en samenwerking
  Groetjes Mohammed

 29. Aan Jan Dijkgraaf:
  Het is kennelijk mogelijk reacties te plaatsen onder een andere naam. Zie mijn vorige reactie “De echte Louisa”.
  Ik stop daarom met het plaatsen van reacties hiero en dat is ook waarschijnlijk de bedoeling van de rat(tin), die onder mijn naam, met de nodige spelfouten meent te moeten reageren namens mij. (Op het tijdstip dat hij/zij meende te reageren zat ik bij de tandarts.) Waarschijnlijk een vuile rat(tin) bij wie mijn reacties hem/haar in het verkeerde keelgat geschoten zijn.
  Jan, ik raad je aan op je tellen te passen, de ratten kruipen uit hun holen.
  Sterkte.
  Dus, mochten er reacties zijn onder de naam “Louisa”: zij zijn niet van mij.
  En de felicitaties aan deze rat(tin) uw actie is geslaagd.
  Ik reageer niet meer.

 30. Aan de echte Louisa, ja jammer, dat U de Trol laat winnen en inderdaad veel forums worden door Trollen kapot gemaakt, of getracht kapot te maken. Niets aan te doen, maar in Uw geval Louisa hoop ik, dat U net als ik de mooie naam Jan gewoon gaat gebruiken, want vele Jannen maken licht werk en het is toch fijn op Jan zijn briefjes te reageren. Bij mij start het ritueel met een kop koffie in de morgen en het Briefje van Jan, vaak is het net of bij een Briefje wat ik voel, het aroma van de koffie beter ruikt. Dus geachte Lousa ga net als ik als Jan verder, beter tien Jannen in de comments dan één in de lucht zullen we maar zeggen.

 31. Ik Begrijp niet dat zo’n DOMME moslima een column mag schrijven,ze moeten Hier ook het stenigen maar invoeren.

 32. Het stomme is: Had ze die psycholoog gevraagd, dan had ze er een echt verhaal van kunnen maken. Het tragische lot van Manuela raakt al 40 jaar mensen heel direct en tot tranen, terwijl ze maar een naam in een liedje is.
  Maar kennelijk is ze litterair niet eens onderlegd genoeg om dat te zien. Ga dan een schrijfcursus volgen in de plaats van columns schrijven.

 33. Volgens mij zit hier maar één ding achter, en dat is zoveel mogelijk Nederlanders proberen te raken. En vervolgens de bewondering te ontvangen van haar landgenoten. Hoe zo’n columniste vervolgens zit te hakkelen op de TV is niet te geloven . En het AD moet zich ook dood schamen om zo’n column in de krant te publiceren.

 34. Heel goed stuk Jan, maar toch vind ik dat je nog dieper had kunnen gaan.

  Immers geeft deze dame aan hoe het gemiddelde empathie niveau werkt in die koppies van de meeste van haar mede Nederlanders met islamitische achtergrond. Want wat ze hier geschreven heeft mag ze natuurlijk schrijven en denken, maar het is de beleefdheid om je mond te houden uit respect voor de nabestaande. En dit respect ontbreekt bij deze groep.

  Juist deze manier van handelen is wat heel veel Nederlanders tegen het verkeerde been is. Het geen respect opbrengen voor het land waar je in leeft, die je voed, je geld geeft, je opleid en je verzorgd als je ziek bent.

  Het algeheel schijt hebben aan Nederland en zijn wetten, behalve als ze ermee in aanraking komen. Dan weten ze precies de wetten waarmee ze zich onschuldig willen lijken. De standaard “vrijheid van meningsuiting” en “beroep op me zwijgrecht” kennen maar laste goed.

  Ik vind het een hele ernstige zaak dat dit soort mensen gewoon in Nederland wonen. Eigenlijk zouden er heropvoedingskampen moeten komen om deze mensen een beetje respect bij te brengen. Hoe wij met elkaar omgaan, dat als je niets zinnigs te melden heb op belangrijke punten dat je beter je mond kan houden. Maar nee hoor dat word helaas niet gedaan. Onder het mom van leven en laten leven, en er komen er meer hier heen.

  In het algemeen is juist de manier van hoe deze mensen op ons Nederland kijken het grootste probleem wat aangepakt zou moeten worden.

 35. Niet te vergeten dat MH17 niet zomaar een vliegtuigongeluk was….. geen motorisch defect of een in slaap gevallen piloot….. maar een terroristische daad waarbij 298 dodelijke onschuldige slachtoffers vielen. Als je daar niet door geraakt wordt mag je je wel heeeeeeel snel melden bij een psychiater.

 36. Ik kan veel begrijpen maar dit (niks menselijk aan) begrijp ik dus niet..hoe kan je zoiets nu lopen te verkondigen in een krant..en nog door gaan op tv..en dan die rollende ogen van dit ( niks menselijks aan ) zo vals als het maar kan..ik hoop niet veel..dat zij privè vlieglessen gaan nemen en neer stort..en wel op een plek die niet toegankelijk is (niks menselijk aan)

 37. Wat ik niet kan begrijpen is waarom Moslims uit oorlogsgebieden vluchten naar het westen en niet maar de geliefde andere moslimlanden .

 38. Velen reageren het is een ver van mijn bed verhaal maar er zijn nabestaanden die diep in hun hart en ziel geraakt zijn door mensen die geen inlevingsgevoel hebben en dat ook nooit zullen krijgen en alles maar kunnen schrijven en zeggen omdat het een ver van hun bed show is. Mijn conclusie is dat wij in een ik maatschappij leven en heel hard onderweg zijn naar een NIEMANDSLAND. Jan je verhaal is oprecht en gemeend. Het wordt tijd dat de echte dader opstaat en onze regering opstapt en Timmermans meeneemt. Dan kunnen de nabestaanden het afsluiten en een plaatsje geven.

 39. Ook ik vind het vreselijk, gevoelloos en respectloos wat deze dame schrijft, en ik ben het inhoudelijk eens met je reactie hierop. Je adviseert zeer terecht dat ze dit bij de experts verder had kunnen onderzoeken, maar je laatste alinea vind ik jammer. Hiermee generaliseer je de situatie naar Nederlanders versus “mensen met een migratie achtergrond – in concreto Marokkanen – en dat is ook wat ik in veel reacties terug zie, is dat het weer gelijk op één grote hoop wordt geveegd.

  Je noemt een lokje haar onder een verdrukkingsdoek, de man die haar daarom afrost en de besnijdenis van jonge dochters. Hoe verwerpelijk deze zaken allemaal zijn, ze spelen hier m.i. geen rol.

 40. Weet je, ik lees en huiver van die mevrouw en ineens Denk ik, zou ze wel goed besneden zijn, zo nee snel doen en doe haar eigenlijk maar onder een burka, of stenigen Oh wacht…

 41. Wat ne zever allemaal,
  Geloof is persoonlijk en niemand maar dan ook niemand hoeft te
  Welk geloof ik beoefen.
  Erna

 42. Beste Jan,

  Wat een walgelijk briefje heb je geschreven. Je kan het niet met haar eens zijn maar jouw haat jegens haar (en andere moslims) vanaf.

 43. mensen,
  Ik snap serieus niet dat sommige weer zo zielig en kortzichtig toe happen. Dit land wordt geacht een vrij land te zijn, begrijp me goed deel deze beste vrouw haar mening totaal niet maar owh owh owh wat verlagen sommige zich als door een adder gebeten weer tot een bedenkelijk nivo…niet doen hebben we niet nodig mensen.

 44. Wauw wat een opmerkingen hier…is dat wat t land van vrijheid is?ik leef mee met iedereen die zn leven laat voor een strijd die een ander voert,en jullie voeren t hier?damn..voor wat?schiet je er iets mee op?Jezus mensen nog niks geleerd van t verleden..?we zijn alle 1,zelfde kleur botten,zelfde kleur bloed..ik begrijp jullie niet…ik weet alleen wel dat ik schrik van reacties die ik lees en dat ik besef dat mijn kinderen hierin opgroeien…hopelijk leer ik hun beter!!!

 45. Ik ben het behoorlijk eens met de laatste reactie. Ik moet echter wel zeggen dat ik vind dat je het geloof achter je voordeur moet bezigen. Ik vind het niet normaal dat er anno 2017 nog zoveel gelovige omroepen zijn. Een katholieke spoorwegen bond, een christelijke politiebond, om over gelovige scholen maar te zwijgen. Wat dachten we van alle gelovige partijen in de politiek? Politiek en kerk zijn in Nederland gescheiden? My ass! Ik vind het ergens doodeng worden, dat terwijl niet eens de helft van de Nederlandse bevolking gelovig is.

 46. Ik ben het eens met de vorige reactie. Ik vind het al jaren doodeng. Geloof moet je thuis belijden, achter je voordeur. Ik heb niets met alle gelovige omroepen. Ik heb niets met gelovige scholen. Ik heb niets met bonden die gelinieerd zijn aan het geloof. Ik vind het belachelijk dat er zoveel gelovige partijen zijn in de politiek terwijl er steevast verondersteld wordt dat geloof en politiek strikt gescheiden zijn. (Daarom is dat enge mannetje van de SGP naar the USA gegaan?) Wat een geleuter dat geloof en politiek strikt gescheiden in Nederland. Was dat maar zo!

 47. Natuurlijk interesseert het haar niet
  Zijn niet in ons geïnteresseerd
  Kijken niet verder dan hun eigen volkje
  Jammer toch we moeten toch samen leven

 48. Marga: “maar er zijn nabestaanden die diep in hun hart en ziel geraakt zijn door mensen die geen inlevingsgevoel hebben en dat ook nooit zullen krijgen”.

  Sorry, maar als ik mij inleef in de nabestaanden ben ik diep in mijn hart en ziel geraakt omdat ik een dierbare ben verloren niet omdat andere mensen van alles vinden.
  Als ik mij inleef in de nabestaanden ben ik boos omdat mijn dierbare is overleden terwijl dit niet nodig was.
  Als ik mij inleef in de nabestaanden ben ik boos op deze wereld, omdat iedereen elkaar alleen maar kan haten waardoor deze trieste gebeurtenissen ontstaan.
  Als ik mij inleef in de nabestaanden zou ik willen dat er een einde aan de ellende komt zodat andere mensen niet hoeven door te maken wat ik doormaak.
  Als ik mij inleef in de nabestaanden zou ik mijn energie niet steken in een nietszeggende buitenstaander.

  Maar wie ben ik? Ik kan niet voor deze nabestaanden spreken. Ik en mijn omgeving mogen van geluk spreken dat dit een ver van mijn bed verhaal is, niemand wordt gelukkig van al deze emoties en het is oke om jezelf af te schermen van dit leed.

  Maar zoals de brievenschrijver zelf ook zegt; waarom moest dit in de krant? Om reacties uit te lokken?
  Aan de brievenschrijver wil ik vragen; waarom moest de laatste alinea erbij? Om reacties uit te lokken?

  De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet…

 49. Beste allen,
  Ik zou z’n afschuwelijk iemand; met verderfelijke fascistische ideologie geen aandacht en publieke podium geven. Ik hoop dat zij ooit onder haar geliefde wetgeving ‘de Sharia” zal leven en het liefst in Saudi Arabië of Qatar, waar ze naar de wetten van betreffende landen verlangt.
  Ik vraag mij af, wat zo iemand met verderfelijk en fascistische ideologie in een land van de “ongelovigen” doet? of is het puur alleen om van de vrijheid te genieten en misbruik maken van de regels die hier gelden?

Comments are closed.