Aan Halbe Zijlstra

Beste meneer Zijlstra,

Ik las dat interview met u in De Telegraaf waarin u pleitte voor een asielstop.

Het kan natuurlijk niet, “maximaal 15.000 mensen per jaar van buiten Europa hier naar binnen laten. Op uitnodiging”. Want ten eerste gaat Nederland er niet over, maar de EU. De EU waarvoor Nederland knipmest zoals het een jaartje of 75 geleden knipmeste voor de moffen. En ten tweede heeft de EU, met instemming van uw premier Mark Rutte en uw VVD/PvdA-meerderheid in de Tweede Kamer, het Verdrag van Dublin buiten werking gesteld. Dus iedereen die het kan betalen (of goede wandelschoenen heeft) kan zich hier melden met het verzoek om asiel. Dit in het kader van ‘Wir schaffen das’, weet u nog?

Maar goed, de truc is duidelijk. Waar Rutte Jean-Claude Juncker op zijn wenken bedient, mag u met stevige taal potentiële PVV-stemmers terug in de kruiwagen proberen te krijgen.

En over die taal wil ik het éigenlijk hebben. U zei: “Voor mensen van buiten Europa moet hier geen recht op asiel zijn. Als ze toch hierheen komen, dan moeten ze per kerende post terug.” Hoe haalt u het in uw harses om ‘per kerende post’ te zeggen? Daarmee dehumaniseert u mensen. Je stuurt brieven per kerende post terug, aanbevelingen van burgemeesters om voor het associatieverdrag met Oekraïne te stemmen, pakjes van Zalando. Maar niet: mensen.

Ben ik echt zo’n moraalridder? Nee hoor. Maar ik snap inmiddels wel hoe het werkt. Dit is bijna net zo dom als die Facebookpagina van mensen die Sylvana Simons op 6 december wilden uitzwaaien. Dan gaat het niet meer om de inhoud, maar om de vorm.

Dus of u voortaan liever wilt zeggen: ‘dan moeten ze terug’. En omdat u weet dat het toch niet gebeurt, kunt u er om strategische redenen beter bij zeggen: ‘zo spoedig mogelijk’.

Groet,

JanD