Aan Gordon

Sale juli 2019

Beste Gordon,

Zo’n ‘Briefje van Jan’ is vaak toch een beetje de ‘Weggooier van de Dag’-verkiezingen.

Gistermiddag was ik er van overtuigd dat jij zou gaan winnen.

Niet omdat je de zomerse medialuwte dit jaar vulde met een lulverhaal over je verblijf in een afkickkliniek. Over die ‘aanslag’ in Griekenland waarvan de dader nooit gepakt is (duh) ga je echt niet meer heen.

Ook niet omdat je ‘de mensen’ verzocht om jouw privacy te respecteren. Want er is (misschíen op dat geestelijk gehandicapte Haagse meisje dat op een pop wil lijken na) niemand die zelf zijn privé-sores zo breed uitmeet in de media als jij.

Nee, ik moest vooral binnensmonds spugen omdat je zei dat je met dat zogenaamde afkicken van je “een voorbeeld voor anderen wilt zijn”. Hoezo? Als mijn zoons tegen me zouden zeggen dat jij hun voorbeeld bent, zou ik ze hoogstpersoonlijk afleveren bij de beste psychiater ter wereld om te checken of ze niet in een psychose zaten (want dat schijnt hot te zijn).

Áls je al een voorbeeld bent, dan vooral een voorbeeld hoe je níet moet willen zijn. Zoals je ook geen Adolf Hitl…

Enfin, jij werd dus niet de ‘Weggooier van de Dag’.

Want Rutger Hauer bleek te zijn overleden.

En dan weet je twee dingen: Jeroen Krabbé speelt ’s avonds ‘beste vriend’ bij de talkshowhost van dienst en ergens op een veel te dure hotelkamer twittert de Gladste Glibber aller Glibbers:

“Denkend aan Holland zie ik Rutger Hauer. Gebeeldhouwd gelaat, ogen van diepFries blauw. Handen voor de paardenteugel, maar evengoed de dichterspen. Hij spreekt zonder woorden, wordt door je hart begrepen. Trouw aan zichzelf en zijn idealen. De vleesgeworden ‘je maintiendrai’.”

Toon mij een lijk en ik vind er een tweet bij van Frans Timmermans, die intens verdriet en medeleven met de nabestaanden veinst en soms zélf de voornaamste nabestaande lijkt te zijn.

Jammer voor jou, Gordon, maar die pakt dan toch je shine.

Dus ik was voor het ‘juryrapport’ vertalingen in negen talen van het woord ‘lijkenpikker’ aan het zoeken tot ik een nóg grotere engnek vond dan jij én Frans Timmermans: de Rotterdamse wijkagent André van Wingerden.

Die twitterde naar aanleiding van het wettelijk verbod op het dragen van boerka’s en nikaabs per 1 augustus:

”Beste wijkbewoners van Spangen! Er is een letter van de wet en een geest van de wet. Gelukkig hebben wij discretionaire bevoegdheid. Als iemand die burka draagt om wat voor reden dan ook een (aangifte)gesprek wil met mij kan dat gewoon in het bureau. #welkom #wijkagentvaniedereen”

Mij gaat het er niet eens om dat hij stiekem zo’n pinguin wel door de voordeur van het wijkbureau binnen laat komen.

Ook niet om het het feit dat hij blijkbaar een aangifte wil opnemen van iemand van wie hij de identiteit niet kan vaststellen.

Waar het mij om gaat is dat wijkagent André van Wingerden een sneue provocateur is.

Die tweet van hem was natuurlijk helemaal niet gericht aan vrouwen in boerka (of nikaab).

Die mogen namelijk niet op Twitter van hun man.

Die begrijpen geen reet van de Nederlandse taal.

Die mogen niet praten met vreemde meneren.

Wijkagent André van Wingerden wilde gewoon even lekker demonstratief aan zijn autochtone Twitter-publiek laten zien dat hij schijt heeft aan de wet.

De tevredenheidsverklaring van de moskee zal zijn deel zijn.

Evenals de uitverkiezing tot ‘Weggooier van de Dag’.

En nu maar hopen dat wijkagent André van Wingerden “twittert op persoonlijke titel”, anders heb ik straks twee collega’s van deze salafistenpleaser aan de deur.

Groet,

JanD

PS. Nu je toch twee weekjes geen coke kunt kopen: sponsoren kan al vanaf 1 euro per maand, maar gewoon doneren als dank voor deze media-aandacht mag ook.