Aan Freek de Jonge

GezondheidGezondheid

Beste Freek,

Was dat even schrikken!

Zit je in 2019 voor het kerstnummer van het remonstranten-blaadje AdRem in je villa aan de Brink in Muiderberg een beetje vrijblijvend te filosoferen over eerlijk delen van alles.

Rijkdom.

Ruimte.

“Als ik naar dit huis en dit terrein kijk, en ik vermenigvuldig dat met zeven miljard wereldbewoners: dat kan niet! Ja, ik zal wel moeten inleveren.”

En daarna vertelde je trots dat je al hard bezig was.

“Op mijn manier probeer ik allerlei stappen te doen. Zoals geen vlees meer eten, elektrisch rijden.” (En je hebt zonnepanelen, begreep ik van de Story)

Toen kwam de hamvraag: zou je in dat huis op dat terrein ook vluchtelingen een veilige plek bieden?

En toen antwoordde je: “Vanuit mijn belijden zou het geen enkel probleem moeten zijn. Maar daar ben ik nog niet aan toe.”

Dat was dus eind 2019.

Maar internet vergeet niets.

Dus komt in maart 2022 iemand op het idee om een oud krantenbericht uit De Telegraaf over jouw goede voornemen weer eens uit de mottenballen te halen.

Zodat wij ons allemaal afvragen: zou Freek er – ruim twee jaar later – al aan toe zijn?

Het aanbod aan vluchtelingen is groter dan ooit, met die oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

De tijd begint ook te dringen.

Jij wordt dit jaar al 78, je vrouw Hella 73.

Op een gegeven moment ben je te oud om je goede voornemens nog in daden om te zetten.

Of te dood.

Je wilt toch niet de geschiedenisboeken ingaan als alleen maar de man van de mooie praatjes, Freek?

Hup, gooi open die hut.

Déél je rijkdom.

Déél je ruimte.

Het kan nog net.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Vanuit míjn belijden kan ik het je geven.

5 thoughts on “Aan Freek de Jonge

  1. Deugvolk wil graag de lusten, zichzelf zo graag in de schijnwerper zetten en op de voorpagina, maar niet de lasten, zoals vluchtelingen zelf opnemen. Dat schuiven ze af op de gewone man, want die mag nog langer wachten op een sociale huurwoning en versobering van de sociale voorzieningen. Maar ja, de gewone man is in hun optiek toch maar dom PVV en Forum volk, dus dat kan doodvallen.

  2. Vandaag is de almachtige en luid bejubelde EU overgegaan tot censuur. Russische media is niet meer welkom op internet en wordt geblokkeerd door alle providers. Tja, puur populisme ten top. De Turkse Erdogan staatspropaganda van TRT, de Chinese staatspropaganda en succesverhalen van CGTN, de antisemitsche drek van Al Jazeera, de huilebalken van CNN, de zelfpijperij van Euronews, allemaal geen enkel probleem. Barbertje moet hangen. Censuur op internet, dat blijft raar. Op een hotelkamer in Peking was bijna geen enkele westerse website te bereiken. Er verscheen dan een pop-up van een Chinese vrouwelijke politieagente met een rood zwaailicht. Zeer bizar. Maar hier in het ‘vrije’ westen? Er zijn tienduizenden websites met de grootst mogelijke drek en bagger die je maar kan vinden. Ronduit pervers en strafbaar. Geen enkel probleem natuurlijk. Maar hey, Rusland is boe en foei. Over een paar dagen gaat men 3 euro voor een liter benzine betalen en gaat waarschijnlijk op de bon zoals in 1973 vanwege tekorten. Een kuub gas wordt onbetaalbaar en onbereikbaar voor minima. De levensmiddelen in de supermarkt worden peperduur. Maar, de EU moet offers brengen voor de goede zaak. Dan doe je maar een warme trui aan en pak je de fiets maar. Nog gezond ook en goed voor het milieu. Oer-Hollandse kneuterige deuglogica. Wen er maar aan.

  3. Worden er nu ook Russische webcamdames en sekswerkers geboycot en verboden? Ik vraag dit voor een vriend uiteraard. Ik hou het zelf liever bij zo’n postorder Russische bruid. I am Sletlana Sletkovic from Sletovograd. Ps. ging deze opgeklopte huidige waanzin en hysterie ook zo ver destijds met 9/11? Jegens moslims en moslimlanden? Hoor wel verhalen over Vietnam destijds.

  4. mensen noem elkaar geen mietjes eenmaal zingen we allemaal, allemaal het zelfde liedje , het is de schuld van het kapitaal.

  5. Ik betaalde afgelopen zondag in Luxemburg “maar” €1,65 voor een liter benzine. Dat is 80 cent goedkoper dan hier. Tja.. Misschien omdat de gemiddelde Luxemburger €42.000 netto per jaar verdient? En net een beetje slimmer is? Hoezo emigreren naar de USA of Hongarije? Doe mij maar Troisvierges, Clervaux of Weiswampach.

Comments are closed.