Aan Frans Timmermans

Beste meneer Timmermans,

Gisteren om 11.52 uur was het dan eindelijk zo ver: uw opstel!

U had er ruim 36 uur de tijd voor genomen, dus ik verwachtte er veel van.

”Three vile cowards…”

Voor de zekerheid zocht ik het op: verachtelijke lafaards. En dacht: ach, nog kansen genoeg.

 ”…killed seven innocent people and wounded dozens who were just having a good time on a Saturday night in London. It is the third attack…”

Eh…

“…on our way of life in the last couple of months in the U.K. These pathetic nihilists…”

En toen begon ik dus te twijfelen. Maar wie weet zou het nog komen…

“…hate our freedom, our lust for life, our love for each other, our openness to the world. They cause unspeakable grief, inflict so much harm on the innocent, but they attain nothing. Their world will never be.”

De twijfel sloeg om in ergernis. Bent u nou die man die zeven, acht talen beheerst? Ik scrollde snel door de rest van de tekst…

“We will defend our freedoms, we will confront their hatred, and our world will prevail. Because we choose light over darkness. Because we stand shoulder to shoulder. Because we know that the way to honour the victims is to cherish the freedom they so much enjoyed. Words cannot express my deep admiration for the way Londoners, Mancunians, and the British people at large have reacted after every attack: incensed by the cowardness, but calm and carrying on with dogged determination. The moral leadership they show is an inspiration to the world. Determined to fight terror and nihilism, determined to uphold our freedom, our way of life. Determined to not let hatred fester and create debilitating divisions in our societies. Saddened but unfazed. Strong, so incredibly strong.”

Nope.

Ik neem aan dat u na het typen van dit stuk voor de spiegel bent gaan staan en daar een intens met zichzelf tevreden mens aantrof.

Want verdomd: u was er wéér in geslaagd. In die hele pathetische woordenstroom was het u gelukt één woord niet te noemen.

Islamic.

Groet,

JanD

PS. Was de Paus in 1960 maar wat vooruitstrevender geweest, hè? Dan was ons een hoop ellende bespaard gebleven. 

3 thoughts on “Aan Frans Timmermans

 1. Werd Breivik “christelijk” genoemd? Goebbels? Pinochet? Andreas Baader? En ze waren toch allemaal in de christelijke wereld opgegroeid. Hunouders gingen vroom ter kerke.
  Je wilt horen dat “de” Islam de terrorist is. Je wilt horen dat “het christendom” de dictatuur is. Of de massamoord. Je wilt horen dat De Kerk de indianen van zuid Amerika heeft uitgeroeid. Quod non. Het zijn de mènsen. Zwakke zielen vol haat.
  Religie is nooit de dader. Het is de dader. Niet het mes is de moordenaar, het zijn de geest en de hand van de moordenaar. Het wapen is schuldloos. De gebruiker van het wapen is verantwoordelijk. Een zwaard kan gebruikt worden om orde te handhaven, of om de buurman mee te vermoorden.
  Het zwaard verandert niet.

 2. Het verschil tussen Islam en Christendom is dat Jezus als profeet het goede voorbeeld gaf. Het goede voorbeeld in verdraagzaamheid en respect naar anderen. Het goede voorbeeld in samenleven. Het goede voorbeeld naar anders denkenden toe.

  Het goede voorbeeld van Mohammed, wiens gedrag opgexvolgd moet worden door de moslim, is moord op anderen.Het verkrachten van vrouwen en pedofilie. Dus ja, alles wat God verboden heeft, werd uitgevoerd door mohammed.Mohammed, wiens voorbeeld gevolgd moet worden door de vrome moslim.

  Hoezo hebben de aanslagen niks met de islam te maken?

 3. Islam is een ideologie en kan nooit een terrorist zijn. Is hetzelfde als een hond met een bom een terrorist noemen. Het baasje kan zo wel genoemd worden. Nu halen bepaalde personen weer dictotors en nazi’s aan om duidelijk te maken dat ook zij niet met hun overtuiging genoemd worden, ware het niet dat islam volgens moslims letterlijk het woord van god is en onveranderlijk en oproept om alle niet gelovigen naar de eeuwige jachtvelden te sturen. Het verschil is dat de voorgaande dictators en nazis en weet ik wie er nog meer bij gehaald worden, het niet deden uit naam van, en ware het niet dat de bevolking het gedrag verderfelijk en abject vinden en het tegenovergestelde voor moslkms geldt die zelfs staan te juichen als het weer een paar “verwarde” mannen is gelukt om het liefst zo veel mogelijk niet moslims te vermoorden, ware het niet dat als je de bijbel letterlijk opgevolgd er raar naar je gekeken wordt als je het wel doet of als je knettergek bent om toch iemand te vermoorden je voor gek en levensgevaarlijk wordt gezien door de gemeenschap met dezelfde religie. Maar ja, die nuance zal er wel nooit komen, want dan slaat de hele argumentatie nergens meer op waarom het niet juist is om het een islam daad te noemen. Het aard van het beestje is totaal anders.

Comments are closed.