Aan Frans Timmermans

Beste meneer Timmermans,

Denkt u echt dat we gek zijn?

“We need to go out there and talk to people who think differently. You don’t have to agree with me but talk to me #EUdialogues #FutureofEU” twitterde u donderdag.

Het houdt een keer op, hè.

Hieronder een deel van mijn inbreng in onze dialoog van de laatste tijd.

(lees verder onder de banner)

Klussen

10-11-2015

Beste meneer Timmermans,

Daar was u opeens gisteravond weer.

U had de ‘Huis van Europalezing’ gehouden en gooide er  weer een paar tweets uit. Ik heb er wel wat vraagtekens bij.

“Wie is de mens achter de vluchteling? We moeten kijken, luisteren, praten.” Als ze Engels of Nederlands spreken, is dat een mogelijkheid. Moeten gaat misschien wat ver?

“Grootste drijfveer achter de politiek is angst. Niets is sterker, verleidelijker voor politici dan om die angst te gebruiken.” Ja, zoals tegen het gevaar dat Geert Wilders heet?

“Grenzen zijn nodig. Het geeft mij houvast, zonder dat ik mensen buiten sluit. Muren daarentegen maken alleen kapot.”

Denkt u ook niet dat mijn huis zou instorten zonder muren?

“Er zijn twee existentiële problemen in Europa, gebrek aan zelfvertrouwen en een totaal gebrek aan onderling vertrouwen.”

U vergeet: ‘vertrouwen van de bevolking in politici’. Of past dat niet in 140 tekens?

“Willen we onze huizen drooghouden dan hebben we de EU nodig. Alleen gezamenlijk kunnen we grenzen sterker maken.”

Gezien mijn achternaam weet ik wel beter. Gezien uw achtergrond zou u ook beter moeten weten. Duinen en dijken toch?

“Solidariteit is aan erosie onderhevig. Ik zie in Nederland bijna een herzuiling. Solidariteit begint bij ons. Bij jou en mij.” Vindt u het normaal om maar meteen te gaan tutoyeren?

“De waarden waarop onze maatschappij is gebouwd, zijn niet eeuwig. We moeten eraan blijven werken en onszelf herontdekken.” U bedoelt dat de vrijheid van meningsuiting weer gerespecteerd moet worden?

“Vrees voor verlies is niet onterecht, maar het makkelijke antwoord daarop doet alleen teleurstellen.”

‘Doet teleurstellen’? U had toch geen slokkie op toen u die tweets tikte?

”We moeten de verbindingen tussen groepen onderling herstellen. Elkaars taal leren en begrijpen en dat begint in het onderwijs.”

Dus ik moet Arabisch leren?

“We moeten rechterlijk onderscheid maken tussen vluchtelingen. Uniforme regels toepassen zal dit proces gemakkelijker maken.”

Misschien gewoon beginnen bij regels toepassen en uitspraken, bijvoorbeeld over terugkeer naar eigen landen, gaan uitvoeren?

“Als Europeanen moeten we tot de conclusie komen dat we het bewaken van de buitengrenzen samen moeten doen.”

U bedoelt dat de EU-marechaussee van het EU-leger EU-grenswachten neerzet aan de buitengrenzen van de EU-landen?

“Europese lidstaten moeten proactief zijn in vluchtelingencrisis, daar en hier. Het is geen rocket science.”

Ik tel voor de zevende keer ‘moeten’. Woon ik in Frans Timmerland ofzo?

“Tegen vluchtelingen is hun hele leven gelogen. Het is zaak vertrouwen te herstellen, zodat we iets voor elkaar kunnen betekenen.”

Aha, u gelooft ook dat er een tsunami van kaakchirurgen, architecten, raketgeleerden en oprichters van het nieuwe Apple en Google onderweg zijn?

“We hebben te weinig aandacht voor Europese gemeenschappelijkheden, zoals onze liefde voor kunst en literatuur.”

Het verbod op de handel in ‘Mein Kampf’ wordt opgeheven?

“Slechte integratie maakt enkel ongelukkig en betekent niet dat vluchtelingen nooit meer naar huis gaan.”

Dus als mensen slecht integreren, gaan ze wel naar huis? Hoor ik daar Wilders? Of klopt het, van dat slokkie?

“De Europese Commissie helpt lidstaten de vluchtelingencrisis managen. Dat klinkt bescheiden, maar is ontzettend ambitieus.”

U doelt op het negeren van het verdrag van Dublin, waarin is geregeld dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het eerste EU-land dat ze bereiken? Of op die wekenlange vergaderingen over de verdeling van 120.000 asielzoekers over de lidstaten, terwijl een veelvoud van die 120.000 de provincies van de EU binnen stromen?

“We zijn de schoonheid van het verhalen vertellen kwijtgeraakt. Deze drive moeten we terugvinden om volwaardig burger te zijn.”

Zoals dat verhaal van die MH17-slachtoffers die elkaar in de lucht aankeken en met hun ogen de liefde verklaarden? Of dat verhaal over het mondkapje dat bewees dat de MH17-slachtoffers misschien nog leefden na die aanslag?

“Zonder Turkije zullen we het vluchtelingenvraagstuk nooit oplossen.” Dus miljarden die kant op sturen en ze welkom heten als EU-land?

“Het Europees project kan stranden. We moeten alles op alles zetten om dit te voorkomen.” U denkt: zo’n mooie baan krijg ik nooit meer?

“Ik you want more than 140 characters from me, check my personal Facebook account.” Mag ik bedanken? Of ‘moet’ ook dit?

Maar goed, meneer Timmermans, ik heb een probleem. Ik ben eigenlijk een beelddenker. Alleen: de vergezichten over het Europa de EU die u schetst, wil ik maar niet voor me zien. Niet realistisch genoeg. Ik krijg namelijk slechts beelden op mijn netvlies van dingen die wél op waarheid berusten. Dus als ik lees dat u ‘de rechterhand van Jean-Claude Juncker’ bent, moet ik altijd een beetje binnensmonds kotsen.

Groet,

JanD

(lees verder onder de banner)

Audio & beeld
30-11-2015

Meneer Timmermans,

We kunnen er lang over lullen en we kunnen er kort over lullen. Ik wil het een keer kort houden.

Drie procent van het grondgebied van Turkije ligt in Europa, 97 procent in Azië. Van alle Turken hangt 96 procent de islam aan.

Zo’n land hoort niet in de Europese (!) Unie. Vroeger niet, nu niet, nooit niet.

Dat u als hoofdonderhandelaar namens de EU-regeringen heeft geregeld dat de EU en Turkije de gesprekken over toetreding van die bananendemocratie tot de EU gaan versnellen en dat resultaat nog verdédigt ook, bewijst dat u een gaatje in uw hoofd heeft.

Weet u welke college-narcist nog meer een gaatje in zijn hoofd had?

Groet,

JanD

(lees verder onder de banner)

lifestyle

08-01-2016

Beste meneer Timmermans,

De manie sloeg weer toe hè, gisteren?

Ik noteer:

“Europese samenwerking wordt gezien als brenger van onbehagen en niet als schild om ons te behoeden van negatieve invloeden van buiten.”

“We moeten extra aandacht geven aan de problemen die komen met uitbreiding van Europa, vooral waar het de rechtsorde betreft.”

“Politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen en mensen bij de hand nemen. Diversiteit is de toekomst.”

“De wereld is zo onrustig en mobiliteitsmogelijkheden zo makkelijk te organiseren dat we een duurzame oplossing nodig hebben.”

“We moeten het sociaal contract met onze burgers vernieuwen. Daar moeten wij onze discussie op focussen. Niet enkel op Europa.”

“Het is bon-ton om te zeggen, wij geloven niet in een maakbare samenleving. Ik bestrijd dit soort uitspraken.”

“We moeten iedereen betrekken en met de neus op de feiten drukken. Daarna kunnen we de maatschappij een andere kant opsturen.”

“Als angst domineert, zoeken mensen alleen nog naar bevestiging voor angst. We moeten meer oog hebben voor onze overwinningen.”

“Wat moeten we nou met dat Europa? Is Nederland van de wereld of van Europa? Deze twee elementen kunnen naast elkaar bestaan.”

“Voor jongeren is het wijde Europa hun natuurlijke habitat, niet Den Haag. Dat Europa moeten we herkennen en erkennen.”

“We moeten betere afspraken maken met de landen waar vluchtelingen vandaan komen om de crisis op te lossen.”

“We delen met Rusland een continent. Dat gaat niet veranderen. We moeten het huis delen op een manier delen dat ons bevalt.”

“Turkije wenst oprecht om het gesprek met de EU nieuwe inhoud te geven. Dat is geen spel, maar wees niet naief.”

“We zien vooral de negatieve dingen, maar zien we wat we bereikt hebben? Tegenover elke vluchteling staan tien vrijwilligers.”

“Solidariteit en volwaardig burgerschap begint bij het onderwijs. Daarin moeten wij meer investeren, zodat iedereen kan meedoen.”

“Tolerantie wordt vaak gezien als onverschilligheid. Dat kon tijdens de verzuiling, maar niet meer. We moeten beter communiceren.”

Zestien tweets. Twaalf keer ‘we moeten’.

En dat op de dag dat duidelijk werd dat de burgemeester en de politietop van Keulen móesten liegen over het arabische vluchtelingenschorremorrie dat op Nieuwjaarsnacht éven liet zien welke rol ze in dat Europa van u voor de vrouw in gedachten hebben.

Geen woord daarover trouwens van u.

Schaam u diep.

En neem een pilletje.

Groet,

JanD

(lees verder onder de banner)

ereader

25-04-2016

Frenske!

Ben ik nou degene die zo slim is, of zijn de anderen zo dom?

Natuurlijk laat jij het feestje dat je met EU-president Donald Tusk en de Duitse premier Angela Merkel in Turkije aan het vieren bent niet verstoren door dat dingetje met Ebru Umar!

Ebru heeft je vriend Recep Tayyip Erdoğan beledigd en dan moet ze niet mekkeren als ze in de rechtsstaat Turkije wordt opgepakt. Ja toch? Natuurlijk proberen Nederlandse politici als Mark Rutte en Bert Koenders met wat belletjes de Turken iets gunstiger te stemmen over Ebru, zodat ze lekker in de zon kan zitten in haar huisje in Kusadasi, maar dat zijn Néderlandse politici. Jij bent groter. Jij bent een Europees politicus. Wat zeg ik: een Europees staatsman.

Wie in een andere bevriende staat, Saudi-Arabië, een appel steelt, verliest zijn rechterhand. En bij herhaling de linkervoet. Alcohol drinken? Tachtig stokslagen. Overspel? als het mee zit honderd stok- of zweepslagen, als het tegen zit dood door steniging. Homoseksualiteit? Idem.

’s Lands wijs, ’s lands eer.

Met trivialiteiten als een ietsje beperkte vrijheid van meningsuiting hou jij je toch niet bezig?

Nee, jij dient een hoger doel. Nog deze zomer die 75 miljoen Turken visumvrij naar EU-landen laten reizen. Weer een miljardje overmaken omdat ze minder vluchtelingen naar Griekenland laten gaan. En natuurlijk: versneld verder praten over toetreding van Turkije tot de EU. Iemand moet de grote lijnen bewaken, nietwaar?

Billy Paul is trouwens gisteren overleden. Zet je snel wat op je Facebook?

Groet,

JanD

(lees verder onder de banner)

Outlet

07-05-2016

Beste meneer Timmermans,

Drie dagen geleden zei u dat Turkije dat visumvrij reizen wel verdiende, omdat het land “indrukwekkende stappen heeft gemaakt om aan de voorwaarden van de Europese Unie te voldoen”.

Dat klopt.

President Recep Tayyik Erdogan heeft premier Davutoglu afgezet en gaat zijn schoonzoon voordragen als de nieuwe premier.

De Turkse journalisten Can Dündar en Erdem Gül, die in de krant Cumhuriyet schreven over Turkse wapenleveranties aan IS-strijders in Syrië werden tot vijf jaar en tien maanden gevangenisstraf veroordeeld.

En Ebru Umar zit nog vast omdat allerlei NSB’ende Nederturkjes haar aangaven bij het Turkse consulaat.

Kent u de betekenis van het woord ‘autocratie’, meneer Timmermans?

“De autocratie is een regeringsvorm waarbij ongelimiteerde macht wordt uitgeoefend door één persoon”. Voorbeelden van autocratieën zijn Noord-Korea onder Kim Il-sung en Kim Jong-un, Duitsland onder Adolf Hitler, Irak onder Saddam Hoessein, Italië onder Benito Mussolini, Libië onder Khadafi en de Sovjet-Unie onder Jozef Stalin.

Inderdaad, Erdogan maakt indrukwekkende stappen.

En u kijkt niet alleen toe, u beloont hem. Met miljarden, met visumvrij reizen en als het aan u ligt ook nog met een EU-lidmaatschap.

Weet u wie ook autocratische leiders toejuichte?

Groet,

JanD

(lees verder onder de banner)

Cadeauwinkel
31-07-2016

Meneer Timmermans,

Ik hoorde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zich terecht afvragen waarom we u de afgelopen tijd over alles hebben gehoord, behalve over de omvorming van de democratie Turkije in een dictatuur.

En dan denk ik: ja, ik moet die zak hooi ook weer eens een briefje schrijven. Maar eigenlijk ben ik wel uitgepraat tegen u. Als ik aan u denk, komen er eigenlijk alleen nog maar scheldwoorden op. Steeds ergere scheldwoorden.

Het heeft ook geen zin. Sinds de aanslag op de MH17 is er geen weldenkend mens meer bij wie u niet voor altijd door de mand bent gevallen. Die naar beneden dwarrelende echtparen uit dat vliegtuig die elkaar volgens u nog een laatste maal liefdevol in de ogen keken… Dat mondkapje waarmee u die walgelijke pijniging van de nabestaanden probeerde recht te praten… ‘Onverbeterlijke schoft’, ‘slecht mens’, ‘vuile bloedhond’, het zijn allemaal scheldwoorden die tekortschieten als ik aan u denk. U bent een Frans Timmermans. En dat is van alle walgelijke mensen de ergste soort.

De Britten hebben voor uw type trouwens een mooi woord. U gebruikte het zelf ook in die pathetische speech voor de Verenigde Naties. Despicable. Verachtelijk. Despicable.

Als je het goed uitspreekt, komt er een beetje spuug mee bij de s-klank.

Heel toepasselijk.

Groet,

JanD

(lees verder onder de banner)

Beauty & parfum

01-09-2016

Meneer Timmermans,

U weet nog wat u woensdag 8 oktober 2014 bij Jeroen Pauw zei?

“Die raket hebben ze niet aan zien komen. U weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje voor zijn mond? Die heeft dus de tijd gehad om dat te doen.”

Deze week kregen de redacties van NOS, RTL en de Volkskrant op last van de rechter een stapel documenten over de aanslag op de MH17 die het kabinet eerder weigerde te geven.

Daarin staat, uit een verslag van de Interdepartementale Commissie MH17: “Zuurstofmasker zat niet op de mond maar rond de nek. Er zaten geen vingerafdrukken en geen dna op. Dat was de reden waarom we dit eerder niet brachten. Kans is groter dat het masker door slachtoffer niet zelf om de nek is gebracht.”

Zwart op wit: het bewijs dat u een slecht mens bent.

Groet,

JanD

(lees verder onder de banner)

Baby & peuterkleding algemeen
09-12-2016

Frenske!

Wat ben je toch ook een heerlijke zwammer, hè!

Gisteravond stelde je dat dat algoritmes van websites als Google en Facebook een gevaar voor onze democratie zijn. “Mensen worden hierdoor alleen maar geconfronteerd met opvattingen die hun eigen gelijk nog eens benadrukken”. Daardoor wordt het kritisch denken van een jonge generatie aangetast, zeg je.

Je bedoelt met die jonge generatie die kleine 800.000 jongeren die op 15 maart 2017 voor het eerst mogen gaan stemmen voor de Tweede Kamer?

Die nu ook Google en Facebook tot hun beschikking hebben en die in het pré-internettijdperk veel beter werden geïnformeerd?

Die hoorden toen namelijk van hun ouders, hun sociaal-democratische of christelijke Courant en hun Verenigde Arbeiders Radio Amateurs en Nederlandse Christelijke Radio Vereniging wat ze moesten gaan stemmen?

En die kunnen nu wél, dankzij internetachtige constructies, kennis nemen van het niet door de Bert Wagendorpen voorgeselecteerde nieuws?

Het is inderdaad een grote schande dat steeds meer kennis over hoe het er echt aan toe gaat in ‘de democratie’ out in the open is!

Pak ze, Frans!

Groet,

JanD

(lees verder onder de banner)

Gezondheid algemeen

16-04-17

Meneer Timmermans,

De Grote Dag vandaag.

De dag waarop het Turkse volk van Recep Tayyip Erdogan officieel een dictator maakt.

Ik ben even kwijt of dat nou een van die 72 voorwaarden is waaraan Turkije moest voldoen voor toetreding tot de EU. En of zo’n doodstrafdingetje nog een klein hindernisje is op weg naar dat door u zo vurig gewenste lidmaatschap.

Ach, wat boeit het ook.

Het is zoals u vier dagen geleden zei: “In a world that throws so many challenges at us, I cannot stress enough the importance of dialogue with citizens. We need to give citizens a chance to engage more directly, and we need leaders to take collective responsibility to our future”.

Nou, dat is precies wat in Turkije aan de gang is. De bevolking wil een dictatuur. De bevolking krijgt een dictatuur. En Recep Tayyip Erdogan is volop in dialoog met zijn bevolking. Op volle pleinen via de microfoon met zijn fans, in volle gevangenissen via de lange lat met zijn tegenstanders.

Ik neem aan dat de tekst van het felicitatiebericht aan uw vriend al klaar ligt!

Groet,

JanD

(lees verder onder de banner)

 Wonen algemeen

26-04-2017

Beste meneer Timmermans,

Ik las het vanochtend allemaal met een grote glimlach in De Telegraaf.

Wat uw Europese Commissie nu toch weer heeft bedacht om weer wat in het gevlei te komen bij de bevolking van de EU-landen.

Tien dagen betaald verlof voor vaders bij de geboorte, acht meer dan nu in Nederland. Vier maanden betaald ouderschapsverlof voor moeders en vaders. Niet alleen voor kinderen van 0 tot 9, maar voor kinderen van 0 tot 13. Het recht op flexibele werktijden en het recht om thuis te werken tot de kinderen 13 zijn. En voor wie daar niet (meer) van kan profiteren wegens geen (jonge) kinderen: voor iedere werknemer vijf dagen betaald verlof om te zorgen voor een naaste.

Cadeautje op cadeautje op cadeautje op cadeautje op cadeautje.

Smullen!

Want nu moeten de knipmessen in het kabinet en de regeringspartijen, die alle gekkigheid uit Brussel liefdevol invoeren en die betalen zodra de kassa er rinkelt, opeens boze werkgeversorganisaties gaan weerstaan. Nu zal het “Waar bemoeit Brussel zich mee?” door de Haagse gangen en de media schallen.

En daar hebben ze natuurlijk groot gelijk in. 

Maar dan voelen ze eindelijk (daar waar het het meeste pijn doet, in hun portemonnee) ook eens een keer dat we er met zijn allen ingeluisd zijn, in dat almaar verder om zich heen grijpende ‘Europa’.

Groet,

JanD

 

Uw bijdrage aan onze dialoog?

Een dikke middelvinger.

Zeg maar gerust: een door het goede Brusselse leven steeds dikker wordende middelvinger.

Maar ik ga door.

Tot Uwe Zelfgenoegzaamheid letterlijk ontploft.

Groet,

JanD

 

One thought on “Aan Frans Timmermans

  1. Heel mooi, zoals als u telkens door die holle, gezwollen bombast van deze verworden politicus heen prikt heer Dijkgraaf !!

     

Comments are closed.