Aan Frans Lomans

Beste Frans,

Eerst het goede nieuws: Panorama bestaat dus nog.

Ja, ik werkte weliswaar in de jaren ’90 gedurende acht jaar bij het blad waarvan jij nog steeds de hoofdredacteur blijkt te zijn, maar ik kom al een tijdje niet meer bij de kapper, dus ik had eigenlijk geen idee meer.

Nu weer wel.

Panorama bestaat nog.

Dan het slechte nieuws. Als ik NRC Handelsblad moet geloven tekent de hoofdredactie van het blad tegenwoordig contracten waarin wordt beloofd niet meer te schrijven over de motorclub No Surrender. Die belofte deed je na een akkefietje waarbij je verslaggeefster Mylène de la Haye zich aansloot bij de club (‘sisterhood’) en die lui er achter kwamen dat ze niet alleen promotionele artikelen voor ze ging schrijven en ze zich met twee man en een contract aan je bureau meldden. Of je even bij het kruisje wilde tekenen. Wat je deed…

Manmanman.

Het heeft allemaal met de brutale journalistiek waar het blad ooit nog wel enig succes mee had niets meer van doen.

Ik heb de oplagecijfers van Panorama eens bekeken, Frans. Toen ik het in 2000 voor het laatst las, werden er nog 156.000 exemplaren per week verkocht. En nu? Minder dan 40.000. Plus wat inkomsten uit nevenactiviteiten.

Ik verheug me erg op je volgende optreden bij het Mediaforum op Radio 1. Even horen hoe je andere media de maat neemt 😉

Groet,

JanD