Aan Frank de Boer

Klussen

Beste Frank,

Mijn moeder heeft me geleerd nooit grappen over iemands mentale welzijn te maken.

Dat deed ze járen voor de ouders van knulletjes als Jorik Scholten en Sofiane Boussaadia bij de geboorte besloten het kind weg te gooien en de nageboorte te houden, dus ik neem aan dat ze voor dolletjes over het (gebrekkige) IQ van die twee bereid was geweest een uitzondering te maken.

Maar ik had bij haar niet aan moeten komen met de vraag: “Lijdt Frank de Boer soms aan beginnende dementie?”

Ze zou me vragen: “Is dat nou nodig, Jan?”

Ze zou mijn faux pas (sorry!) wel onmiddellijk begrijpen.

Mijn moeder was namelijk nog zo iemand die vond dat je ter zake kundige mensen op belangrijke posten moest zetten en ze volgde het voetbal tot haar dood (vlak na het laatste kampioenschap van Feyenoord) op de voet.

Dus ze had aan haar water gevoeld dat de KNVB met jouw aanstelling een blunder van jewelste had begaan.

Dat je bij een persconferentie in de aanloop naar het EK beweerde dat je lievelingetje Donny van de Beek mede was geselecteerd omdat hij afgelopen seizoen zoveel speelminuten bij zijn club had gemaakt, terwijl dat er in werkelijkheid juist heel weinig waren, zou haar niet zijn ontgaan.

En dat je beweerde dat je de spelers die afvielen uit de voorselectie allemaal netjes had gebeld, terwijl dat helemaal niet waar was, zou bij haar de alarmbellen hebben doen afgaan.

Sportzomer 2021

Ze had Alzheimer bij haar schoonfamilie een paar keer zien toeslaan en dat begon ook met smoesjes als “Ik had mijn lenzen nog niet in en keek in de verkeerde kolom” (in die tijd: “Ik was mijn bril kwijt”) en “Whatsappen is ook bellen” (in die tijd: “Dan had de PTT zeker een storing”).

Na gisteren had ze zich afgevraagd of ik niet toch gewoon gelijk had.

Dat was toen je na afloop van de desastreus verlopen oefenpot tegen de verzwakte (!) nummer 44 van de FIFA-wereldranglijst zei dat je Quinsy Menig bij het EK in een 5-3-2-systeem altijd nog kon inzetten als veredelde rechtsback.

Quinsy Menig zou dat kunnen natuurlijk”, zei je.

Blijkbaar was je even vergeten dat je Quinsy Menig helemaal niet hebt geselecteerd en ook niet meer kúnt selecteren voor het EK…

Kijk, een persoonsverwisseling kan de besten overkomen. Ik haal Clarence Seedorf en Edgar Davids ook weleens door elkaar. Maar ik ben dan ook (en terecht!) niet de bondscoach.

Maar als je wel de bondscoach bent en je maakt in één week dríe van dat soort blunders, terwijl van echte toernooispanning nog totaal geen sprake is, dan hebben we als land wel een probleem.

Wat denk jij, heeft Louis van Gaal de komende weken wat te doen?

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Dan ga je er in ieder geval een stuk slimmer uitzien.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Backme of via mevrouw Dijkgraaf.