Aan Francisco van Jole

Films en seriesFilms en series

Jolo!

Heb jij even mazzel.

Jij gaf al in 2017 toe dat je weleens “een stommerik” bent geweest met vrouwen.

Dat was op het internationale hoogtepunt van de #MeToo-hype.

In die periode werd je door een vrouw beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

“Francisco van Jole voerde mij, een vrouw van 23, dronken, bracht me naar zijn hotel, ging tussen mij en zijn hoteldeur staan, kleedde zich uit en ging op me liggen, ondanks dat ik ‘nee’ zei. #metoo Francisco”.

Het staat bekend als ‘het witte onderbroek-incident’.

Ze heeft een telefoongesprek met je over die aanranding opgenomen en gepubliceerd, dus er is bewijs.

Toch handhaafde de Publieke Omroep je.

Je bent nog altijd de baas bij de BNNVARA-opiniewebsite Joop.nl.

Je treedt nog altijd wekelijks aan in de rubriek ‘Kee en Van Jole’ in het BNNVARA-radioprogramma ‘De Nieuws BV’ op NPO Radio 1.

Gisteren cancelde de VPRO de muziekdocumentaireserie ‘Villa da Musica’ omdat eergisteren een melding van een voormalige ondergeschikte over seksueel grensoverschrijdend gedrag was binnengekomen over de maker, Bram van Splunteren. Die zou zich in 1989 (32 jaar geleden!) als leidinggevende hebben opgedrongen aan de toen 18-jarige vrouw.

Aangezien ‘het witte onderbroek-incident’ veel later plaatshad en de #MeToo-affaire in Nederland door ‘The Voice of Holland’, Ajax-directeur Marc Overmars en PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk nu pas echt losbarst, zou je je kunnen voorstellen dat BNNVARA jou alsnog voor de bus gooit.

Alleen: BNNVARA heeft dit dossier al gesloten.

De directie van die omroep verklaarde namelijk in 2017 al: “BNNVARA heeft kennisgenomen van de berichten over Francisco van Jole. Berichten die anoniem zijn geuit en zich niet in de werk- maar in de privésfeer zouden hebben afgespeeld. Voor alle betrokken personen is dit een gevoelige en pijnlijke kwestie. Het zijn juist die specifieke omstandigheden die BNNVARA de stellige overtuiging geven dat, als direct betrokkenen menen daartoe over te willen gaan, dit door de daartoe geëigende instanties bekeken zou moeten worden. Dat past in de zorgvuldigheid die in zaken als deze noodzakelijk is.”

Kortom: of jouw slachtoffer, als ze al slachtoffer was (“zóuden hebben afgespeeld”), zich even bij een ander loket (“de geëigende instanties”) wilde melden.

Met de groetjes van BNNVARA.

Pardon: de middelvinger.

Ik verwacht niet dat BNNVARA tot het heldere inzicht komt dat dat een verkeerde inschatting was en dat je alsnog je NPO-toegangspasje moet inleveren.

Linkse organisaties willen de balk in hun eigen oog zelden zien.

Bovendien hebben ze je bij de Publieke Omroep veel te hard nodig om op NPO Radio 1 hysterisch te gillen over PVV-Kamerlid Dion Graus.

Want dat is in jullie kringen het echte gevaar.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Omdat je toch een beetje met je tijd mee moet.

PS2. En er is ook een nieuwe Nare Jongens Podcast uit: de Dickpic Special.