Aan FC Den Bosch

Sport

Stelletje domme, domme boeren,

Dat er ook in Den Bosch eencelligen wonen die een zwarte man (onder meer) “kankerneger” noemen, valt jullie niet direct te verwijten.

Maar zodra dat racistische kutvolk het tijdens een voetbalwedstrijd in júllie stadion op júllie tribune roept tegen een voetballer van júllie tegenstander, dan past jullie maar één reactie.

Dus toen gisteren Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira dat soort teksten naar zijn hoofd had gekregen, hadden jullie direct na de wedstrijd de volgende verklaring moeten uitbrengen: “Beste Ahmad Mendes Moreira, namens de club bieden wij onze welgemeende excuses aan voor het gedrag van onze supporters. Wij zullen de schuldigen aan de hand van de camerabeelden opsporen, wij zullen ze een levenslang stadionverbod opleggen en wij zullen aangifte doen bij de politie.”

Jullie kozen voor een andere aanpak.

 

Jullie schreven:

“Op een dag als vandaag ligt alles wat ook maar de schijn heeft van racisme en/of discriminatie extra gevoelig.Laat één ding duidelijk zijn; FC Den Bosch distantieert zich van alles wat hiermee te maken heeft en treedt krachtig op tegen stadionbezoekers die zich hier schuldig aan maken.

De zogenaamde ‘kraaiengeluiden’ dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde. Willekeurig de tegenstander, iedere buitenspeler van de tegenstander die aan de kant van De Viert-tribune aan de bal is, wordt met regelmaat ‘getrakteerd’ op zo’n ‘kraaienconcert’.

Het spijt ons zeer dat Excelsior-speler Moreira zich persoonlijk onheus bejegend voelde. FC Den Bosch begrijpt ook dat de scheidsrechter het nodig achtte om de speler in bescherming te nemen.Aanvoerder Danny Verbeek, teamgenoten en staf hebben het gevoel weg kunnen nemen dat de geluiden richting de speler discriminerend bedoeld waren. Hierdoor kon de wedstrijd worden vervolgd.Desalniettemin, heeft het voorval gezorgd voor een onnodig beladen sfeer. Hoewel een voetbalstadion, waar deze dan ook staat, altijd een afspiegeling is van een samenleving, betreuren wij het dat een maatschappelijke discussie, die inmiddels een nadrukkelijk politiek tintje heeft, wordt gelinkt aan FC Den Bosch.”

Dus jullie hebben het over “de schíjn van racisme en/of discriminatie” en over een speler die “zich persoonlijk onheus bejegend vóelde”.

Nee, achterlijke randdebielen, de speler wérd racistisch bejegend.

Punt.

En doe niet of dit fenomeen jullie onbekend is, want op 29 januari 2013 gebeurde precies hetzelfde in jullie stadion met AZ-speler Jozy Altidore – en die beelden gingen niet voor niets de hele wereld over. Saillant detail: toen namen jullie ook al niet je verantwoordelijkheid, want jullie gingen in beroep tegen de opgelegde boete.

Misschien nog wel genânter dan jullie reactie (nee, toch niet: nét zo genânt) was die van jullie trainer Erik van der Ven.

Die noemde Ahmad Mendes Moreira “zielig ventje”, omdat de speler nadat hij de 1-2 had gescoord dat nogal uitbundig vierde, ook richting de FC Den Bosch-supporters.

Eerst zei Van der Ven alleen maar lafjes dat hij achter jullie statement stond, later ging hij ook nog omstandig uitleggen waarom hij Ahmad Mendes Moreira een “zielig ventje” had genoemd. De speler had na dat doelpunt de Den Bosch-supporters niet moeten uitdagen, vond jullie trainer.

Bij ons, boven de rivieren, heet dat: wrijven in de vlek.

Want stel je voor zeg, dat jullie supporters dan weer “kankerneger” zouden gaan schreeuwen en oerwoudgeluiden zouden gaan maken…

Dat kon die Ahmad Mendes Moreira dat toch al zo geplaagde FC Den Bosch niet aandoen!

En weet je wat je krijgt als je zo lafhartig reageert als jullie? Dan gaan mensen van een filmpje van een wegwerpgebaar een ‘still’ maken, zodat het líjkt alsof jullie supporters ook nog de Hitlergroet brengen.

Let op. Eerst de foto van Fatima Elatik bekijken

En dan het filmpje van Maarten Kaskens.

Dat hebben jullie helemaal over jezelf afgeroepen.

Echt, ik heb er in mijn leven al een hoop voorbij zien komen, maar het bestuur, de directie én de trainer van FC Den Bosch zijn gisteren met stip binnengekomen in mijn Top 100 van hypocriete randdebielen.

Van harte!

JanD

UPDATE Bestuur FC Den Bosch komt tot inkeer: wel racisme, geen kraaien…

UPDATE Dus al die journalisten, politici en hypogrieten zaten er ook volgens het OM naast. Ratten!

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.

9 thoughts on “Aan FC Den Bosch

 1. Wederom raak, Jan.

  Enkelbanden voor die lui! In een helikopter pleuren, op grote hoogte boven Rottumerplaat eruit pleuren! Hek van 100.000 Volt eromheen en hopen, dat Rottumerplaat, volgens belofte, snel wegzakt in zee.

  Of ben ik nog te mild??

 2. Het is mij altijd ontgaan waar die extreme weerstand tegen racisme vandaan komt. Bovendien is iedereen racist en zijn negers vaak nog eens het ergst.

  Er moet eens een einde komen op het taboe racisme. Dat policor utopische denken zorgt alleen maar voor wrijving en op lange duur ontwrichting. Alsof wij niet allemaal aan de lopende band discrimineren?! Wanneer heb jij voor het laatst een harde/natte gekregen van een pygmee? Wanneer dacht jij: “ik ben geil en met welke sekse ik het doe maakt niet uit”. Juist ja!

  Met seksuele discriminatie precies hetzelfde. Die policor SJW utopie denkers willen doen geloven alsof er geen verschil in sekse is. Ondertussen is dat volk doordrenkt van de flikkers en potten. Godverdomme een soort dat van het discrimineren op sekse hun levensdoel heeft gemaakt!

  Discrimineren is volstrekt normaal en natuurlijk. En zij die het hardst roepen dat dat niet mag en moet stoppen zijn de ergsten. Door discrimineren zo dogmatisch te veroordelen en taboeëren krijgt het alleen maar meer interesse en wordt het aantrekkelijker als onderwerp.

  Daarom een oproep: discrimineer! Beledig die gestoorde zwabberende zich als vrouw voordoende pisnicht. Schoffeer die broekpak dragende oksel stinkende zich als man voordoende lelijke pot. Schoffeer maximaal op de tribune als een neger kunstjes doet met een bal.

  Want wij zijn allemaal mens en discrimineren is biologisch gezond en natuurlijk!

 3. Negers gedragen zich regelmatig als halfapen. Natuurlijk niet allemaal en voor die is het kwetsend als zij het slachtoffer worden van belediging. Maar meer is het ook niet en iedereen wordt aan de lopende band beledigd of gediscrimineerd! Probleem is wel dat het verbieden van bijvoorbeeld negers die zich als een primaat gedragen en er zelfs vaak ook zo uitzien en elkaar zelfs regelmatig nigger noemen (!) en blanken wel racistisch mogen benaderen (bakra, kaaskop) een ongelijk speelveld creëert, aangewakkerd door het mes in de rug van die zogenaamde social justice warriors die niks anders zijn dan blanke linkse fascisten.

 4. Op het moment van VOLLEDIGE VvMU zeker!

  Tot die tijd leven wij niet in vrijheid dus zal de strijd ook ondergronds moeten worden gevoerd.

  Moreel gezien eigen ik mij dezelfde vrijheid toe die anderen ook hebben maar niet worden vervolgd.

  Zoals in de koran tot genocide van alle niet-moslims wordt opgeroepen.
  Zoals vooral negers maar ook andere minderheden alle vrijheid hebben te discrimineren maar ik niet.

  Enz.enz.

  Wij zijn voor openheid en transparantie. Maar niet gek.

  VOLLEDIGE ONBEGRENSTE Vrijheid van Meningsuiting. Anders niet!

 5. Wauw, het standaard Calimero-gedrag van racistische idioten die de waarheid verdraaien en elkaar maar wat graag kopieren met ‘wij blanken worden ook …’ en dan de rest van de bagger die eruit komt.

  Ik (wit) word nooit op zo’n idiote manier behandeld als het beeld dat dit witte tuig probeert te schetsen, om vervolgens hun belachelijke gedrag en gedachtegoed mee te kunnen rechtvaardigen.

  Alle groepen in onze maatschappij hebben een deel waar zij zich voor moeten schamen en van distantiëren, dit witte tuig is de schaamte van wit Nederland.

  Maar de 2 idiote die hier hun onzin verkondigen zijn al te ver heen om dit nog anders te kunnen zien.

 6. Beste Jan,
  Dit gedrag is ook om de twee weken in de kuip te zien… Over hypocriet en schijnheilig gesproken….. Daar boven de rivieren zijn ze echt geen jaar beter….

 7. Het was beter en vooral ook tactischer geweest als de club het met een korte verklaring tegen ongewenst gedrag, w.o. racistische, was gekomen, dat had een hoop discussie en misverstanden voorkomen. Desalniettemin ben ik toch van mening dat de ophef over het racisme vaak niet in verhouding staat tot andere vormen van discriminatie, waaronder joden- en homohaat. Dat is wat de wat minder expliciete ‘antiracistische’ reacties – w.o. die van de club – onder de aandacht willen brengen, al is dat PR-technisch gezien minder handig, maar daarmee nog niet per definitie minder oprecht. Dat raakt nu in de storm tussen ‘voor’ en ‘tegen’ Zwarte Piet als vermeend symbool van racisme ook volledig ondergesneeuwd: want daar is die hele ophef op gericht. Werkelijk alles wordt aangegrepen om het volkseigene in een kwaad daglicht te stellen, en dan is het optreden van een stelletje idioten al voldoende, maar ook de – al dan niet overtrokken – reactie vanuit vooral de media en politiek daar weer op, evenals van diegenen die in het kielzog van de laatsten menen nog een duit in het zakje te moeten doen, al dan niet met een steek onder water m.b.t. het landsdeel!

Comments are closed.