Aan Farid Azarkan

Zomer 2020

Beste Farid,

Je merkt langzamerhand echt wel dat in Nederland wonende Marokkanen en Turken een stuk verder in hun ontwikkeling zijn dan bijvoorbeeld Antillianen, Surinamers, Rwandezen en Ghanezen.

Valt het jou ook op?

Ik bedoel: die laatste groepen zitten nog in het stadium van louter lichamelijke activiteiten, zoals vingerwijzen (Rwandezen en Surinamers), rondneuken (Antillianen en Surinamers), kopschoppen (Ghanezen) en handophouden (allen).

Marokkanen en Turken zijn wat slimmer. Jullie gebruiken ook je hersenen en snappen dat het in het leven ‘geven en nemen’ is. Dat je meer bereikt als je niet alleen dingen eist, maar er ook iets voor teruggeeft.

Het is tof dat jullie bij DENK ook partijgenoten van Antilliaanse en Surinaamse origine helpen om te leren dat prachtige orgaan direct onder hun hersenpan ook te gebruiken.

Bij het Noord-Hollandse Statenlid Gideon Everduim is dat al een beetje gelukt.

Zo ben ik zelf zéér gecharmeerd van zijn idee om Surinamers en Antillianen die een achternaam hebben die ze in de weg zit, de gelegenheid te geven ‘m kosteloos te laten veranderen.

Dan blijven ze voortaan verschoond van de psychisch belastende vraag: “Ben jij soms familie van Sylvana Simons?” Of, nog erger, van Jandino Asporaat.

Sale/Zomerdeals 2020

En verder maken ze met stoere Hollandse namen als ‘Coen’, ‘Heijn’ en ‘De Wit’ (de laatste +h na het behalen van het strikdiploma) veel meer kans bij het vinden van stageplaatsen en bij sollicitaties.

Maar nóg constructiever vind ik zijn voorstel om de Nederlandse overheid (lees: de belastingbetaler) “de zoektocht van ‘koloniaal belaste’ Surinamers en Antillianen naar Afrikaanse roots” te laten betalen.

Briljant!

En wat mij betreft hoeft het niet beperkt te blijven tot Surinamers en Antillianen.

Ik vind dat we de zoektocht van iedereen naar zijn Afrikaanse (of Turkse) roots ruimhartig moeten financieren.

En dat we daarin dan ook niet zuinig moeten zijn.

Niks online-onderzoek. Niks snuffelen in een archief. Niks bellen en faxen.

Ter plaatse!

En naast het ticket van de enkele reis gewoon óók de verblijfkosten voor de eerste maand betalen.

Als ze maar beloven om ook meteen bij hun roots te blijven.

Groet,

JanD

PS.  En van mij ook nog een lief cadeautje voor iedereen die besluit gebruik te maken van deze Roots Regeling!

Ik hang om principiële redenen niet aan de subsidietiet. Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt doormaandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)