Aan Ewout Klei

Sale NL

Beste Ewout,

Ik werd gistermiddag gebeld door iemand die zei dat ie jou mijn werkboek ‘Schrijf je boek in 10 dagen’ cadeau wilde doen.

“Ewout maakt door Putin-vriendje Wierd Duk zulke erge dingen mee, dat móet echt worden opgeschreven voor het nageslacht. Dus ik wil hem jouw werkboek geven. Alleen zie ik op je site geen mogelijkheid om een boek te kopen en dan te versturen naar een ander adres dan je eigen adres. Aangezien ik op een van de Kanaaleilanden woon, is dat wat lastig. Kunnen we iets regelen?”

Natuurlijk konden we iets regelen.

Maar eerst wilde ik weleens weten wat voor ‘erge dingen’ je allemaal meemaakte.

Op de website Jalta vond ik een stuk van jouw hand met daarbij een foto van Wierd Duk.

Lang verhaal kort: je was zaterdag gebeld door iemand die zei: “Allah Akbar. Wierd Duk gaat je in de kont neuken”.

En daar wijdde je 695 woorden aan.

Ik raad mensen die willen lezen hoe het framen van Wierd Duk als ‘trollenkoning’ in zijn werk gaat aan het stuk vooral te lezen. Hopelijk vallen ze niet over je totale gebrek aan kennis van de grotemensenwereld (volgens jou kan de identiteit van bellers die nummerherkenning uit hebben staan niet achterhaald worden en heeft aangifte dús geen zin). En vinden ze omschrijvingen als ‘mijn vermoeden is…’ en ‘hoogstwaarschijnlijk is het dezelfde … die’ niet verdacht. En moeten ze net zo hard lachen als ik als ze lezen dat je de beller achteraf (waarom niet tijdens het ‘gesprek’?), adviseert om een leuke meid of jongeheer te versieren en “niet te vertellen dat je mij trollt, dat komt een beetje gek over”.

Me dunkt dat dat een beetje gek over komt.

Bij geen leuke meid of jongeheer gaat namelijk een belletje rinkelen bij het horen van de naam ‘Ewout Klei’, hoezeer je ook de leugen uit blijft melken dat ‘trollenkoning’ Wierd Duk je 06-nummer op Twitter heeft gepubliceerd.

Enfin, die gast die mij belde krijgt dus zijn geld terug.

Mijn schrijfmethode werkt namelijk alleen bij nón-fictie.

Chris Klomp dat je d’r bent!

Groet,

JanD