Aan Esther van Fenema

Winter 2020

Beste Esther,

Een dikke week geleden reageerde ik op het vertrek van longarts Wanda de Kanter en klimaatextremist Jan Rotmans bij NLBeter, de partij die ze samen met jou en je mattie en mede-organisator van het Depressiegala dr. Bram Bakker hadden opgericht. Ik schreef onder meer dat dr. Bram Bakker een charlatan was en dat het me verbaasde dat jij je aan die viespeuk verbond.

Daarop twitterde jij: “Ik kijk uit naar ‘briefje van Jan’ met als thema waarom Bram Bakker en Jan Rotmans en ik allemaal ‘fout’ zijn en zéker als we soms verbinden. Mssch willen we écht wat veranderen en ja daar heb je nou eenmaal een bepaalde dosis narcisme voor nodig…”

Nu ken ik weinig mensen die mij uitdagen om een ‘Briefje van Jan’ over hen te schrijven, maar goed, het kan best dat je niet alleen een narcist, maar ook een masochist bent.

Ik had nooit gedacht dat er elf dagen later inderdaad alle reden is om jou een ‘Briefje van Jan’ te sturen.

Uit gedegen journalistiek onderzoek van Nieuwsuur is namelijk gebleken dat de organisatie achter het jaarlijkse Depressiegala, de door jou én dr. Bram Bakker geleide stichting Mental Health Foundation, een subsidie van 278.000 euro niet besteed heeft aan onderzoek naar depressie, voorlichting op 500 scholen of jongeren, maar aan personeelskosten, tv-producent Skyhigh (toen nog eigendom van EO-coryfee Bert van Leeuwen) en de organisatie van het gala.

Terwijl Bakker en jij op de dag van het gala in de VIP-ruimte de gebraden haan liepen uit te hangen, kregen de (veelal gratis optredende) sprekers op jullie gala in de kleedkamer een bordje couscous om hun ergste honger te stillen.

Dat jouw mattie Bram Bakker een intens slecht mens is, weten we al langer. De ene keer legt hij een patiënte op het ruggetje, de andere keer misbruikt hij een suïcidale patiënte voor een documentaire:

Maar dat ook jij écht niet deugt, verbaasde me toch een beetje.

En begrijp me goed, hè. Ik zal niet beweren dat jij privé ook maar één cent achterover hebt gedrukt van de subsidie of de donaties aan die stichting van jou en Bakker. Dat kan ik immers niet bewijzen, omdat jullie maar van één jaar de cijfers openbaar hebben gemaakt.

Je hebt heus geen nieuwe auto gefinancierd met subsidie- of donatiegeld.

Maar wel je gigantische ego.

En dan vanavond bij het eerste lustrum van het Depressiegala gewoon weer samen met die Bakker op de voorste rij gaan zitten?

Je moet maar durven!

Groet,

JanD

PS. Het is nu wel duidelijk waarom De Kanter en Rotmans niks meer met jou en Bakker te maken wilden hebben 🙂

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

Films en series

4 thoughts on “Aan Esther van Fenema

 1. Het is toch schering en inslag ,overal wordt geld achterover gedrukt .Bij ieder instantie of het kleine of grote zijn speelt geen rol,alles in eigen zak .waar moet dit naar toe?In den Haag de 40 rovers en bijna alle partijen doen mee,ze lachen ons uit en als er in 2021 opnieuw stemmen is lopen ze ons na als loopse honden om maar je stem te krijgen.En daarna kent niemand ons meer , dan die lachende gek die zou Ik het liefst een klap willen verkopen .Maar je hebt ze allemaal echt 40 rovers .Ik heb nog nooit op de VVD. gestemd en dan zie je op sociaal media dat de VVD. met CDA en wat splinter partijen alweer de grootste is ,Maar of me nu lachen of huilen er moet iemand opstaan en zeggen nu is het genoeg geweest ,maar er is niemand die in staat is zoiets te doen en de mensen ook niet .Jan bedankt dat je mijn briefje misschien gaat lezen mijn dank.

 2. Lijkt veel op Borderline, dat narcisme.
  Je de hele tijd een rol uit je fantasie moeten aanmeten, om dan na een paar dagen in te storten met migraine of zware depressie.
  Om dan weer op te klauteren en weer in dezelfde fout te vervallen.
  Valt ook niet mee je eigen beperkingen te leren kennen en daarvan te leren houden ..
  In een gevangenisproef is gebleken dat onthouding van medicijnen en dwang tot confrontatie met hunzelf, het beste medicijn was
  Voor hunzelf, voor de omgeving, voor de misbruikte deurmatten

Comments are closed.