Aan Erik Mouthaan

Zomer 2020

Beste Erik,

Er zijn in Nederland nogal wat mensen die doen alsof jij als RTL-correspondent in de Verenigde Staten álles wat Donald Trump doet afzeikt.

Is niet zo.

Tuurlijk blijkt uit jouw Twitter-timeline overduidelijk dat je geen fan bent van de huidige Amerikaanse president.

Maar je bericht zelfs op dat social medium heus ook gewoon neutraal over Trumps daden, waarbij je het oordeel aan je lezers overlaat.

Ik vond over de hele maand augustus maar liefst zes neutrale berichten van je!

“President Trump rouwt om de dood van zijn broer Robert.”

“De deal tussen Israël en de Emiraten is een prestatie van Trump. Zeggen zelfs felle critici.”

“Trump: economie trekt aan.”

“Een reeks nieuwe sancties van de regering Trump om China te straffen voor behandeling Oeigoeren.”

“Regering Trump zet groot in op snelle levering vaccins. Na deal met medicijnmaker Pfizer nu ook een met Glaxo, oa om testperiode te verkorten zodat het middel snel kan worden ingezet.”

“President draagt masker bij bezoek aan fabriek.”

En er waren er deze maand ook nog twee niet alleen neutraal, maar zelfs positief. Berichten waarin je Trumps intelligentie en vrijgevigheid prees.

“Slim. Terwijl Biden zijn woonplaats Wilmington niet uitkomt, reist Trump naar Bidens geboortestad, in cruciale swingstate.”

“De cheque is onderweg! Trump geeft zijn volledige salaris aan goede doelen.”

Verder was het natuurlijk weer het gebruikelijke werk, vol negatieve kleuring. Wat misschien wel terecht is, en misschien ook niet, maar volgens mij niet het werk van een correspondent van een zich als onafhankelijk presenterende zender.

Ik bedoel: een correspondent moet toch gewoon laten horen en zien wat er gebeurt en vooral niet proberen om de kiezer te beïnvloeden? Wat sowieso natuurlijk lachwekkend is, dat een Nederlandse journalist in het algemeen en een VS-correspondent in het bijzonder denkt dat hij of zij énige invloed kan uitoefenen op de verkiezingen in de Verenigde Staten. Da’s echt het muisje dat met de olifant over de brug loopt en zegt: “Wat stampen we, hè?”

Het lijkt mij dat mensen zoals jij beter dingen kunnen proberen te veranderen waar ze wél invloed op hebben.

Zo zag ik van jou ook een tweet voorbij komen waarin je je verbazing uitsprak over de kleur van de mensen in de Nederlandse directiekamers. Deze:

Zeker fascinerend.

Wat mij bij blanke diversiteitsdrammers altijd zo opvalt, is dat ze nooit het goede voorbeeld geven.

Want als je principieel loopt te doen, maar er vervolgens niet naar handelt, ben je wat mij betreft een weggooier. Was er echt geen zwarte Nederlanderse journalist te vinden die jou ergens de afgelopen veertien jaar had kunnen vervangen in de VS?

En Jeroen Akkermans in Duitsland? En Alex Tieleman in Spanje? En Olaf Koens in Turkije? En Eva Hartog in Rusland? En Sandra Korstjens en haar man Marc Bessems in Brazilië? En Saskia Houttuin in Kenia? En Eva Oude Elferink in India? En Anne Saenen in Groot-Brittannië? En…

Enfin, je snapt mijn punt.

Ik weet dat je na de herverkiezing van Trump, die jij als ‘laatste kunstje’ eerst nog even probeert tegen te houden, terug wilt naar Nederland. “De publieke omroep mag altijd bellen”, zei je onlangs – want enige zelfkennis is je niet vreemd.

Héél benieuwd welke pigmentverwende correspondent RTL Nieuws dan in het kader van ‘practice what you preach’ in New York gaat neerzetten als jouw opvolger.

Ik gok: geen.

Wordt gewoon weer een ‘witte’.

Groet,

JanD

PS. Ik heb alvast een geinig afscheidscadeautje voor je gekozen. Kun je gewoon mee over straat straks, in Amsterdam. Niks aan het handje!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)