Aan Eddy Habben Jansen

Beste meneer Habben Jansen,

Ik wil het met u, de directeur van ProDemos, even over fatsoen hebben.

Gisteren was ik met een kleine twintig andere lijsttrekkers bij de presentatie van de Stemwijzer. Dat is de keuzetool die uw zwaar door PvdA-minister Plasterk (en George Soros) gesubsidieerde stichting heeft ontworpen om kiezers aan de hand van dertig ongenuanceerde stellingen (zoals: ‘Ik wil voortaan nul islamitische immigranten’) te ‘helpen’ bij het stemmen.

Ik heb me op dat feestje van u keurig gedragen.

Sylvana een handje gegeven, Tunahan Kuzu een handje gegeven, Henkie Krol tijdens een vrolijk weerzien gevraagd of ie Jan Nagel de groeten van me wilde doen, Pechtold tegen Rutte horen fluisteren “Ik heb weer wat om Geert mee te pakken”, met Jantje Roos ons ongezonde voedingpatroon van deze weken besproken… u kent dat wel.

En ja, ik zat er, terwijl die andere lijsttrekkers de uit hun hoofd geleerde antwoorden op de 30 stellingen aanklikten, met een dichtgeklapte laptop. Omdat uw verkiezingstool een democratie-hatende prutstool is.

(Ook op het gebied van privacy trouwens, want de eerste dag werden de antwoorden van iedereen keurig aan Google doorgegeven en vannacht – ik ben altijd vroeg wakker – was de tussenstand ook gewoon te zien met een scriptje)

Maar dat tussen haakjes.

Het ging over fatsoen.

Om de een of andere reden gaf ik nogal veel interviews. Tijdens een van die interviews stond u mee te luisteren. Mag natuurlijk, het was uw feestje. Maar wat ik niet vond kunnen: dat u hardop inbrak in mijn gesprek met die verslaggeefster toen ik beargumenteerde waarom ProDemos wel heel erg ‘oude politiek’ is.

Het kan natuurlijk niet, dat zo’n keurig ambtenaarstype als u zo uit zijn rol valt.

Want wat zei ik nou helemaal? Dat in de Raad van Toezicht en de Raad van Advies van uw stichting bijvoorbeeld Elvira Sweet zit, de koningin van het PvdA-cliëntelisme in Amsterdam. En Wim Deetman, de CDA’er die het deksel van de doofpot vol seksueel misbruik binnen de katholieke kerk maar half wilde lichten. En Frans Weisglas, de VVD-oudgediende die sinds 5 december alleen maar kinderachtige, hatelijke tweets over GeenPeil mijn kant op stuurt – en die we dus ook niet kunnen betichten van een open oog voor meer directe democratie.

Ik noemde die drie “oude politiek”.

En u spuwde – ik heb thuis de tape nog even afgeluisterd – voor u boos wegbeende hardop mijn kant op “Wat een onzin!”

Onfatsoenlijk? Ach, meen ik niks van, joh. Vooral vermakelijk.

Want heel even viel u uit uw rol. Heel even toonde u uw ware gezicht.

Ik zie dat graag nog eens, bij de gemeenteraads-Stemwijzer van 2018!

Groet,

JanD