Aan Dyab Abou Jahjah

Beste meneer Abou Jahjah,

Ik kijk zondag niet naar uw optreden in VPRO’s Zomergasten.

Nu kan ik natuurlijk een mooi verhaal gaan afsteken over de reden waarom ik dat niet doe. Want u deugt voor geen meter, van de in Iran wonende presentator Thomas Erdbrink hoeven we geen écht kritisch gesprek te verwachten (en dat is ook helemaal de bedoeling van het programma niet) en de VPRO verdient inderdaad de kijkcijfers niet, nu die ooit vrijzinnige omroep à la de NTR met College Tour (“Goedenavond, meneer Holleeder!”) een kijkcijferhoer is geworden.

De waarheid: niet naar VPRO’s Zomergasten kijken past bij mij in een traditie. Ik heb de namenlijst van de 147 gasten die u voor gingen eens bekeken en kwam tot de conclusie dat ik minder dan tien procent van alle uitzendingen heb gezien. Sterker: minder dan vijf procent. Het boeit me blijkbaar niet, dat hele VPRO’s Zomergasten.

Wat trouwens ook geldt voor rond de 16.500.000 andere Nederlanders.

Veel gedoe om niks dus.

Groet,

JanD