Aan dr. Bram Bakker

Mid-season

Beste meneer Bakker,

Ik las gisterochtend een paar tweets van mijn oude makker Marc van der Linden over Rachel Hazes. “Rachel Hazes heb ik altijd een fantastisch mens gevonden, net als de kids Roxanne en André. Ik hoop dat ze de tijd krijgt om te herstellen. Daarnaast hoop ik dat mensen de tijd nemen om Rachel te begrijpen, te leren kennen en te steunen”.

Nu lees ik niet elke dag de roddelbladen en De Telegraaf, maar ik dacht meteen: o jee! Google is in zulke gevallen je beste vriend en wat bleek? Rachel Hazes is geestelijk in de war en opgenomen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Hilversum.

Als je een paar jaar meeloopt in de wereld van de media weet je wat dat betekent: dr. Bram Bakker is nooit ver weg om deze patiënte te steunen. De krant van hoofdredacteur Hans Nijenhuis Frans Weisglas, het Algemeen Dagblad, had deze keer de ‘primeur’.

Psychiater Bram Bakker aan de lijn!

En die begon natuurlijk meteen te ratelen. “Psychiater Bram Bakker vermoedt dat Rachel Hazes er ernstig aan toe is. De nood moet serieus hoog geweest zijn. Anders wordt iemand nooit op zo’n plek behandeld. Mogelijk is ze een gevaar voor zichzelf geweest”.

En ratelde door: “Iemand met ‘doorsnee’ depressieve klachten wordt in geen geval op zo’n afdeling opgenomen. Ik denk, op basis daarvan, dat er meer aan de hand moet zijn met mevrouw Hazes. Ze ligt daar immers niet zomaar. In ziekenhuizen worden doorgaans psychiatrische patiënten opgenomen met een ‘combinatieproblematiek’. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die behalve in grote geestelijke nood suïcidaal zijn of verslaafd zijn aan alcohol, drugs of medicijnen.”

En ratelde door: “Mogelijk is de diagnose geweest dat dringende hulp op korte termij…”

En door…

En door…

Nadat u, trouwens, eerst benadrukt had dat u de situatie van Rachel Hazes niet kende.

Hahahahahahahaha.

Net als al die andere keren dat u iemand die niet uw eigen patiënt was uit ijdelheid ging lopen diagnosticeren zodra er een quootjesgeile journalist aan de lijn hing.

Weet u wat ik dacht?

Die Bram Bakker moet zijn muil eens gaan leren houden.

Dat dacht ik.

En denk ik.

Groet,

JanD