Aan Dirk-Jan van Baar

Pamper 40 procent

Beste Dirk-Jan,

Ik weet nog goed dat ik in 2009 als nieuwe hoofdredacteur van HP/De Tijd een kennismakingskoffie deed met alle vaste en losse medewerkers van het blad.

Er kwam een leger aan paradijsvogels voorbij. Van de ietwat wereldvreemde mevrouw die zichzelf net voor mijn komst benoemd had tot ‘chef kunst’ (alsof ik een ‘chef kunst’ wilde) tot de meneer die mij consequent vousvoyeerde om wat afstand te creëren (en die toch nog een tijdje wachtte voor ie durfde afzien van de wekelijkse 500 euro voor zijn boekbespreking). En van een columnist die wekelijks als enige úren na de deadline een stukkie leverde dat steevast opging voor het wereldrecord tikfouten maken (hoi, Jan!) tot eh… een verder sympathieke meneer met uitsluitend aan zij- en achterzijde lang, vettig haar en een bril vol vlekken die, zo viel mij op, voor een 70-jarige best weinig rimpels had.

Die laatste vogel, dat was jij.

Ik zocht het net op. Je was destijds pas 51. LOL.

Ik zocht dat op, omdat je helaas gisteren weer even in mijn leven kwam.

Je schreef op Twitter: “Oké, na drie dagen onsmakelijke twitteroorlog noteren we naast @DonArturito de volgende namen als extreemrechtse fronttroopers: @leondewinter @wierdduk @RHoogland @Esther_Voet @RoelofBouwman @JanZandbergen @JanDijkgraaf @jangajentaan @BasBvp @SamvanRooy1 @OpiniezMagazine”

En: “Geen slechte score, al zeg ik het zelf. Nog iemand vergeten? Meld uzelf. Lijkt me ook een gevalletje @CIDI_nieuws dat zoveel van onze Joodse vrienden zich in dit exclusieve gezelschap bevinden.”

Normaal gesproken zouden ook deze tweets aan mijn aandacht zijn ontsnapt, want een ‘mention’ werkt alleen als je de juiste twitternaam gebruikt, maar het ‘trollenleger’ van een van die andere ‘fascisten’ attendeerde me er op.

Want zo werkt dat bij jouw soort.

Je beledigt doodgoeie mensen als Rob Hoogland (De Telegraaf, ja, klopt, wat erg!) en Bas van Putten (NRC Handelsblad) tot op het bot en als ze iets terug zeggen en hun volgers vinden ook wat, beweer je dat ze ‘hun trollenleger op je afsturen’ en zeg je “Hebben jullie enig idee welke hetze jullie aan het ontketenen zijn?

Het wachten is vervolgens op retweets van ranzige opruiers als Hans Laroes, Leo Lucassen en Sidney Smeets en eh… de hetze is compleet.

Weet je wat het beste bewijs is dat helemaal niemand ook maar iemand op je afstuurt, Dirk-Jan?

Jouw adres en telefoonnummer zijn nóg makkelijker te googelen dan de mijne.

En ik wed dat niemand uit dat vermeende ‘trollenleger’ je heeft opgezocht of opgebeld om je uit te schelden, kaal te scheren of erger.

Pure framing, ouwe reus. En laster.

Bij Panorama heb ik ooit geleerd dat je nooit een stuk moet eindigen met: “En in de verte blafte een hond.”

Laat ik dat dan ook niet doen.

Laat ik het houden op: “En in de verte rochelde een fossiel.”

Groet,

JanD

PS. In 10 jáár eindelijk eens je boek schrijven kan ook natuurlijk… Met de code ‘cadeautjevanjan’ krijg je drie tientjes korting. Kun je, met jouw model, drie keer van naar de kapper.