Aan Dionne Stax

Lieve Dionne,

“Sorry mensen, zo was het niet bedoeld. Wij zijn hier ook geschrokken van de gebeurtenissen in Berlijn”, twitterde je gisteren nadat wat mensen boos waren geworden over een eerdere tweet van jou vanaf het Serious Request-terrein in Breda.

Dat was een tweet met een foto van jou, lachend, tussen een vrolijk gezelschap SR-makers met de tekst: “Wat een heftig nieuws uit Berlijn… Deze leuke heren pasten er net hun muziek op aan #SR16”.

Voor een presentatrice van het NOS Journaal niet de meest empathische tekst. En dan weet je op social media: dan krijg je ‘m, de shitstorm.

Ik doe daar niet aan mee.

Ik denk dan: ach, zo’n meisje van de Staatsomroep… Dolblij dat ze een nachtje bij Frank van der Lende en Domien Verschuuren mag komen logeren. Het komt misschien wat rot haar iPhone uit, maar ze bedoelt het allemaal goed.

Bovendien: wat kun jij er aan doen dat op één dag terroristische aanslagen worden gepleegd in Turkije, Zwitserland en Duitsland?

Als we op een dag als gisteren boos moeten worden, dat toch liever op Angela Merkel. Met haar “Wir schaffen das”. En op alle andere EU-politici die vriendjes willen blijven met dictator Erdogan, die de grenzen wagenwijd open zetten voor de islamisering en voor de soldaten van Islamitische Staat, de gewapende milities van de religie van de vrede.

Zo’n tweet van GroenLinks-Jesse Klaver is wat dat betreft veel kwalijker dan die van jou. “Hoe gestoord kun je zijn! Inrijden op mensen die met familie en vrienden een feest van vrede vieren. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers.” Staat natuurlijk niets verkeerds in, maar zal ie van ‘gestoorde eenling’ nog ‘islamitische terrorist’ maken als definitief bekend wordt dat de dader in Berlijn een islamitische vluchteling uit Pakistan was?

En wat dacht je van D66-voorman Alexander Pechtold? “Aanslagen het zal en mag nooit wennen! #Berlijn”. Zo’n man gun je Wikipedia op zijn computer.

Of Lodewijk Asscher, die nu hij PvdA-lijsttrekker is opeens een Timmermansje ging doen op Facebook? “Het is bijna kerstmis, er worden bomen gekocht en naar huizen getild. Het jaar moet af. Achter de ramen branden lichtjes. Kinderen versieren met ballen en piek. De radio speelt dezelfde muziek als ieder jaar. Vandaag werd in Ankara de Russische ambassadeur vermoord. Vandaag werden in Zurich moskeebezoekers beschoten. Vandaag is iemand opgestaan met het plan om met een vrachtwagen te gaan inrijden op levende mensen. Mensen die op een kerstmarkt, vlak bij de Gedächtniskirche gluhwein dronken. Genoten van het leven. We zien beelden van ontreddering uit Berlijn. Beelden die cynisch veel lijken op 14 juli in Nice. Na priesters, café-gangers, concertbezoekers, joden, tekenaars, politiemensen, stadionbezoekers het zoveelste symbool van onze vrije wereld. Ondraaglijk licht en vrij blijkbaar – voor diegenen die ons haten. Laten we die vrijheid koesteren. Laten we die vrijheid verdedigen. Met wapens en met woorden. Vanavond rouwt Berlijn. En wij met hen.”

Lieve Dionne, ik weet dat jullie bij de NOS niks van Donald Trump moeten hebben. De man is niet zo JFK als Jesse Klaver, niet zo Hillary Clinton als Alexander Pechtold en niet zo Barack Obama als Lodewijk Asscher.

Maar weet je wat Trump meldde?

“ISIS en andere islamistische terroristen slachten voortdurend christenen af als onderdeel van hun wereldwijde jihad. Vandaag waren er terreuraanslagen in Turkije, Zwitserland en Duitsland – en het wordt alleen maar erger. De beschaafde wereld moet zijn denken veranderen!”

Dát is pas andere muziek.

Die mij heel wat meer aanstaat dan dat obligate gemurmel van onze beroepspolitici.

Kus!

JanD