Aan Dilan Yesilgöz

Beste kakelkip,

Het grote nadeel van het trage stervensproces van Mark Ruttes premierschap is natuurlijk dat we langer dan iedereen tot vorige week dacht aan Hugo de Jonge als minister van coronazaken vastzitten.

Die is van het vaccineren weer zó’n puinhoop aan het maken, dat er talloze extra doden en andere slachtoffers meer gaan vallen dan zou gebeuren bij een vakminister (ik noem een Marcel Levi) op dat ministerie in plaats van een omhooggevallen onderwijzer.

Maar de kruiptocht van Rutte richting uitgang biedt ook voordelen.

Zo is het een prachtig schouwspel om VVD’ers van de vorige generaties te zien stampvoeten om het leed dat hun Grote Leider wordt aangedaan. Allemaal besmet met dezelfde karakterkanker en hetzelfde mankerende geheugen als Rutte duwen ze jullie Mark nu massaal in de slachtofferrol.

Naast mastodonten als Henk Kamp (die vorige week nog zeker wist dat Mark Rutte nooit loog, want hij kende hem, LOL), Annemarie Jorritsma (die vindt dat jongeren van andere partijen hun grote smoel moeten houden) en Fred Teeven (die blijkbaar vergeten was hoe hij zelf door Rutte voor/in de bus werd gegooid) gingen ook de billenmaten waarmee Rutte op Koningsdag altijd gaat varen zich roeren.

Fritsie Huffnagel natuurlijk.

En die vréselijke Jan Driessen uiteraard.

De meeste mensen kennen Driessen allen als de paling in de emmer snot die Camiel Eurlings maar als de ideale schoonzoon blijft neerzetten omdat hij een dealtje sloot om een gang naar de rechter te voorkomen toen hij zijn verloofde in elkaar had gerost.

Maar dat deed Driessen ‘voor z’n werk’.

Als hij lippendienst kan verlenen aan Mark Rutte, doet hij dat gratis. Dat een vakblad als Adformatie zich leent voor een liefdesverklaring van Driessen is natuurlijk een beetje dubieus, maar smullen was het jankverhaal wel.

Driessen zag de leugen van Rutte over Omtzigt als “een vergissing voor de camera”, duwde alle partijen die Rutte nu lieten vallen in de ranzige Trump-, Orban- en Erdogan-hoek en eindigde zijn huiliehuilie-verhaal met “Plat hard populisme blijkt in Den Haag besmettelijker dan het coronavirus”.

Toeslagenaffaire?  Nooit van gehoord!

Bol.com Algemeen

Alles trekken de schatplichtigen van de vorige generaties uit de kast.

Héérlijk.

Maar het allerlekkerst vond ik toch wel dat iedereen ziet wat er óók gebeurt bij de VVD met de níeuwe generatie.

Die houdt alle opties open.

Bijna geen pas gekozen of herkozen Kamerlid neemt het, uit angst om de eigen carrière te schaden, openlijk op voor Mark Rutte.

Geen stoere praatjes op niks af van de inval-Dilan, Bente Becker.

Geen “tuig”- en “keihard aanpakken”-gekakel van jou zelf.

Ik vind het de mooiste bonus van het bungeltijdperk van Mark Rutte.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! En de sleutel raken we kwijt.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.