Aan Dilan Yesilgöz

Beste Dilan,

Tranen met tuiten hier.

De Nederlandse regering wilde vlak voor de stemmingen in de Tweede Kamer over het Kill the boer-beleid van het kabinet-Kaag 1 een ‘tot hier en niet verder’-boodschap kwijt aan de boeren.

De (formele) premier sprak twee hele minuten lang de natie toe.

Dat je met je trekker de snelweg niet op mag.

Dat je geen mest mag uitrijden over de snelweg.

Dat je geen hooibalen in de fik mag steken.

En dat je geen politici mag intimideren.

Om extra gezag uit te stralen gaf hij daarna het woord aan de minister van Justitie en Veiligheid.

“En Dilan, misschien wil jij nog een paar dingen aanvullen.”

‘Dilan’ zag er weer als door een ringetje te halen uit.

Haren keurig in de krul.

Make-up op orde.

Hooggehakte kantoorklompen (gaat steeds beter, zag ik).

Keurig rood jurkje, dat ‘Dilan’ voor het oog van de natie snel nog even recht had getrokken toen ze naast de premier was gaan staan.

En toen begon ‘Dilan’ te praten.

“Nou, heel kort wellicht. Zoals de premier aangeeft is eh… demonstreren is groot goed in ons land. En eh… alle begrip voor iedereen die eh… stem wil laten horen, alle ruimte ook daarvoor, maar demonstreren doe je niet door agressie te gebruiken en te intimideren. En eh… zoals al werd aangegeven door de premier: veel respect voor burgemeesters, politie, OM, die ook afgelopen dagen keihard hebben gewerkt om gevaarlijke situaties te beëindigen en ook te handhaven en op te treden daar waar nodig en daar waar mogelijk. En eh… de politie zal dat ook blijven doen, eh… de ene keer deëscalerend hè, want echt gericht op de veiligheid ook van mensen d’r omheen, bijvoorbeeld weggebruikers, de andere keer door aan te houden, te beboeten, spullen in beslag te nemen. Ehm… in ieder geval betekent dat je niet zomaar de wet kunt overtreden en daarmee wegkomt. Eh… ik denk dat dat mijn toevoeging voor nu is.”

LOL.

Ik weet niet wat je nu dacht.

Dat alle boeren subiet op de trekker stapten om huiswaarts te keren?

Dat ze in hun WhatsApp-groepen afspraken om voortaan met bus en trein naar een keurig bij de gemeente Den Haag aangekondigde demonstratie op het Malieveld te gaan en te luisteren naar speeches van verraders als Tjeerd de Groot (D66), gladjakkers als Thom van Campen (VVD) en farizeeërs als Derk Boswijk (CDA) en Pieter Grinwis (Christenunie)?

Dat ze het aan lobbyclubs als LTO Nederland overlaten om met provincies in achterkamertjes dealtjes te sluiten die ertoe leiden dat hun bedrijfsvoering op de kop moet of ze zelfs een baantje in de fabriek moeten gaan zoeken?

Of een touw en een balk.

Omdat ‘Dilan’ en ‘de premier’ het zeggen?

Een voorproefje van de echte reactie van de boeren was gisteravond rond elf uur te zien.

Ergens in Hierden werd een giertank leeggespoten.

Werd een politieauto gevuld met hooi.

En ging de politie op de vlucht voor enkele tientallen boeren.

‘Dilan’ en de ‘premier’ stopten de geest niet in de fles met hun obligate law and order-babbeltje, maar staken de lont alleen maar verder in het kruitvat.

Jesse Klaver (GroenLinks) snapt het dan toch beter.

Die twitterde gisteravond: ”Dit heeft allang niets meer met je recht op demonstratie te maken.”

Klopt.

Dit gaat inderdaad niet over demonstratierecht.

Dit gaat over een onbetrouwbare overheid die levens verwoest.

De levens van de Groningers.

De levens van de Toeslagenouders en hun kinderen.

En nu dus de levens van de boeren.

De boeren hebben echter van de Groningers en de Toeslagenouders geleerd dat “je stem laten horen” jullie er niet van weerhoudt om mensen de nek om te draaien.

En de boeren hebben trekkers…

En jullie?

Jullie hebben een groot probleem.

Helemaal zelf veroorzaakt!

Groet,

JanD

PS. Cadeau! Om ietsje meer gezag uit te stralen de volgende keer.

UPDATE Uiteraard kreeg je ook (gelukkig spreekwoordelijk) een beurt in afl. 70 van de Nare Jongens Podcast, de Huilie Huilie Special.

Dank voor jullie donaties!

3 thoughts on “Aan Dilan Yesilgöz

  1. Ik blijf erbij, de boeren moeten net als de Canadese vrachtwagenchauffeurs naar Den Haag afreizen en die stad gewoon dichtgooien. Een ring van trekkers rond het binnenhof. En eentje rond het media park in Hilversum waar de propaganda afdeling van het binnenhof zit. Maar blijf wel gewoon vreedzaam. Laat je niet provoceren door de leugenaars van het binnenhof of de Quislings van de politie. Opblaaskastelen voor de kids, podia met bandjes, BBQ voor voorbijgangers. En laat Rutte zich maar net zo ontmaskeren als een autoritaire dictator als Trudeau.

  2. Om nog maar te zwijgen over het optreden van Jan Paternotte bij Humberto. Dat was meer dan een openlijke provocatie, dat was gewoon een dikke fluim in het gezicht. Nu wachten tot de staatsmedia de tijd rijp vindt voor de termen ‘boerenterreur’ en ‘gevaar voor de samenleving en openbare orde’. Eerst nog even de publieke opinie met beeldvorming voor het ‘gewone volk’ bespelen. Desnoods met wat opgeklopte leugens en fabeltjes. Kinderen erbij betrekken, ‘onze hulpverleners’, kamerleden die moeten ‘onderduiken’ en Mark ‘afschuw en verbijsterd’ Rutte. Dezelfde modus operandi als een tijdje geleden met de wappies. Wachten op de eerste ‘enquete’ onder ‘de mensen’ die massaal ‘klaar zijn’ met de boeren en hun acties. Het is allemaal zo doorzichtig inmiddels. Of het nu gaat om Oekraine, covid, boeren, migratie, klimaat, racisme, Trump, islam, Europa en alles een millimeter rechts van het midden. Vroeger was het de rol van de kerk, nu de trias media, lobbygroepen en politiek. De huidige moderne mens voelt zich er prettig bij en dat is een trieste zaak. Er is geen enkele ruimte meer voor individualisme en een eigen mening. Het gaat allang niet meer om de boeren, dit gaat veel dieper. Totale macht en controle. Jaja, het ‘vrije en democratische’ Europa. ‘Wij’ zijn het verlichte baken van de wereld. De nieuwe Toren van Babel.

  3. Aan de minister van J en V:
    Mevrouw, ik ken iemand die sms-berichten heeft gewist terwijl dat volgens de wet niet mag.
    Wilt u er alstublieft voor zorgen dat deze man er niet mee weg komt? Bij voorbaat dank.

Comments are closed.