Aan Dilan Yesilgöz

Beste Dilan,

Ik ga niet flauw doen over het feit dat jij geen rechtenstudie hebt afgerond aan een gerenommeerde universiteit, maar sociaal culturele wetenschappen, een geitenwollensokkenstudie aan de VU.

De laatste echte ministers van Justitie die de VVD leverde, waren een seniele bejaarde (Ivo Opstelten) die nog geen bonnetje kon vinden en een goedmoedig lammetje (Ard van der Steur) dat zich liet offeren op het hakblok rond de Teeven-deal om als katvanger voor premier Rutte te dienen.

Dus ze zullen, toen ze hoorden dat Justitie weer naar de VVD ging, wel al hebben begrepen dat het weer enkele jaren doofpotvullen en zwartlakken zou worden. En dat kan iedere onbenul.

Ik ga ook niet flauw doen over het feit dat je de eerste minister van Justitie wordt die door een in TBS gespecialiseerde advocaat bij de talkshow Op1 compleet voor schut werd gezet omdat ze geen idéé had van de wettelijke mogelijkheden die er al lang zijn om de samenleving te beschermen tegen bijvoorbeeld moslimterroristen.

Weet je nog wel, toch?

Iedereen lult weleens uit zijn nek.

Maar ik vrees dat al die juristen op dat ministerie die met verbazing vernamen dat jíj hun nieuwe minister zou worden het fragment wél volop met elkaar gedeeld hebben de afgelopen dagen.

Of ze dat hoofdschuddend van ergernis of schaterlachend van de pret deden, zal afhangen van hun taakopvatting.

Maar ze deden het hoe dan ook níet uit trots.

Ze moesten bij de oudejaarsviering toch aan familie en vrienden uitleggen dat ze de komende maximaal drie jaar moeten knipmessen voor een tikkeltje ordinaire, principeloze (SP, GroenLinks, PvdA, VVD) baantjesjager.

Hoe dan ook: feit is dat je zonder de steun van ambtenaren als minister kansloos bent op elk ministerie.

En of “Keihard aanpakken dat tuig!”, de lijfspreuk waarmee jij de steeds verder verkagende VVD eerst bij PowNed en later bij WNL nog een béétje het imago van een law and order-partij probeerde te geven, zorgt dat ze toch nog voor je in de houding springen, waag ik te betwijfelen.

Ik denk dat die ambtenaren op Justitie ook te ouderwets zijn om in polonaise door de gangen van het ministerie te gaan, nu ze opeens na al die blanke mannen iemand met twee (vrouw, Turk) of zelfs drie vinkjes op de diversiteitslijst als hoogste baas hebben.

Desondanks wil ik jou van harte feliciteren met je aanstaande benoeming.

Het wordt één groot feest!

In ieder geval voor columnisten.

Groet,

JanD

PS. Cadeau! Want ik gun je alles, behalve een hallux valgus.

3 thoughts on “Aan Dilan Yesilgöz

 1. Naarmate een politicus langer en langer regeert omringt hij of zij zich steeds meer met ja knikkers en carrière tijgers die braaf aan hun CV werken. Alle kundige bewindslieden zijn allang opgestapt want de grote roerganger zit of te stevig in het zadel of zijn er door hem of haar vakkundig uitgewerkt, want hij of zij duldt geen bedreiging. En terwijl het volk nog braaf op hem of haar stemt neemt de effectiviteit van de regering af en het aantal schandalen toe, want niemand in de regering durft of wil hem of haar de waarheid te zeggen, de leider wordt steeds autoritairder en erratisch, steeds meer overtuigt van het eigen gelijk.

  Het is de kunst van een goede regeringsleider om niet te lang te blijven zitten, hooguit 2 termijnen, zolang de regering nog werkelijk effectief is. En om daarna een goede opvolger klaar te hebben staan. Door te lang te blijven zitten neemt zijn of haar effectiviteit af, verdwijnen de kroonprinsen en als de onvermijdelijke val tenslotte wel komt neemt hij of haar de partij in zijn of haar val mee.
  Maar Rutte zit nu al heel lang, doet wat hij wil, duldt geen tegenspraak meer, alle potentiële kroonprinsen zijn allang verkast en de VVD is alleen nog maar een Mark Rutte verherverkiezingsmachine geworden vol met loyale ja-knikkers zoals Dilan, Als Rutte moet opstappen klapt deze partij als een soufflé in mekaar. En dan gaat het interessant worden waar Rutte’s kiezers heen gaan verkassen want de VVD zal dan net zo’n 10 zetel partij worden als de PVDA en CDA.

 2. Dit is nu ons land. Het land van Rutte, Kaag, Klaver, Hoekstra, Seegers. Het zogenaamde “liberale midden”. Het land van al die Judassen die voor macht alles inleverden en het volk verraden.
  Het land waarin je (eigen ervaring), als je in een sociale huurwoning woont, en je keurig gedraagt, voortdurend overlast mag ervaren van volk in appartementjes die door coöperatie verhuurd wonen aan zorginstanties die daar steeds zwakbegaafden of bv. statushouders in zetten. Alle intramurale zorg waar deze types zich vroeger uitleefden, is weg. Als je dan zoals ik, niet laf bent niet pikt jarenlang door zwakbegaafde meisjes en hun entourage geluidsgeterroriseerd te worden, en systematisch aan de bel trekt gebeurt er effectief: niks. Je communiceert je een tijd suf, en “het systeem” werkt uiteindelijk toe naar de conclusie dat jij (klager) een probleem bent. Zelfs een beroep doen bij gemeente werkt niet. Alle “professionals” zitten in dezelfde babbelstructuren die de merites van de zaak en de logische harde keuzes volkomen wegbabbelen. Zou dit ook zo werken bij al die kinderen die mishandeld worden onder toezicht van velen?
  En de nog maar net uit Afrika/AZC gekomen asieltypes wonen flatje en omgeving even flink goor uit en hé : op naar zomaar huurhuis! En als je dan openlijk de vraag stelt: “is er dan niemand in de sociale woning-/asielindustrie die even nadenkt over belang van omwonenden”, dan lijkt het wel of je vraagt naar spoken of zo.
  Dit is Nederland na 10+ jaar Rutte, de efficiënte saneerder. Alle ellende komt terecht bij beneden-modaal, en daarboven incl. in politiek/bestuur wordt het onzichtbaar gemaakt achter stelselverhalen en proceduregeneuzel. Blablablablabla.
  Het Nederland waarin Tineke Seelen van de week weer eens haar eeuwige gejammer op radio 1 mocht laten lopen, zogenaamd humanitair maar o zo politiek gekleurd. Ze gaf mensen die kritisch zijn op asielbeleid een valse veeg uit de pan, boze vluchtelingenmadam. Hullie zijn zielig en wij moeten ze opnemen. Ik kan dat mens niet meer horen, maar ze kan gerust zijn. Haar wil zal geschieden.
  Nederland wordt een leuk land voor de bemiddelden. . Alles daaronder mag weggemoffeld verrotten. Efficiënt, klimaatneutraal, “humanitair” EU-gericht liberaal-socialisme is keihard en zal de “gewone” volkswijken verder onleefbaar maken. De bestuurlijke nepwerkelijkheid zal steeds verder komen te staan van de samenleving. Ons Soort Mensen bevredigt elkaars belangen in eeuwige Groupthink.
  “Gewone” mensen zijn maar racistische rednecks als ze nog voor hun belang opkomen op basis van wat ze dagelijks meemaken.
  Dit is waarom Fortuyn zo enorm aansloeg. Die doorzag dit haarscherp en verwoordde het feilloos.
  Maar ja, vermoord. Of zoals Wilders: veroordeeld tot uitsluiting en safehouses.
  Leuk, 2022, Rutte4……..

 3. Schuld van Cuomo toch? Lange draad… Ps. Hoe is het met de stagiair van Fred/erik Mouthaan?

Comments are closed.