Aan Diederik Samsom

TuinTuin

Beste Diederik,

Ik twijfelde.

Of ik je met kanker kon vergelijken.

Of dat de vergelijking met een hardnekkige schimmel toch beter was, om te voorkomen dat mensen over de tóón zouden beginnen.

Veiligheidshalve houd ik het op schimmel.

Eentje die zich heeft genesteld in de badkamer van een arbeiderswoning en die ondanks rigoureuze behandelingen (afstraffingen door de kiezers, messen in de rug van concurrenten in de lijsttrekkersstrijd) steeds weer terugkomt.

Weet je nog wat dat is, een arbeider?

Dat is iemand die (allang niet meer in overall) werkt in een bedrijf voor geld en die aan het eind van zijn geld een steeds groter stuk maand over houdt.

Enfin, schimmel dus.

Toen Frans Timmermans met behulp van de klimaatkerk en de klimaathandelaars in Brussel aan zijn megalomane missie begon om “het klimaat te redden”, zocht hij een secondant met een misschien wel net zo’n slecht karakter als hijzelf bezit.

Hij herinnerde zich hoe jij je licht gehandicapte dochter Benthe misbruikte in een verkiezingsspotje.

Hoe jij ondanks je bizar drukke werkzaamheden als PvdA-leider toch nog tijd vond om met je voorlichtster te gaan liggen krikken.

Hoe jij na je scheiding die drieënhalve ton voor je eigen huis contant kon aftikken.

Hoe je beloofde dicht bij je kinderen te blijven wonen.

Dus die zag in jou wel een soort ‘junior-Frans’.

Al moest-ie wel lachen om die drieënhalve ton. Klein bier voor de kasteelheer.

En hij haalde je naar Brussel als Kabinetschef.

Of dat niet te ver van je kinderen af was?

Welnee!

Schimmel herkent schimmel van grote afstand.

Frans wist heus wel dat je die tienduizenden euro’s salaris per maand, maar vooral die ongebreidelde mácht over mensen in wel 28 27 landen, véél belangrijker zou vinden dan de nabijheid van je kinderen.

Dat had-ie goed gezien.

En je leverde meteen.

Die hele ‘Green Deal’, waarbij ieder Nederland huishouden dat minder dan twee keer modaal verdient zwaar in de financiële problemen komt, komt natuurlijk uit jouw koker.

Frans is veel te ongeduldig om dat allemaal op papier te zetten.

Die wil ’s ochtends in dat korset gehesen worden, businessclass over de hele wereld gevlogen worden en in zestien talen zijn evangelie prediken.

Jij de backoffice, hij de schijnwerpers.

Maar soms treed je ook zelf nog naar buiten.

Dan had Frans op een zevengangen-diner gerekend, maar werden het er veertig.

Of 45.

Zoals toen er een interview bij de Europese denktank Bruegel stond gepland.

Dat neem jij dan over.

En dan zeg je dat ‘we’, de consumenten, veertig jaar lang te weinig hebben betaald voor energie en voor voedsel.

Véél te weinig.

Dat de prijzen voor energie en voedsel gaan stijgen.

Dat dat natuurlijk geleidelijk moet.

Waarom?

Omdat mensen anders ‘verkeerd’ gaan stemmen.

Dat laatste zeg je niet, maar dat is wel de echte reden.

Want liefst zou je iedereen meteen genadeloos straffen.

Hoe durven die gewone mensen nog een eigen autootje te willen rijden? Who the fuck was Joop den Uyl?

Hoe durven die bejaarden de verwarming op 20 graden te willen zetten? Who the fuck was Willem Drees?

Je bent, in navolging van die morbide obese chef van je, elk contact met de gewone man én inmiddels ook de middenklasse in je Brusselse bubbel helemaal kwijt.

Als jij nog een band met die groepen voelt, dan is het haat.

En achteraf moet ik toegeven dat slechts één PvdA’er uit jouw tijd in de Nederlandse politiek wel het beste met de arbeider voor had.

Jetta Klijnsma.

>

Die voorzag al in 2014 hoe al die Rutte-kabinetten de Nederlandse bevolking met behulp van wisselende kartelpartijen aan de geeuwhonger zouden gaan brengen.

Zij adviseerde ouderen om een moestuin te gaan houden.

“Dat levert veel groente en fruit op.”

Op de vraag wáár in de bejaardenwoning met mini-balkon die moestuin dan moest komen, bleef ze het antwoord schuldig.

Maar zij beleed in ieder geval met de mond betrokkenheid bij gewone mensen.

Zij wel.

Frans Timmermans en jij kunnen zelfs dat niet meer opbrengen.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Voor als je zelf eindelijk ook een beetje misselijk van jezelf wordt.

PS 2. Me nieuwe Nieuwsbrief is uit!

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste donaties via Backme en incidentele donaties via Bunq. Waarvoor dank!

5 thoughts on “Aan Diederik Samsom

  1. De PVDA verloor elk contact met de arbeidersklasse toen in de jaren 60 en 70 al die hoogopgeleide babyboomers, de meest waardeloze generatie ooit, de partij binnenmarcheerden en deze overnamen voor hun eigen issues. Niet door hebbende wat er gaande was, of bij gebrek aan alternatief, bleven arbeiders nog jarenlang trouw PVDA stemmen, maar toen de SP, Pim Fortuyn en de PVV kwamen begon de exodus en werd de PVDA een partij van hoog opgeleide deugers met carrière ambities in de politiek en ambtenarij. En allochtonen, die ze ook hadden wijsgemaakt dat de PVDA er voor hun was. Maar ja daar vist nu DENK ook in. Blijft over ambitieuze hoog opgeleide deugers. En hoewel de partij electoraal uitgerangeerd is heeft zij institutioneel nog veel macht waar het telt. In de ambtenarij, de omroep, burgemeesters en vooral de vele onverkozen overlegorganen die ons land rijk is. Allemaal dingen waar de oppositie, PVV, SP, de malloten van Forum, niks te kruimelen hebben en waardoor ze machteloos zijn.

  2. Ik heb een hekel aan Rutte e.a. van zijn partij. Met reden. En aan Kaag e.v.a. van haar partij. Niet voor niets. Maar de PvdA heb ik altijd een afschuwelijke partij gevonden. Wouter Bos was toch minister van financiën? En daarna had hij een functie elders, bij een bank toch? In ieder geval werkte hij in het belang van de banken. Toen een journalist hem naar de tegenstrijdigheden in die twee bannen vroeg, antwoordde Bos zonder schaamte met: “Ja maar ik heb nu een andere pet op”. Dag principes, hallo eigenbelang.

  3. Mijn vader was een echte PvdA stemmer en uiteraard braaf lid van de vakbond. Een arbeider uit het Roomse zuiden die zich afzette tegen het overheersende katholieke juk. Het woord van Joop was heilig. Arbeid adelt. Thuiszitten doe je maar als je 65 bent. Arbeid was toen nog lonend zelfs. Een automobiel, kleurentelevisie, wasmachine en 2x per jaar op vakantie naar de zee of de camping. Een spaarboekje bij de bank en een keurig pensioen. Toen de PvdA nog een echte volkse arbeiderspartij was. Present aan de fabriekspoorten en nauw verweven met de werkvloer van Groningen tot Maastricht. Joop den Uyl, 53 zetels in 1977 en 52 zetels in 1986. Toen kwam Wim Kok, en langzaam veranderde de prioriteiten en het partijprogramma. De PvdA werd meer een grote steden en minderheden partij en zette in op de verkeerde stokpaardjes. Toch haalde Kok nog 45 zetels in 1998. Met antiheld Ad Melkert en de opkomst van Fortuyn was de PvdA letterlijk en figuurlijk helemaal de weg kwijt en halveerde haar zetels. De arbeiders stapten massaal over naar de SP en later PVV. De SP haalden in 2006 maar liefst 25 zetels. Wilders in 2010 haalde 24 zetels. Wouter Bos deed het nog prima in het begin met 42 zetels, maar erna was de koek op. Cohen, een opleving met Samsom, Asscher en Ploumen, het momentum was weg en kwam niet meer terug. De PvdA was inmiddels helemaal vervreemd van haar oospronkelijke achterban in de volkswijken en in de provinciesteden. Van het broodje bal en erwtensoep bij de Philipsfabrieken naar de vegan hipsterbrunch in de grachtengordel. En nu? Nog een schamele 9 zetels en een kleine 600.000 stemmen. Ome Joop haalde er ooit 3 miljoen.. Jongelui, je ziet maar.

  4. Dus ik mag fatsoenlijk reageren en meneertje Jan mag iemand voor schimmel of kanker uitmaken. Beetje kansloos vind je niet Jan?
    Sowieso heeft Diederik meer gelijk dan jij ooit zult hebben en heeft hij een genuanceerder verhaal dan dat jij nu zit te tikken in je bunker. Maar goed, alles ademt “na mij de zondvloed” in je betoog. Gedraag je daar dan ook naar en bemoei je niet met de toekomstige generaties (en dan ook nog zielig je handje ophouden….)

  5. De Zelensky adoratie en verafgoding begint inmiddels krankzinnige vormen aan te nemen. Zelfs Mandela en Obama moesten het met veel minder aanbidding doen. In januari kende bijna niemand nog Zelensky. Hooguit van het Trump en zoon van Biden akkefietje. Ziggo heeft inmiddels een ultra nationalistische propaganda zender uit de Oekraine toegevoegd aan het zenderpakket voor de broodnodige balans en nuance. (..)

Comments are closed.